Milica Jovanović: Dosta zavisi i od naše igre

Danas počinje Evropsko prvenstvo za košarkašice, čiji su domaćini Letonija i Srbija. Crna Gora peti put uzastopno na šampionatu Evrope, a takmičenje otvara duelom protiv Švedske danas u Rigi tačno u podne
652 pregleda 0 komentar(a)
Košarkašice Crne Gore
Košarkašice Crne Gore

Švedska je uz Veliku Britaniju jedina selekcija na Evropskom prvenstvu u Letoniji i Srbiji koja nije nastupila na prethodnom šampionatu Starog kontinenta. Ova skandinavska zemlja, danas u podne u Rigi, prvi je protivnik košarkašicama Crne Gore, u grupi B, u kojoj su rivali još Francuska i Češka.

Šveđanke su, uz Češku, protivnik protiv kojeg će izabranice Jelene Škerović tražiti pobjedu za prolaz u naredni krug, jer je Francuska, objektivno, najjača u grupi i kandidat za medalju.

"Švedska je jako iskusna ekipa, veliki broj igračica igra u jakim evropskim igama. Ali smatram da smo se pripremile na jako dobar način i da će dosta zavisiti od nas samih i od naše igre, od toga da li ćemo ispuniti zahtjeve i boriti se na pravi način", poručuje pred prvi meč Milica Jovanović.

Selekcija koja je 2011. godine u Poljskoj stala na korak i od medalje i od kvalifikacija za Olimpijske igre u Londonu, na Eurobasket u Srbiju i Litvaniju stigla je u podmlađenom sastavu. Najbolja crnogorska košarkašica Jelena Dubljević se, praktično, oprostila od reprezentacije, Iva Perovanović je završila karijeru nakon EP u Češkoj 2017. godine, a Jelena Škerović je sada selektorka, nakon odlaska Španca Roberta Injigesa.

"Mnogo je drugačije sada, čini mi se da je puno lakše igrati, nego ovako biti sa strane bez mogućnosti da se uđe na parket i pomogne nešto. Ovako se svodi na te kratke momente kada kao trener mogu da utičem, ali sam zasada zadovoljna, mislim da će biti pozitivno", rekla je Jelena Škerović.

" Očekujem veliku borbu i da svaka ničija lopta bude naša. Očekujem veliku borbenost u odbrani, i da u napadu pokušamo da iskoristimo neke prednosti koje budemo imali. Ako djevojke od prvog do posljednjeg minuta budu imale vjeru u sebe, mislim da možemo nešto da ostvarimo", dodala je selektorka “crvenih”.

Naša selekcija peti put uzastopno učestvuje na Evropskom prvenstvu, a na ovo dolazi sa najmanjim ambicijama do sada. I na sajtu EP je, po snazi, a na osnovu procjene autora teksta, svrstana na posljednje mjesto od 16 selekcija.

Švedska je, sa druge strane, najbolji rezultat, sedmo mjesto, ostvarila u dva navrata, 1987. i 2013. godine. Ove selekcije su se samo jednom sastale do sada na prvenstvima Evrope, 2013. godine u Francuskoj, kada je Švedska slavila u drugoj fazi takmičenja, u Lilu, sa 69:58. Iz tadašnjeg sastava, samo će Nataša Popović, Snežana Aleksić i Milica Jovanović danas biti u sastavu.

"One imaju tandem sestara Eldebrink (Elin i Frida) koje dugi niz godina igraju Evroligu i vrlo su iskusne. Na ostalim pozicijama imaju visoke košarkašice, pa smatram da nekom brzom igrom možemo protiv njih. Imaju dosta djevojaka koje uglavnom igraju na koledžu pa se vraćaju nakon toga u Švedsku. Smatram da moramo igrati pametno, uigrano, zajednički i dati sve od sebe, boriti se do posljednjeg minuta", dodala je Milica Jovanović.

Nakon Švedske, Crna Gora će sjutra igrati sa Francuskom u 14.30 sati, a u nedjelju u istom terminu sa Češkom.

Prvo mjesto vodi direktno u četvrtfinale, drugo i treće u osminu finala, dok posljednja pozicija znači kraj takmičenja…

Samo Ana Dabović može do druge MVP titule

Novljanka Ana Dabović, koja nastupa za reprezentaciju Srbije, može do druge MVP titule na prvenstvima Evrope. Bila je najbolja igračica na EP 2015. kada je Srbija osvojila zlato, a pošto je Španjolka Alba Torens (MVP 2017.) povrijeđena, Dabovićeva može postati jedina košarkašica sa dvije MVP titule na šampionatima Starog kontinenta.

Koliko je neizvjesno EP za dame govori i podatak da je u posljednjih 12 izdanja osam različitih zemalja osvajalo titulu. Uz to, nijedna zemlja od bivšeg Sovjetskog Saveza 1991. godine nije uspjela da odbrani titulu.

Nijedan domaćin EP nije uspio da se domogne titule u posljednjih 18 godina, a samo je Francuska (srebro 2013.) uspjela da se domogne medalje u posljednjih osam prvenstava.

Od učesnika ovog EP, samo Letonija, Švedska, Crna Gora, Slovenija i Velika Britanija nemaju medalju, Slovenija i Velika Britanija nikad nisu igrale ni četvrtfinale..

Bonus video: