Nakon godine pauze Budućnost slavi 12. titulu, trofej u sjenci teške povrede Barovića

U dramatičnoj majstorici, izabranici Petra Mijovića su savladali Mornar 76:72, i finalnu seriju riješili 3:2 u pobjedama, kao prije dvije godine protiv istog rivala
6081 pregleda 2 komentar(a)
Košarkaši Budućnosti proslavljaju titulu (Foto: Filip Roganović)
Košarkaši Budućnosti proslavljaju titulu (Foto: Filip Roganović)
Ažurirano: 30.05.2019. 01:46h

U sezoni u kojoj nijesu odbranili titulu u ABA ligi, u kojoj su igrali i Evroligu (šest pobjeda u 30 mečeva), košarkaši Budućnost Volija su vratili titulu prvaka Crne Gore u Podgoricu.

U dramatičnoj majstorici, izabranici Petra Mijovića su savladali Mornar 76:72, i finalnu seriju riješili 3:2 u pobjedama, kao prije dvije godine protiv istog rivala. "Plavi" su stigli do 12. šampionske titule u nezavisnoj državi, a ove sezone su uzeli i duplu krunu, jer su osvojili i Kup Crne Gore.

Mijović, koji je uoči starta Superlige preuzeo tim nakon odlaska Jasmina Repeše, osvojio je prvi samostalni trofej u seniorskoj konkurenciji.

Barani su do posljednjeg trenutka bili u igri da odbrane trofej, finalnu seriju. Iako je Budućnost bila favorit, Mornar je utakmicu i seriju uopšte doveo do toga da je, praktično, odlučivala jedna lopta, ali sada već bivšem šampionu u finišu majstorice ponestalo i sreće…

Budućnost je vodila 2:0 u seriji, Mornar je izjednačio na 2:2, pa je odluka pala u petom duelu dva najbolja crnogorska tima.

Finale je proteklo u odličnom ambijentu u “Morači”, pred oko 2.500 gledalaca, od čega je par stotina bilo navijača iz Bara, ali je meč završen u sjenci teške povrede Filipa Barovića, koji je povrijedio koljeno nakon nešto više od tri minuta igre u trećoj četvrtini.

Stameni Nikšićanin je prilikom napada na koš, u duelu sa Urošem Lukovićem, nezgodno stao, koljeno je "prošetalo", i Barović je pao na parket. Barović je počeo da udara šakom o pod, za glavu su se uhvatili i košarkaši Mornara, ali se akcija nije prekidala. Na drugoj strani je Marko Mugoša pogodio trojku (uz zvižduke sa tribina), pa je tek tada igra prekinuta.

Pregledi će pokazati težinu povrede, ali grimasa na licu sjajnog borba ne obećava da će pauza biti kratka. manje od sat vremena nakon meča, Barović je na rukama fizioterapeuta iznesen iz dvorane.

Barović ozbiljno rizikuje da propusti Svjetsko prvenstvo u Kini, koje se igra u septembru. Novi peh za Podgoričane nakon ovosezonskih povreda Alekse Ilića, Nikole Ivanovića i Petra Popovića.

Što se majstorice tiče, iako se činilo da je utakmica odlučena nepunih sedam minuta prije kraja, kada je Budućnost povela 64:51, Mornar je u završnici, serijom trojki, uspio da se vrati, i priđe na 71:70, 28,3 sekunde prije kraja.

Tada je uslijedila prava drama, Sead Šehović je promašio šut, ali je loptu u napadu uhvatio Nemanja Gordić, i izborio faul, a onda pogodio i oba bacanja na 11,1 sekundi prije kraja za 73:70.

Nikola Rebić je na drugoj strani smanjio na 73:72, 6,8 sekundi prije kraja, i vratio nadu gostima.

Sve je odlučeno kada je Strahinji Mićoviću svirana namjerna lična na Gordiću, u trenutku kada su Podgoričani pokušavali da izvedu loptu ispod svog koša. Burni su bili protesti Barana prema sudiji Radomiru Vojinoviću koji je dosudio sporni faul.

Gordić je pogodio jedno od dva bacanja, a onda, nakon izvedene lopte se strane, i oba, nakon što je ponovo bio fauliran, za konačnih 76:72…

Mornar je u prvoj četvrtini vodio do tri i po minuta prije kraja, najviše sa tri poena (posljednji put na 9:6), ali je Budućnost preokrenula serijom 5:0 (četiri poena Džeksona, jedan Barovića) i povela 17:14, a onda i 21:16.

Na 21:18 tehničku grešku je zaradio trener gostiju Mihailo Pavićević, nezadovoljan što nije sviran faul na Rebiću, u trenutku kada je plej Barana postigao koš. To je diglo atmosferu i na tribinama, pa su od pojedinih domaćih navijača počele uvrede na račun predsjednika gostiju Đorđija Pavićevića. Nakon dva upozorenja zvaničnog spikera, stvari su se smirile.

Nakon prva dva minuta bez koša sa obje strane u drugoj četvrtini, Edvin Džekson je zakucavanjem završio kontru Budućnosti i donio “plavima” prednost od 24:18.

Tu prednost su Podgoričani imali još tri puta u ovoj četvrtini, posljednji put na 34:28, dva minuta i devet sekundi prije kraja. Mornar je imao šansu da smanji zaostatak, ali je Budućnost maksimalno iskoristila svoj posljednji napad, nakon tajm-auta Mijovića.

Na 34:31, Gordić je uz faul pogodio koš, za 36:31. Zbog protesta je Mugoša dobio tehničku grešku, pa je Budućnost, preko pogođenog bacanja Džeksona, a onda i Gordića, na odmoru imala najveću prednosti u prvom poluvremenu (38:31), sve to bez pogođene trojke (6-0).

Barani su u trećoj dionici bili najbliži rivalu na 44:43, a od 53:50 na dva minuta i 10 sekundi prije kraja treće četvrtine do sve sedam minuta i sekundu prije kraja posljednje četvrtine, uslijedila je serija Podgoričana od 9:0 za vođstvo od 62:50, kada je izgledalo da je sve gotovo, ali tako nijesu mislili gosti…

Budućnost Voli - Mornar 76:72 (22:18, 16:13, 22:19, 16:22)

Podgorica - Dvorana: “Morača”. Gledalaca: 2.500. Sudije: Vojinović, Rutešić, Savović.

Budućnost Voli: DŽEKSON 13 (6-4), SU. ŠEHOVIĆ 3, BAROVIĆ 13(2-1), Se. Šehović 5 (2-1), GORDIĆ 21 (9-7), Starovlah, Z. Nikolić 3 (2-1), Pajović, Drobnjak 5 (2-2), Bel 8 (2-0), D. NIKOLIĆ 5 (2-1), Žugić.

Mornar: JELENIĆ 14 (4-2), MIĆOVIĆ 5 (4-0), Mijović 3, MUGOŠA 8, Marljukić, Pavić 8 (2-1), Vujošević 4, Cenović, Živanović, Kostić, REBIĆ 17 (7-6), LUKOVIĆ 13 (9-7).

Bonus video: