Kad je važno - Žoc se pita

Trener Mornara, aktuelnog šampiona Crne Gore, Mihailo Pavićević za “Vijesti” najavljuje fajnl-for Evrolige, koji danas počinje u Vitoriji
3117 pregleda 0 komentar(a)
Željko Obradović
Željko Obradović
Ažurirano: 17.05.2019. 11:58h

Najavljujući fajnl-for Evrolige, koji večeras počinje u španskoj Vitoriji, Mihailo Pavićević, trener Mornara, aktuelnog šampiona Crne Gore, ističe da dosadašnji rezultati ništa ne garantuju nijednom od učesnika finalnog turnira - Realu, CSKA, Fenerbahčeu ili Efesu.

"Time nisam rekao ništa novo. Možemo mi sada da analiziramo čitavu sezonu, ali se sve svodi na to ko će biti u kakvoj formi u ta tri dana", kaže za “Vijesti” najbolji crnogorski košarkaški trener u 2018. godini.

U prvom polufinalu, od 18 sati, sastaće se dva turska tima, Fenebahčeom i Efesom. Fener je oslabljen neigranjem Lovernja i Datomea, dok su sa ekipom tek počeli da treniraju Veseli i Kalinić, pa je Željko Odbradović juče kazao da ne zna hoće li biti spremini da zaigraju i koliko.

"U ovom trenutku jedina nada Fenerbahčea je Željko Obradović, za koga, iskreno, i navijam. To kažem zbog njegovog iskustva, koje je na fajnl-foru veoma bitno, a on je u tome, bez konkurencije, najbolji, niko mu nije ni blizu. Da su kompletni, za mene bi Fener bio prvi favorit. Ovako, moraće da ulože dodatni napor da bi došli do finala", ističe Pavićević.

10-2 vodi Fenerbahče u pobjedama sa Efesom u Evroligi (od 2000. godine, kada se igra pod okriljem Uleba). U regularnom dijelu ove sezone, rezultat je izjednačen, jer je Fener slavio kod kuće 84:66, dok je Efes bio bolji na svom parketu 89:83

Strateg Mornara kaže da je “Efes čitavu sezonu igrao jako dobro, da ima jako dobru ekipu”.

"Našli su se, igraju lijepo i vrlo su opasna ekipa. Očekujem neizvjesno polufinale između turskih timova. Po meni je u ovom trenutku Efes jači, ali kad je Željko Obradović u pitanju i na koju god klupu da sjedne, niko ne može biti favorit protiv njega, pogotovo na fajnl-foru", dodaje Pavićević.

U drugom polufinalu, od 21 čas, sastaće se Real i CSKA, osvajači deset, odnosno sedam titula prvaka Evrope.

"To je sudar različitih košarkaških filozofija, trenerskih prije svega. Različita se košarka igra u Španiji u odnosu na Grčku, odakle je trener CSKA. Moskovljani igraju tvrdu košarku, sa dosta rotacija, sa zaista dobrom odbranom, gdje se baziraju na destrukciji odbrane protivnika. Ja nisam pristalica takve igre, ali, to je igra koja daje rezultate. Međutim, CSKA godinama ide na fajnl-for, ali kada je najbitnije često im nešto fali. U odnosu na budžet i kvalitet koji posjeduju, mislim da nemaju rezultate koje su očekivali".

Sa druge strane, kaže Pavićević, “Real igra lijepu košarku”.

"Tipičnu špansku školu košarke, sa dosta trčanja i šutiranja. To je, jednostavno, vrlo napadačka košarka, koju ja više preferiram".

Pavićević očekuje da će i ovo polufinale biti veoma neizvjesno, i da će to biti sudar odbrane (CSKA) i napadačke ekipe (Real).

17-7 vodi CSKA u pobjedama u Evroligi (od 2000. godine, kada se igra pod okriljem Uleba) protiv najtrofejnijeg košarkaškog kluba Evrope. CSKA je dobio oba prethodna ovosezonska duela - 82:78 u Moskvi, te 93:88 u Madridu

"Ne sporim da i CSKA ima dobar napadački tim, tu je mnogo izuzetno kvalitetnih igrača, ali, prije svega, igru bazira na odbrani, za razliku od Reala, koji, kada uđe u napadačku seriju, vrlo ga je teško čuvati. Tu su Serhio Ljulj, Rudi Fernandez, koji se dižu sa devet metara, i za dosta trenera to izgledaju kao nerezonski šutevi, ali to je njihov stil igre. I kad taj stil počne da funkcioniše, tu odbrane više nema. U ovoj utakmici će, dakle, sve zavisiti od napadačkog raspoloženja spoljne linije Reala. Ako oni uđu u dobru šutersku seriju, onda mislim da će Real imati više šansi. U suprotnom, ako CSKA nametne svoj način igre, bez kontranapada, sa tvrdom odbranom i pozicionom igrom, na neki nizak rezultat, onda Rusi imaju više šansi, dok u meču preko 80 poena Real ima mnogo veće šanse".

Finale, kao i meč za treće mjesto, igra se u nedjelju. Kako kaže, ne igra kladionicu, pa ne zna na koga bi se kladio kao osvajača titule.

"Moj brat Đorđije ima istančan osjećaj za to, a ja zaista sam tu dosta tanak. Ali, ako bih nešto skromnih para ulagao u kladionicu, onda bih, ipak, to uradio na Fenerbahče, iako je oslabljen. Nije lako dobiti Fener sa Željkom Obradovićem na fajnl-foru, zaista", zaključio je Mihailo Pavićević.

Bonus video: