Miloš Popović - indeks 43: Visina mi je prednost, a ne mana

Popović je klasu dokazivao i na evropskim prvenstvima za mlade, jer je na dva učešća imao fenomenalan učinak - 2017. je prosječno bilježio 18,4 poena i 12,2 skoka, a prošle godine 21 koš i 11,4 uhvaćene lopte
3916 pregleda 4 komentar(a)
Miloš Popović, Foto: Novak Abamović/KK Lovćen
Miloš Popović, Foto: Novak Abamović/KK Lovćen

Kada saberete sve statističke parametre - poene, pogođene i promašene šuteve, skokove, izgubljene i osvojene lopte, blokade i faulove (za i protiv) dobijate tzv. indeks korisnosti, koji pokazuje koliko dobro ste igrali.

Kada ste iznad 20, to je potvrda dobrog izdanja, 30 i više da ste bili sjajni, a ako prebacite 40? Onda ste odigrali meč za pamćenje.

Takvi učinci na čak 256 utakmica Evrolige ove sezone mogu da se izbroje na prste jedne ruke, jer su to uspjeli samo Džoni O’Brajant (Makabi, 44), Šejn Larkin (Baskonija, 43), Zek Ledej (Olimpijakos, 42) i Nikola Milutinov (Olimpijakos, 41).

U 6. kolu Erste Superlige, takav podvig su ostvarila dvojica košarkaša - Nikola Pavlićević u pobjedi Sutjeske nad Ulcinjem je brojao do 40, ali je oduševio Miloš Popović, 21-godišnji Podgoričanin, koji je u porazu Lovćena od svog matičnog kluba, Budućnost Volija, imao indeks 43!

Atipični krilni centar, visok svega 196 centimetara, preuzeo je odgovornost u odsustvu Alekse Popovića, Milutina Đukanovića i Đorđa Lelića, i bio nerješiva enigma za lidera domaćeg šampionata.

- Iskreno, nisam očekivao ni izbliza takav meč. Cijelo vrijeme sam razmišljao o tome da nam fale tri glavna igrača na bekovskim pozicijama i da je potrebno samo da se potrudimo da odigramo što bolji meč. Htjeli smo da pobijedimo još jednog favorita, ali smo znali da to nije realno. Zadovoljan sam, ipak, i svojom i igrom cijelog tima - naglašava nekadašnji kapiten juniorske i mlade reprezentacije Crne Gore.

Popović je klasu dokazivao i na evropskim prvenstvima za mlade, jer je na dva učešća imao fenomenalan učinak - 2017. je prosječno bilježio 18,4 poena i 12,2 skoka, a prošle godine 21 koš i 11,4 uhvaćene lopte. I sve to iako je znatno niži od direktnih konkurenata, što govori da ima odličan osjećaj za igru...

- Svi misle da mi je nedostatak visine mana, ali mislim da mi to što sam niži od čuvara daje prednost. Bolje se snalazim od viših igrača i na to ne gledam kao na hendikep, jer mogu da uradim nešto što moji direktni rivali ne mogu.

Lovćen je u petak na Cetinju iznenadio aktuelnog šampiona Mornar (76:71), a nije se predao ni protiv Budućnosti, koja se namučila da bi slavila 75:64.

- Prije utakmice smo se nadali da možemo da dobijemo, a i trener Kadijanam je govorio da to možemo da ostvarimo. Svima je teško da igraju sa nama na Cetinju, publika nam je šesti igrač cijele sezone, a samopouzdanje nam je posebno poraslo poslije pobjede nad Mornarom - ističe Popović, koji je protiv Budućnosti upisao 32 poena i 12 skokova, a u trijumfu nad Baranima 20 koševa i 10 uhvaćenih lopti.

Lovćen je sa tri pobjede praktično siguran učesnik plej-ofa, samim tim će izboriti i učešće u ABA 2 ligi naredne sezone. Igrao je to takmičenje i ove sezone, u jednom trenutku bio među četiri najbolja tima, ali nije izdržao...

- Bili smo u igri za plej-of, baš mi je krivo što nismo izdržali. Pred Novu godinu smo bili u vrhu tabele, ali se desio onaj nesrećni poraz od Sutjeske. Nakon kojeg je krenula serija poraza, a povrijedilo nam se i nekoliko bitnih igrača.

Cetinjani večeras (19 časova) u derbiju 7. kola dočekuju Sutjesku, protiv koje ove sezone imaju skor 2:3. Ako je pobijede, mogli bi da naprave veliki korak ka trećem, a možda i drugom mjestu pred plej-of.

- Ukoliko pobijedimo Sutjesku, sve opcije će biti otvorene - da budemo drugi, treći i četvrti. I mi, i Mornar i Sutjeska želimo da izbjegnemo Budućnost u polufinalu - zaključio je Popović.

U preostala dva meča 7. kola, takođe od 19 časova, sastaju se Mornar - Ulcinj i Budućnost Voli - Jedinstvo.

Dolazak u Lovćen pravi potez

Popović je rođen u Podgorici, igrao je za Budućnost II, ali se igrački afirmisao van glavnog grada - u Ulcinju je proveo jednu, u Teodu dvije sezone, a od ljeta prošle godine je član Lovćena.

- Prezadovoljan sam u Lovćenu i što opet imam priliku da sarađujem sa trenerom koji mi je najviše pomogao u dosadašnjem toku karijere, Mijom Kadijom. Cetinje je grad koji živi za košarku, uživam da igram ovdje, a krivo mi je samo što nismo došli do plej-ofa ABA 2 lige - ističe 21-godišnji Podgoričanin.

Popović ima ugovor do kraja sezone sa Lovćenom, ali još ne zna da li će ostati.

- Neću žuriti. Na Cetinju mi je lijepo, ali ću sačekati sa odlukom.

Bonus video: