Podgoričani za nastavak serije, Barani za drugo mjesto

Večeras se igraju mečevi 9. kola Erste Superlige košarkaša. U centru pažnje duel u “Morači” između Budućnost Volija i Mornara
500 pregleda 0 komentar(a)
Novi derbi: Nikola Rebić (Mornar) i Džejms Bel (Budućnost) u duelu
Novi derbi: Nikola Rebić (Mornar) i Džejms Bel (Budućnost) u duelu
Ažurirano: 11.05.2019. 12:05h

Peti ovosezonski okršaj košarkaša Budućnost Volija i Mornara nema rezultatski značaj za Podgoričane, koji su sa svih osam dosadašnjih pobjeda, dva kola prije kraja, osigurali prvu startnu poziciju za plej-of Erste Superlige.

"Ovoj utakmici ćemo pristupiti kao i svim dosadašnjim, iako nam zdravstveni bilten ne dozvoljava da budemo previše opušteni. Petar Popović ne igra nakon prvog kola, Nemanja Gordić je u Baru protiv Mornara obnovio povredu koju je imao, Zoran Nikolić je prije Lovćena dobio gnojnu anginu, ima visoku temperaturu, i neće igrati protiv Mornara, a neizvjesno je i učešće Edvina Džeksona, zbog povrede protiv Ulcinja. Vodićemo računa da određeni roviti igrači imaju smanjenu minutažu ili da ih oporavimo za plej-of. U svakom slučaju, idemo na pobjedu, uradićemo sve da dobijemo utakmicu i produžimo dobro raspoloženje kada su pobjede u pitanju pred najvažniji dio Superlige, a to je plej-of - rekao je za “Vijesti” Petar Mijović, trener Budućnosti.

Za Mornar, međutim, meč je značajan u borbi za drugu poziciju, iako u barskom klubu ističu da raspored pozicija za plej-of nema značaj. Pobjedom u “Morači”, Barani bi napravili presudan korak ka drugom mjestu, koje bi onda trebali da ovjere trijumfom kod kuće protiv Lovćena.

U slučaju poraza od Budućnosti, a očekivanih trijumfa u ovom kolu Sutjeske i Lovćena, koji trenutno imaju isti skor kao Mornar (5-3), izabranici Mihaila Pavićevića bi na kraju, i pored trijumfa nad Lovćenom, mogli da padnu na treće mjesto, ako Sutjeska u posljednjem kolu kod kuće savlada Budućnost. Šampion bi, čak, mogao da padne i na četvrto mjesto u slučaju poraza od Budućnosti i Lovćena, pa bi u tom slučaju u polufinalu plej-ofa igrali protiv Podgoričana…

"Pravo da vam kažem, na prednost domaćeg terena i ne računam. Lijepo je igrati pred svojom publikom, ali da ponovim: šta znači prednost domaćeg terena u današnjoj košarci? Ništa. Naravno, ukoliko o rezultatu odlučuju akteri na parketu. O nekim drugim igrama, ne želim ni da razmišljam ni da govorim, to nije dostojno košarke. Ko se uzda samo u domaći teren, nema šansi da, u konačnom, bude pobjednik. Nastojaćemo, u svakom slučaju, da kraj sezone učinimo što zanimljivijim", kazao je trener Mornara Mihailo Pavićević.

4 puta su se sastali Budućnost i Mornar ove sezone, i sva četiri puta je bila bolja Budućnost - dva puta u ABA ligi (u Baru 99:95, u Podgorici 102:71), te po jednom u polufinalu Kupa Crne Gore (92:82) i Erste Superligi (96:95)

Pavićević: Budućnost apsolutni favorit; Mijović: Imamo najviše problema sa rosterom

Trener Mornara Mihailo Pavićević je ponovio ono što je kazao prije početka Superlige, da je “Budućnost apsolutni favorit”.

"Ima ubjedljivo najbolji sastav i u završnicu sezone ulazi iz punog takmičarskog ritma. Za razliku od nas koji 40 dana nismo imali prvenstveni meč - rekao je Pavićević.

Trener Budućnosti Petar Mijović ne ističe da Budućnost ne bježi od uloge favorita, ali kaže da razlika u ovom trenutku nije tolika kao što konkurenti tvrde.

"Svi prebacuju lopticu, što je i realno, na naš koš, ali je suština da smo konstantno jedina ekipa koja ima problema sa rosterom. Bez stranaca koji su otišli (Bitadze, Koti Klark, Erl Klark, Kol, Vilijams) i ove četvorice povrijeđenih i bolesnih (Gordić, Popović, Zoran Nikolić, Džekson), ekipa jer trenutno bez osam ili devet igrača u odnosu na ABA ligi i Evroligu. To je drastična razlika, i i ja bih volio da imam malo više igrača pa da se uigravamo kroz Superligu i da do plej-ofa dođemo do određenog nivoa. Mi imamo šest juniora u rosteru u ovom momentu", rekao je Mijović, koji, takođe, ne može da računa na duže vremena povrijeđene Ivanovića i Ilića.

Parovi 9. kola

Budućnost Voli - Mornar (19)

Jedinstvo - Sutjeska (19 sati)

Lovćen - Ulcinj (19)

Bonus video: