Efes „uljez” među starosjediocima

U petak i nedjelju u Vitoriji se igra fajnl-for košarkaške Evrolige. U polufinalu se sastaju Fenerbahče - Efes (18 sati) i Real - CSKA (21). Titulu brane Madriđani
604 pregleda 0 komentar(a)
Otelo Hanter (CSKA) i Gustavo Ajon (Real) u duelu na prošlogodišnjeg meču i polufinalu Evrolige, Foto: Darko Vojinovic
Otelo Hanter (CSKA) i Gustavo Ajon (Real) u duelu na prošlogodišnjeg meču i polufinalu Evrolige, Foto: Darko Vojinovic
Ažurirano: 16.05.2019. 19:41h

Računajući i stari format Evrolige, na ovogodišnjem fajnl-foru u Vitoriji naći će se klubovi koji su ukupno 18 puta bili šampioni Evrope. Real, CSKA i Fenerbahče su i prošle godine bili na fajnl-foru, dok je novitet jedino Efes, zbog čega Turska prvi put u istoriji ima dva tima na završnom turniru ovog takmičenja.

CSKA je osmi uzastopni put na fajnl-foru i ukupno rekordni 19. put, Fenerbahče je peti put uzastopno, dok je Real šesti put u posljednjih sedam godina na finalnom turniru. Efes je dva puta bio na fajnl-foru, 2000. i 2001. godine.

Real je rekorder sa 10 titula šampiona Starog kontinenta (uz osam izgubljenih finala), CSKA je drugi sa sedam trofeja (šest puta je bio drugi), dok je Fenerbahče jednom bio prvak Evrope (2017), a dva puta je izgubio finale. Jedino Efes nikada nije osvajao pehar u najjačem klupskom takmičenju.

"Igračima uvijek kažem da je prošlost lijepa za sjećanje, da se pamte trofeji i dobre utakmice, ali da je važnija sadašnjost i budućnost. Filizofija je prosta, prvi cilj je da igramo dobru košarku, a onda i da ostvarimo dobre rezultate, za koje se, na kraju krajeva, i borimo. Tokom sezone smo imali jako dobrih utakmica, neke i loše, ali je najbitnije da se ekipa bori, i ja sam sa te strane zadovoljan", kazao je trener Fenerbahčea, Željko Obradović, koji u Vitoriji juri rekordnu jubilarnu 10. trenersku titulu prvaka Evrope.

Obradović ima brojne probleme sa povredama, Žofri Lovernj i Luiđi Datome su povrijeđeni, iz istog razloga su pod znakom pitanja Jan Veseli i Nikola Kalinić. Sa druge strane, Efes nema personalnih problema, i želi na najbolji način da kruniše odličnu sezonu, u kojoj je bio četvrti u ligaškom dijelu i izbacio Barselonu u četvrtifinalu.

"Ove sezone smo napravili novi tim, sa jakim mentalitetom. To sam vidio na utakmicama koje smo dobili, ali i onima koje smo gubili, jer smo se borili za svaku loptu. To je veoma dobra promjena u odnosu na prošlu sezonu. Mislimo da smo napravili dobar tim koji je kadar da se bori sa svima u Evropi", rekao je trener Efesa Ergin Ataman, koji gubi 6:2 u međusobnim duelima protiv Obradovića.

Drugo finale, između branioca trofeja Reala i CSKA, dva najtrofejnija kluba je, vjerovatno, finale prije finala. Biće to repriza prošlogodišnjeg polufinala, u kojem je Real bio bolji (92:83), ali i repriza meča za treće mjesto iz sezone 2016/17, kada je CSKA slavio 94:70.

"CSKA je odličan tim, dobro se poznajemo i od početka utakmice moramo da igramo najbolje što možemo. Veoma su brzi, igraju odlično jedan na jedan, moramo u odbrani pokušati dobro da ih zatvorimo, a onda da kontrolišemo ritam utakmice i tražimo dobre pozicije u napadu. Jednostavno, kada igrate sa ekipom poput CSKA, morate da uradite puno dobrih stvari ako želite da pobijedite", rekao je Pablo Laso, trener Reala, koji je sa Mdriđanima osvojio dvije titule, 2015. i 2018. godine.

CSKA je dobio oba meča u ligaškom dijelu Evrolige protiv Reala, možda je blagi favorit u ovom duelu, ali su Moskovljani u istoriji izgubili devet od 15 mečeva u polufinalu u “modernoj eri” Evrolige.

"Real je aktuelni šampion, igra dobro, a zbog posjednjih rezultata ima i veliko samopouzdanje. Definitivno ćemo morati da pariramo njihovom entuzijazmu, brzini, fizikalijama. Veoma poštujem trenera Lasa, Real ima maltene raprodate sve utakmice kod kuće, što znači da ljudi vole taj stil košarke, a i donosi rezultate", rekao je trener CSKA Dimitris Itudis, koji je pobijedio u sedam od 10 prethodnih mečeva protiv Pabla Lase.

Bonus video: