Masai Udžiri, ključni čovjek Toronto franšize, Foto: TODD KOROL

Kako se postaje šampion svijeta - tri ključna sastojka

Toronto Reptorsi su prvi put u istoriji osvojili NBA ligu u sezoni gdje je Golden Stejt još jednom već bio upisan kao šampion koji produžava svoju dinastiju
8293 pregleda 1 komentar(a)
Masai Udžiri, ključni čovjek Toronto franšize, Foto: TODD KOROL
Masai Udžiri, ključni čovjek Toronto franšize, Foto: TODD KOROL
Ažurirano: 14.06.2019. 10:12h

Golden Stejt nije samo ostao bez titule, već su ostali bez Kevina Durenta koji će propustiti cijelu narednu sezonu, bez Kleja Tompsona koji se povrijedio u posljednjoj utakmici i njega čeka barem višemjesečna pauza, pa se postavlja pitanje da li je ovo i kraj dinastije zalivskog tima. Međutim, ovo je priča o timu iz Kanade, timu koji niko nije očekivao na vrhu, timu za koji nije izvjesno ni da li će sljedeće sezone imati svog najboljeg igrača sa sobom, igrača koji je jedan od tri čudesna momenta priče Toronto Reptorsa.

Kavaj Lenard

Ne samo da je jedan od trojice ključnih ljudi Torontove franšize, Kavaj Lenard je od sinoć i jedan od tri igrača u istoriji NBA koji je sa dva različita tima osvojio nagradu MVP finala. Druga dva? LeBron Džejms i Karim Abdul-Džabar. Lenard je trebalo da bude novo lice San Antonio Sparsa, nasljednik Tima Dankana u preciznoj mašini Grega Popoviča, ali se desila povreda butine koja će promijeniti sve.

Nakon što je odigrao svega osam utakmica prošle sezone i tražio da dio procesa bude rađen van postrojenja tima iz Teksasa, počeo je pritisak sa brojnih strana, nezadovoljstvo u svlačionici, malo kome je bilo jasno šta se dešava između kluba i igrača koji su djelovali kao savršen par. Povučeni i tihi Lenard je izgledao kao da će čitavog života dužiti crno-bijeli dres, naročito nakon što je osvojio svoj prvi prsten i to u posljednjoj sezoni prijet petogodišnjeg niza u finalima Golden Stejta. Lenard nije dozvolio da ga pritisci slome, što mnogi porede sa Kevinom Durentom koji će sada izgubiti čitavu godinu, izgurao je svoje i to je došlo sa cijenom. Cijena je bila odlazak iz ekipe, a tu cijenu je spreman bio da mladi drugi ključni čovjek iz cijele priče.

Masai Udžiri

Direktor košarkaških operacija Toronto Reptorsa je godinama hvaljen kao najbolji u svom poslu u NBA ligi. Neobičan put ovog Nigerijca kreće iz Engleske gdje je rođen i njegova prva ljubav je bila fudbal. Međutim, Hakim Olajdžuvon i VHS kasete su ga ubro usmjerile ka košarci, igrao je u Sijetlu, Sjevernoj Dakoti i Montani tokom srednje škole i koledža, a onda je počeo profesionalnu karijeru. Igrao je u Engleskoj, Belgiji, Njemačkoj, Finskoj i Danskoj, a onda je sa 32 godine završio karijeru i počeo da radi kao trener mlađih kategorija u Nigeriji.

Sa NBA se susreo 2002. godine kada je pratio jednog mladog nigerijskog igrača na probi u Orlando Medžiku. Tada je upoznao Doka Riversa koji ga je unajmio kao neplaćenog skauta. Ubrzo je primijećen i Denver Nagetsi su ga postavili za njihovog međunarodnog skauta. Posle četiri sezone je stigao u Kanadu, gdje ga je Brajan Kolanđelo postavio za direktora svjetske skaut mreže tima, a onda je postao i asistent generalnog menadžera. Opet se vraća u Denver i postaje generalni menadžer i tamo osvaja nagradu za najboljeg menadžera lige, ali odlučuje da se vrati u Toronto gdje je kao generalni menadžer zamijenio upravo Kolanđela.

Od Toronta je napravio tim koji je redovan u plejofu, stigli su do finala konferencije 2016. godine, a prošle godine imali i najbolji rezultat u regularnom dijelu sezone. Udžiri je od starta „čistio“ tim, a onda je donio dvije šokantne odluke. Jedna od njih je trejd za Lenarda, jer je u San Antonio poslao DeMara DeRozana – omiljenog igrača među navijačima koji je devet sezona bio u klubu, i to u zamjenu za čovjeka koji je propustio skoro cijelu sezonu i za kog nije sigurno hoće li ostati tu i nakon što je osvojio titulu.

Druga odluka nas vodi do trećeg ključnog čovjeka. Prošle sezone je Dvejn Kejsi vodio Toronto sa klupe i bio proglašen za najboljeg trenera. Posle ispadanja u plej-ofu, Udžiri odlučuje da ga otpusti i unaprijedi njegovog asistenta.

Nik Nurs

Trener Toronto Reptorsa je u probranom društvu debitanata na klupi koji su odmah osvojili šampionat. Tu su, između ostalih, Pet Rajli, Pol Vesthed, Stiv Ker i Tajron Lu, ali su svi imali mnogo povoljnije puteve ka tituli od njega. Nurs je na koledžu igrao za Sjevernu Ajovu gdje je postao i asistent trenera, a zatim je otišao u Englesku u isti grad gdje je igrao Masai Udžiri – u Derbiju je bio trener i igrač.

Sa svega 23 godine je postao trener Grand Vju Univerziteta, a potom asisten u Južnoj Dakoti. Vratio se u Evropu i 11 godina bio trener, i to uglavnom u Engleskoj gdje je trenirao Birmingem, Mančester, London i Brajton, a imao je i izlet u belgijski Ostende. U NBA D ligu je došao 2007. i bio trener Ajove i Rio Grande ekipa, osvojio naslov najboljeg trenera 2011. i dvije titule (2011. i 2013.).

Posle posljednje titule dolazi na mjesto uspjeha – Toronto Reptorsi i stručni štab Dvejna Kejsija kome je bio asistent. Bio je zadužen za kreiranje napadačke strategije i javno prepoznat kao najzaslužniji za promjenu ofanzivnog sistema prošle sezone kada su Reptorsi ubrzali igru dodavanjima i šutirali mnogo više trojki. To ga je preporučilo da zamijeni Kejsija, a osvojena titula će učiniti da se brzo zaboravi ocjena više analitičara da je upravo Nurs izgubio petu utakmicu u seriji tako što je prekinuo niz svoje ekipe tajm-autom tri minuta prije kraja na šest poena prednosti.

Bonus video: