Kreće plej-of: Na favoritima je da pokažu pravu snagu

Očekivano, u borbu za trofej će četiri najkvalitetnije ekipe, ovosezonski učesnici dva ranga u regionalnoj ligi - Budućnost Voli, Mornar, Sutjeska i Lovćen, koji će i iduće sezone igrati ABA (Budućnost, Mornar) i ABA2 ligu (Sutjeska, Lovćen)
749 pregleda 0 komentar(a)
Sa prethodnog meča Budućnosti i Lovćena, Foto: Filip Roganović
Sa prethodnog meča Budućnosti i Lovćena, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 15.05.2019. 13:07h

Ubitačnih 10 kola Erste Superlige u 20 dana su za nama (igralo se svaka dva dana), a već danas kreće i plej-of, koji će dati odgovor kome će na kraju nikad napornijeg kalendara pripasti šampionska titula.

Očekivano, u borbu za trofej će četiri najkvalitetnije ekipe, ovosezonski učesnici dva ranga u regionalnoj ligi - Budućnost Voli, Mornar, Sutjeska i Lovćen, koji će i iduće sezone igrati ABA (Budućnost, Mornar) i ABA2 ligu (Sutjeska, Lovćen).

Ligaški dio Superlige je pokazao da nema nepobjedivih, da u skraćenom rosteru i Budućnost može da gubi (Mornar, Sutjeska), te da su Mornar, Sutjeska i Lovćen međusobno upisalii po pobjedu i poraz.

VRAĆA SE GORDIĆ, LOVĆEN BEZ VRBICE

Od plej-ofa, međutim, kreće nova priča, favoriti više nemaju prava na kiks, a prije „viđenog finala“, Budućnost i Mornar će morati da u dvije pobjede preskoče Lovćen, odnosno Sutjesku.

"Malo smo pokvarili utisak sa dva posljednja poraza, ali se sve to briše. Sada je bitno da se polufinalu pristupi na način da je svaka sljedeća utakmica najvažnija do kraja sezone. Razmišljamo samo o Lovćenu i samo o prvoj utakmici. Cetinjani su kvalitetna ekipa, sa dva reprezentativca, sa Đukanovićem kao potencijalnim reprezentativcem, i ove sezone su igali jako dobru košarku. I pored dvije naše pobjede u regulanom dijelu Superlige, očekujem, apsolutno, drugačije utakmice, na jednu loptu. Od kvaliteta naše odbrane, pristupa odbrani koji mora da bude mnogo na većem nivou nego do sada, zavisiće koliko ćemo problema imati. Ako u tom dijelu pokažemo malo više ponosa i motivacije, mislim da će biti u redu. U suprotnom, ako budemo mekani, kao u prethodnih mjesec dana, očekujem da imamo probleme kao što je bilo protiv Sutjeske i Mornara u oba meča", kazao je za „Vijesti“ uoči večerašnjeg duela sa Lovćenom u „Morači“ (19 sati) trener Budućnost Volija Petar Mijović, koji će ponovo moći da računa na Nemanju Gordića, iako ne 100 odsto spremnog, kao i na Edvina Džeksona, dok je van stroja još uvijek Petar Popović.

Budućnost je u ligaškom dijelu u „Morači“ slavila protiv Lovćena 104:78, dok je na Cetinju bila bolja sa 75:64.

"Mi smo naše ciljeve za ovu sezonu ispunili, možemo da budemo izuzetno zadovoljni i ABA2 ligom, i ligaškim dijelom Erste lige i Superligom. Ostaje nam da polufinale odigramo najbolje što možemo, ali ovo je preveliki napor i biće izuzetno teško za sve ekipe. Svjedoci smo da u svim ekipama ima puno povrijeđenih igrača, zbog velikog napora. Budućnost je, sigurno, apsolutni favorit, ali trudićemo se da pokažemo da nismo slučajno tu gdje jesmo", kazao nam je trener Lovćena Miodrag Kadija, koji do kraja sezone neće moći da računa pleja Mašana Vrbicu, koji se povrijedio protiv Mornara u Baru.

VRANJEŠ PRESKAČE POLUFINALE

Mornar će polufinalnu seriju protiv Sutjeske, počev od večerašnjeg duela u „Topolici“ (19 sati), odigrati bez povrijeđenog Nemanje Vranješa.

"Ovakve stvari su neminovne kada imate po četiri meča za nedjelju dana. Po nekim prvim prognozama na Nemanju nećemo moći da računamo u polufinalu, a pitanje je da li će biti uopšte sposoban da zaigra do kraja sezone, s obzirom na to da se i ona završava sa dvije, tri nedjelje. Nikada nisam bio trener koji je žalio zbog izostanka nekog igrača. Tako je, kako je. Mi ćemo pokušati da sa trenutnim sastavom i igračima dođemo do završnice", rekao je trener Barana Mihailo Pavićević.

"Ne možemo, nikako, govoriti o potencijalnom, novom, finalu protiv Budućnosti kada za protivnika imamo u polufinalu ekipu Sutjeske. Nikšićani su kvalitetna, iskusna, ekipa koja nas je ove godine namučila u okviru Superlige i koja će nastojati da se plasira u finale. Tek ako uspjemo da prođemo Sutjesku pričaćemo o finalu", dodao je šef stručnog štaba Barana.

Mornar je meč u Superligi protiv Sutjeske dobio ubjedljivo 106:87, ali je Sutjeska bila bolja u Nikšiću sa 90:84.

"Nama je cilj bio da obezbijedimo ABA2 ligu i za iduću sezonu. Kada smo to obezbijedili, mogli smo da nastavimo rasterećeno da igramo i pokazali smo da smo uživali u igri, što se i vidjelo u dva posljednja meča protiv Mornara i Budućnosti. Košarka je pobijedila, u Nikšiću je bila puna dvorana protiv Budućnosti, bila je dobra posjećenost i protiv Mornara. Igrači su, zaista, na izmaku snaga, ali se nadam da će igrači smoći snage da protiv Mornara odigramo dobru utakmicu, maksimalno koliko možemo u ovom trenutku. Mi nemamo prava da prijetimo šampionu Crne Gore, abaligašu, koji ima dobru ekipu, ali ćemo, normalno, pružiti maksimum i dostojan otpor, a vidjećemo za šta će to biti dovoljno", rekao je za „Vijesti“ trener Sutjeske, Zoran Glomazić.

Bonus video: