Mornar i Budućnost iz dvokoraka u finale?

Večeras se u Nikšiću i na Cetinju, od 19 sati, igraju drugi mečevi polufinalne serije plej-ofa Erste Superlige. Sutjesci i Lovćenu trebaju pobjede da bi izborili majstorice
930 pregleda 0 komentar(a)
Sa prvog meča Budućnosti i Lovćena u “Morači”, Foto: Savo PRELEVIĆ
Sa prvog meča Budućnosti i Lovćena u “Morači”, Foto: Savo PRELEVIĆ
Ažurirano: 17.05.2019. 12:11h

Košarkaši Mornara i Budućnost Volija imaju priliku da večeras u Nikšiću (19 sati), odnosno na Cetinju (19) stave tačke na polufinalne serije plej-ofa Erste Superlige.

Šampion i vicešampion su opravdali uloge favorita u prvim susretima na svom terenu, ali na osnovu viđenog u srijedu veče, ali i velikog broja povreda u svim timovima, računajući i dva naša najbolja kluba, Sutjeska i Lovćen nijesu bez šansi da produže seriju, odnosno da pred svojim navijačima izbore majstorice.

"Mogli smo da stignemo do iznenađenja u Baru i brejka, ali nismo iskoristili naše šanse. Međutim, misli su već usmjerene ka drugom duelu. Mogu da obećam da ćemo učiniti sve što je u našoj moći da ova utakmica ne bude i posljednja u ovoj sezoni, nastojaćemo da polufinalnu seriju vratimo u Bar. Očekujem podršku navijača, očekujem vjetar u leđa koji će nam uliti neophodnu dozu energije da pobijedimo Mornar i izborimo odlučujuću treću utakmicu", rekao je trener Sutjeske Zoran Glomazić.

Mornar je prvi meč dobio 88:74, a otpor protivnika je slomio u trećoj četvrtini, u kojoj je poveo 20 razlike (69:49).

"Ovo polufinale plej-ofa donosi dosta neizvjesnosti. I prije sam rekao da su Lovćen i Sutjeska ekipe koje zavređuju apsolutnu pažnju, svojim kvalitetom, a mi i Budućnost nismo ekipe koje smo bili u ABA ligi, kada samo bili jači i po broju igrača. Uz to, ova sama situacija oko povreda je učinila svoje. Mi igramo bez naše prve napadačke opcije, Nemanje Vranješa, u prvom meču smo uspjeli to da nadoknadimo. Ali, i dalje nam on i te kako fali, jer je kratka rotacija. Očekujem potpuno neizvjesnu utakmicu, pogotovo što Sutjeska kod kuće zna da odigra izvanredno, pokazala je to protiv nas i Budućnosti. Iskreno, očekujem vrlo neizvjesnu utakmicu", rekao nam je Mihailo Pavićević, trener Barana.

Lovćen je u “Morači” do posljednjeg minuta bio u egalu protiv Budućnosti, ali je na kraju posustao, i zbog skraćene rotacije (zbog povreda nisu igrali Vrbica, Hadžibegović, Hajduković, dok su Lelić i Todorović bili izašli zbog pet faulova). Ostaje dilema da li Cetinjani mogu da ponove tu partiju i pred svojim navijačima...

"Ako pogledate minutažu mojih igrača u prvom meču, teško da se mogu povratiti za dva dana u ovom sistemu takmičenju, gdje se igra svaka dva dana, što ne prija ni Budućnosti, ni Mornaru koje su, sigurno, kvalitetnije ekipe, a ne nama. Mi ćemo pokušati da odigramo dobro na Cetinju, ali iskren da budem, ja bih bio najsrećniji da sve četiri ekipe izađu zdrave iz ovog sistema takmičenja i nijedan igrač ne bude povrijeđen", kaže Miodrag Kadija, trener Lovćena.

Budućnost je u prvom poluvremenu prvog meča promašila svih 14 trojki, ali je proradila u nastavku i u finišu došla do pobjede, najviše zahvaljujući Edvinu Džeksonu (38 poena, 10-10 za dva poena).

"Čeka nas težak meč na Cetinju, gdje se poslije dosta vremena i publika vratila u nekom velikom broju. Sigurno je da će biti teško, ali će biti i uživanje da se u takvoj atmosferi igra na pobjedu", istakao je Petar Mijović, trener Budućnosti.

Bonus video: