Punoljetstvo Košarkaškog kluba Junior

Kroz klub su u različitim fazama sazrijevanja prošli igrači koji su izgradili, ili su na putu da izgrade vrhunske karijere: Nikola Peković, Danilo Nikolić, Jovan Kljajić, Fedor Žugić, Vuk Popović, Aleksandar Kartalović...
1295 pregleda 1 komentar(a)
Pionirska selekcija KK Junior, Foto: Privatna arhiva
Pionirska selekcija KK Junior, Foto: Privatna arhiva

Košarkaški klub Junior ove godine postaje punoljetan, osnovan je u septembru 2001.

Klub je osvajač brojnih priznanja i nagrada na državnom i međunarodnom nivou.

Trenutno klub broji preko 300 članova i 8 trenera, a ove sezone je imao sedam takmičarskih selekcija, više nego bilo koji klub u zemlji (dvije selekcije mini-basketa, pioniri, mlađi pioniri, kadeti, dvije selekcije juniora).

Kroz klub su u različitim fazama sazrijevanja prošli igrači koji su izgradili, ili su na putu da izgrade vrhunske karijere: Nikola Peković, Danilo Nikolić, Jovan Kljajić, Fedor Žugić, Vuk Popović, Aleksandar Kartalović...

‘’U klubu radimo na usavršavanju motoričkih sposobnosti mladih košarkaša uzrasta od 7 do 18 godina, korekciji grešaka i poboljšanju individualnih tehničko-taktičkih vještina, kroz druženje i zabavne vježbe usmjerene na razvoj timskog duha. Međutim, naš posao je mnogo opsežniji i odgovorniji i ne smijemo zapostaviti vaspitnu funkciju sporta. Našim polaznicima ukazujemo koliko je važno poštovanje, prvo sebe samih, a potom saigrača, trenera, sudija, protivnika i svih ostalih učesnika, ne samo u sportu, već i u drugim segmentima života. U Junioru je obaveza persirati trenerima, postoje jasna pravila ponašanja koja se moraju poštovati. Sa zadovoljstvom ističem da u našem klubu odrastaju, prije svega, kvalitetni ljudi, i stvara se baza da u budućnosti budu i odlični košarkaši’’, kaže vlasnik kluba Dejan Vukmanović.

Sezona 2018/19. će u klupskoj istoriji biti upisana zlatnim slovima, jer su njegove selekcije osvojile čak pet medalja, a igrači dva individualna priznanja.

“Kadetska selekcija, sastavljena od igrača rođenih 2003/04. godine (generacija koja je prije dvije godine u pionirskoj konkurenciji, predvođena najmlađim debitantom u istoriji Evrolige, Fedorom Žugićem osvojila državno zlato) okitila se srebrnom medaljom. Juniori su takođe bili ‘’srebrni’’, pioniri su uzeli bronzu, dok je mini-basket selekcija (2009/10) postala šampion Crne Gore! Takođe, naša selekcija sastavljena od dječaka rođenih 2006. i 2007. godine osvojila je treće mjesto na prestižnom Basket4kids turniru u organizaciji Televizije Sport klub, a prošle sezone je bila prva i plasirala se na završni turnir najboljih timova regiona. Naš kadet Zoran Vučeljić i junior Luka Žugić dobili su priznanja namijenjena najboljim strijelcima završnih turnira u svom uzrastu. Ova nagrada se ne dodjeljuje u konkurenciji pionira, ali je i na tom turniru našDušan Vučelić bio najefikasniji igrač, takođe i u konkurenciju mini-basket najefikasniji u sveukupnom takmičenju je naš Jovan Mitrović”, kaže Vukmanović.

KK Junior je ove sezone učestvovao na jednom od najprestižnijih U19 turnira u Evropi, ‘’Trofeo Galvi’’ u italijanskom gradiću Lisone, nadomak Milana. Na turniru je učestvovalo 16 ekipa iz 8 svjetskih zemalja, a selekcija Juniora je imala dvije pobjede i poraza.

“Pobrali smo simpatije italijanske publike, koja je na takmičenju u zakucavanjima zdušno navijala za našeg Filipa Čarapića, kojem je trofej najboljeg ‘’dunkera’’ izmakao za jedan bod žirija”, kaže Vukmanović.

KK Junior, osim što od svog osnivanja početkom novog milenijuma učestvuje na velikim turnirima širom Evrope (Italija, Španija, Francuska, Srbija, Mađarska, Grčka...), tradicionalno organizuje ljetnje kampove radi fizičke pripreme za novu sezonu i poboljšanja individualnih tehničkih znanja i sposobnosti igrača, u Čanju (20-26. jun) i Zlatibor (28. jul – 4. avgust).

Bonus video: