Juriće osminu finala protiv Švedske i Češke

Crnu Goru će na 37. Eurobasketu predstavljati Jovana Pašić, Jelena Vučetić, Nataša Popović, Dragana Živković, Snežana Aleksić, Božica Mujović, Milena Jakšić, Bojana Kovačević, Milica Jovanović, Violeta Lazarević, Irena Matović i Glori Džonson.
1191 pregleda 0 komentar(a)
Sa kapitenskom trakom predvodi Crnu Goru: Snežana Aleksić, Foto: Savo Prelević
Sa kapitenskom trakom predvodi Crnu Goru: Snežana Aleksić, Foto: Savo Prelević

Peti put zaredom, košarkašice Crne Gore učestvovaće na šampionatima Evrope, ali nikada nisu krenule na put sa manje pompe. Selekcija koja je 2011. godine u Poljskoj stala na korak i od medalje i od kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu, na Eurobasket u Srbiju i Litvaniju putuje u podmlađenom sastavu.

Najbolja crnogorska košarkašica Jelena Dubljević je praktično rekla zbogom nacionalnom timu, Iva Perovanović se oprostila od „kraljice igara” nakon EP u Češkoj 2017. godine, a treći simbol reprezentacije, Jelena Škerović, sada je selektorka. Nekadašnja organizatorka igre „crvenih” je dobila povjerenje KSCG nakon odlaska Španca Roberta Injigesa, a njen tim je osvojio zlato na Igrama malih zemalja i ostavio dobar utisak u prijateljskim mečevima protiv Bosne i Hercegovine i Njemačke.

- Spremno dočekujemo šampionat, radile smo praktično mjesec, mislim da nijedna ekipa nije počela tako rano kao mi. Sve djevojke su odradile posao maksimalno, mislim da smo i mi učinili sve kako bi bile u zadovoljavajućoj formi za Eurobasket. Nema Jelene Dubljević, kao ni Kristine Rakovićzato što se povrijedila, ostale djevojke su zdrave i spremne - rekla je selektorka na pres konferenciji pred put u Letoniju.

Crnogorska delegacija je sinoć otputovala u Istanbul, a danas nastavlja ka Rigi, gdje će igrati u grupi B. Prvi protivnik u četvrtak u podne joj je Švedska, dan kasnije se sastaje sa favoritom Francuskom u 14.30, a u nedjelju u istom terminu sa Češkom. Pobjednik grupe ide direktno u četvrtfinale, drugoplasirana i trećeplasirana će već 1. jula igrati meč osmine finala, a najgora završava takmičenje.

- Na početku smo imale nekoliko pehova zbog povreda, ali je na kraju, kada je i najbitnije, sve bilo u redu, tako da smo spremne. Pokušaćemo svaki meč da igramo dodatno motivisano zbog Kristine Raković, koja zbog povrede nije sa nama. Svjesne smo šta nas čeka na Eurobasketu, sve ćemo dati maksimum, bićemo zajedno i na terenu i van njega. Mislim da možemo da napravimo nešto pozitivno - naglasila je kapitenka Snežana Aleksić.

Jasno je da će „crvene” tražiti šansu za pobjedu protiv Švedske i Češke, iako će u te mečeve ući kao autsajderke.

- Podstrek za dalji rad bi bilo da ostvarimo pobjedu i uđemo u osminu finala, posebno za mlađe igračice, kako bi dobile motiv da nastave vrijedno da treniraju. Ne bi bio smak svijeta ni da ne dođemo do tog trijumfa. Mlada je ekipa, a na drugoj strani su selekcije sa igračicama koje godinama igraju Evroligu. Naš sastav je podmlađen i dosta igračica će imati veću minutažu u reprezentaciji, nego u klubovima. Težimo pobjedi i prolasku u nokaut fazu, ali ne smije da bude razočaranje ako ne uspijemo. Moramo da budemo borbene od prvog do posljednjeg minuta, bez obzira na to koji je rezultat. Ako tako bude, biću zadovoljna - zaključila je Škerovićeva.

Crnu Goru će na 37. Eurobasketu predstavljati Jovana Pašić, Jelena Vučetić, Nataša Popović, Dragana Živković, Snežana Aleksić, Božica Mujović, Milena Jakšić, Bojana Kovačević, Milica Jovanović, Violeta Lazarević, Irena Matović i Glori Džonson.

Bonus video: