„Lov” na najbolje slobodne agente

Prvog jula počinju pregovori i transferi u NBA ligi koje će više od trećine igrača dočekati bez ugovora, među kojima je i Nikola Vučević
2621 pregleda 0 komentar(a)
Traženi slobodni agenti: Nikola Vučević i Kavaj Lenard (Foto: Beta/AP)
Traženi slobodni agenti: Nikola Vučević i Kavaj Lenard (Foto: Beta/AP)

Prvog jula zvanično počinju pregovori o transferima u NBA ligi, a posebno će biti interesantno vidjeti kako će proći slobodni agenti, kojih je više od trećine u najjačoj košarkaškoj ligi planete. Među njima je i naš Nikola Vučević, kome je istekao ugovor sa Orlandom.

MVP finala plej-ofa NBA lige, Kavaj Lenard je, bez dileme, najtraženiji slobodan agent u NBA ligi. Jednom od najboljih košarkaša današnjice Toronto može da ponudi petogodišnji ugovor vrijedan 190 miliona dolara, svi ostali četvorogodišnji ugovor od 141 milion. Mediji pišu da je Lenard više zainteresovan za kraći ugovor, jednogodišnji uz opciju na drugu godinu, a teško ga je zamisliti daleko od Toronta, gdje je nakon osvojene titule uspostavio takav odnos da je postao idol čitave Kanade. Ako, pak, odluči da ide, Klipersi su u prednosti u odnosu na Lejkerse i Njujork.

Do povrede, zbog koje će preskočiti sljedeću sezonu, Kevin Durent je bio najpoželjinij slobodni agent, ali je i dalje jedan od najtraženijih, sa nadom da će se nakon oporavka od povrede Ahilove tetive na teren vratiti na približno isti nivo na kojem je bio prije povrede. Golden Stejt je spreman da mu ponudi 221 milion za pet sezona, ostali timovi mogu maksimalno da mu ponude 164 miliona za četiri godine. Ekonomski faktor je jedan aspekat, ali Durent ima želju da pobjeđuje i u nekoj drugoj sredini. Njujork je u februaru bio favorit, ali sada je, možda, Bruklin u prednosti ako odluči da ode iz Golden Stejta. Pokušaće i Klipersi, ali su autsajderi u toj trci.

Kajri Irving se rastao od Bostona, što znači da je odustao od najmanje 50 miliona dolara. Bruklin, za koji je navijao od malena, favorit je da ga dovede, pored toga jer će mu ponuditi 141 miliona za četvorogodišnji ugovor. Iza Bruklina, po šansama, slijede Njujork i Lejkersi…

Teško je zamisliti Kleja Tompsona daleko od Golden Stejta, koji će jednoj od svojih zvijezda, koja se povrijedila u šestom meču finala plej-ofa protiv Toronta, ponuditi maksimum - 190 miliona za pet sezona. Ako bi zadržali i Durenta i Tompsona, “ratnici” bi u sezoni 2019/20 za plate i poreze morali da izdvoje čak 375 miliona za čitavu ekipu. Ako Tompson, ipak, ode, Lejkersi i Klipersi mogu da ponude po 141 milion za četiri sezone.

Ako mu ponude 190 miliona za pet sezona, što ne može nijedan drugi tim, Džimi Batler će ostati u Filadelfiji. U suprotnom kreće lov na njega, od 141 milion za četiri godine. Prvi bi pokušao Hjuston, uz neke trejdove (Klint Kapela, Erik Gordon, Pi Džej Taker). Majami i Lejkersi su, takođe, u igri, a moguće je da Batler čeka da klubove nađu Lenard i Durent kako bi negdje pronašao sredinu koja mu može ponuditi željeni maksimum.

Kemba Volker je već više puta kazao da mu je prioritet da ostane u Šarlotu zbog odličnog odnosa sa Majklom Džordanom, prvim čovjekom Hornetsa. Šarlot mu može ponuditi maksimalnih 221 milion za pet sezona. Ostali 141 milion za četiri godine, a u tom “bubnju” su Boston, Dalas i Lejkersi.

Da bi Fidalefija zadržala Tobijasa Herisa, treba da mu ponudi 190 miliona za pet sezona, kao za Batlera, što je teško vjerovati. Ako ne dobije takvu ponudu, Heris će poslušati druge ponude kojih ne fali, a to su Dalas, Sakramento, Memfis, Bruklin i Klipersi, njegov bivši tim.

Bruklin može da ponudi D’Anđelu Raselu 158 miliona za pet sezona, ali ne izgleda da će klub to i da uradi, posebno ako stigne Irving. U tim slučaju bi Rasel mogao u Lejkerse, gdje bi u prvoj sezoni mogao da zaradi 27,5 miliona (ako tim iz Los Anđelesa zatraži od Dejvisa da odustane od svojih bonusa), ukupno 117 miliona za četiri godine. I Njujork bi moga da se uključi u trku.

Sudbina Kristapsa Porzingisa čini se da je odlučena. Dalas ga je u februaru uzeo iz Njujorka sa namjerom da pravi ekipu oko njega i Luke Dončića. Zato su mu, navodno, ponudili 158 miliona za pet sezona, maksimalno moguće za 23-godišnjeg momka koji je pauzirao godinu i po. U suprotnom, Porzingis može da se dogovara sa bilo kojim drugim klubom za 117 miliona za četiri sezone.

Milvoki želi da zadrži Krisa Midltona, koji je u prošloj sezoni bio dio Ol-star meča. Da bi to uradio, Milvoki treba da mu ponudi maksimum, 190 miliona za pet sezona, a i Midlton ne bi imao ništa protiv da ostane u sredini gdje se odlično uklopio. Ali, saslušaće i ponude, počev od Dalasa i Čikaga, koje mogu da mu ponude najviše 141 milion za četiri godine.

Osim Vučevića, od onih koji nisu među top10 slobodnih agenata, nalaze se još neka intrigantna imena, poput Ala Horforda, Demarkusa Kazinsa (Golden Stejt bi ga rado vratio, ali može da mu ponudi samo 6,3 miliona), Džulijusa Rendla, Malkolma Brogdona, Deandrea Džordana, Džej Džej Redika, Harisona Barnsa, Rikija Rubija, Derika Rouza

Bonus video: