Veliko finale NBA lige: Kanađani se uzdaju u klasu Lenarda, "ratnici" u nevjerovatan arsenal

Prvi put u Kanadi, večeras u tri sata iza ponoći Toronto i Golden stejt kreću u rat za šampionsko prstenje
4065 pregleda 1 komentar(a)
Kavaj Lenard, Foto: Frank Gunn
Kavaj Lenard, Foto: Frank Gunn
Ažurirano: 30.05.2019. 18:23h

Istorijsko finale najjače košarkaške lige, tačnije finalna serija između Toronta i Golden stejta počeće večeras tri sata iza ponoći. Prvi put u istoriji finale NBA lige igra se u Kanadi, jer je Toronto prvi klub iz Zemlje javorovog lista koji je izborio finale.

Golden stejt, s druge strane, igra finale petu godinu zaredom i tek je druga franšiza u istoriji kojoj je to uspjelo, nakon Boston Seltiksa koji su čak deset puta zaredom bili u velikom finalu.

"Ratnici" treću godinu zaredom imaju priliku da osvoje šampionski prsten, što je u ovom milenijumu uspjelo samo Lejkersima Kobe Brajanta. Lebron Džejms je imao priliku, ali je Kavaj Lenard spriječio Kralja u velikom finalu 2014. godine, tada u dresu San Antonija

"On je veoma tih, prema svima u okruženju pokazuje ogromno poštovanje, ali...Unutar njega je zvijer gladna uspjeha i on nevjerovatno želi da bude najbolji", govorio je o svom MVP-ju finala 2014. godine Greg Popović, trener Sparsa.

Insajdeske informacije pokazuju da se "ratnici" neuporedivo više plaše Lenarda nego zvijezde Hjustona Džejms Hardena, baš zbog nevjerovatne igre i u napadu i u defanzivi.

Kavaj čini čuda, po mnogima ali i u dvije godine zvanično, najbolji je defanzivac lige. U igri u oba smjera vjerovatno je najbolji košarkaš današnjice, a cifre u ovom plej-ofu to potvrđuju jer ima šesti rezultat u istoriji.

U prosjeku 31,3 poena sa 57,7 odsto uspješnosti šuta iz igre i ukupno 561 poen. Ispred njega su Lebron (612), Olajdžuvon (594), Džordan dva puta (591 i 587) и klupski zvijezda "ratnika" Kevin Djurent (563).

Upravo je Djurent upitan za finale i zbog povrede je propustio šesti meč sa Hjustonom, ali i cijelu seriju sa Portlandom, koje je dobio Stef Kari.

Kari je igrao četiri finala zaredom, ali još nema titulu MVP finalne serije.

"Rezultat je mjerilo, to se ne može prevariti. Da bi se ostvario potrebno je da daš maksimum. Ne zanima me to priznanje ali je prijatno kada se pominje koliko puta sam igrao finale NBA. To je znak da sam odlično obavljao zadatke", kazao je Kari.

Toronto je uspio u dva okršaja regularnog dijela prvenstav da zaustavi Karija, ali "ratnici" imaju previše sjajnih igrača da bi najbolji defanzivac Lenard mogao sve da ih prati, kao što je bio slučaj sa u zatvaranju prve zvijezde Milvokija, Janisa Adetokumba.

Još ako se u igru uključi Djurent.... Zato su "ratnici" favoriti velikog finala, mada je i Milvoki bio favorit i najuspješnija ekipa regularnog dijela NBA lige....

Bonus video: