Evroliga kao NBA: Košarkaška pijaca koja je pomjerila granice

Nije samo fudbal, nije samo NBA liga - spektakularni košarkaški transferi u Evropi obilježili su sportsko ljeto. Ovo su svi evroligaški transferi - od šampiona CSKA, do novajlije Asvela, našeg Zvezdana Mitrovića
5999 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filip Roganović
Ilustracija, Foto: Filip Roganović

Košarkaški prelazni rok u Evropi odavno nije bio zanimljiviji. Uoči početka priprema evroligaši sklapaju roster za narednu sezonu, koja će - sudeći po dešavanjima na tržištu - biti uzbudljivija od prethodne.

Barselona je obilježila prelazni rok. Španski klub pomjerio je sve granice. “Bomba“ je aktivirana dolaskom Nikole Mirotića - španski reprezentativac stigao je iz NBA, potpisao ugovor do 2022. uz opciju produžetka na još godinu i postao najplaćeniji košarkaš u Evropi.

KATALONSKI DRIM-TIM MOŽDA JE PRVI FAVORIT ZA TITULU

Osim Mirotića, u Barselonu su stigli Kori Higins iz CSKA, Brendon Dejvis iz Žalgirisa i Aleks Abrines, koji je kao slobodan igrač došao iz NBA. Ugovor su produžili Toma Ertel, Viktor Klaver, Adam Hanga i trener Svetislav Pešić. Ugovor je istekao Kevinu Serafanu, Jaki Blažiču i Krisu Singltonu. Barsa je favorit za titulu, koja se čeka od 2010. godine.

Favorit je i CSKA. Vil Klajburn, Semen Antonov, Kajl Hajns i trener Dimitris Itudis produžili su ugovore. U Moskvu su sitgli Johanes Vojtman i Darun Hilard iz Baskonije i Janis Strelnijeks iz Olimpijakosa. Otišli su Alek Piters u Efes, Nando de Kolo u Fenerbahče i Serhio Rodriges u Armani. Ugovor je istekao Otelu Hanteru.

Ne miruje ni Fenerbahče. Željko Obradović pokušaće naredne sezone da osvoji desetu titulu i u skladu sa ambicijama bira pojačanja. Stigao je Nando de Kolo, jedan od najboljih evropskih košarkaša. Francuz je bio želja Reala, spominjao se i odlazak u NBA, ali poziv Željka Obradovića se ne odbija. Osim njega, u Istanbul je došao i Leo Vesterman iz Žalgirisa.

Ugovor su - na po tri godine - produžili Kostas Slukas i Luiđi Datome.

Ekipu su napustili Nikolo Meli, Marko Gudurić, Tajler Enis, Erik Grin, Bariš Hersek i Jordan Minčev.

Pojačao se i Real Madrid. Iz Huventuda je stigao MVP Endesa lige iz prethodne sezone, Nikolas Laprovitola. Očekuje se i dolazak doskorašnjeg centra Himkija, Džordana Mikija. Amerikanac bi trebalo da zamjeni Gustava Ajona, koji će pokušati da pronađe angažman u NBA ligi.

Ugovor su produžili Valter Tavares, Džefri Tejlor, Fabijen Kozer i Felipe Rejes.

PAO PROMIJENIO TRENERA, MVP F4 LIGE ŠAMPIONA U OLIMPIJAKOSU

Aktivni na tržištu su i Olimpijakos i Panatinaikos. U “crveno-bijeli” dio Atine je iz Virtusa stigao Kevin Punter, MVP fajnl fora Lige šampiona. Novajlije su i Brendon Pol, Agustin Rubit i Antonis Konijaris. Otišli su Janis Strelnijeks, Zek Lidej, Janis Tima i Najdžel Vilijams-Gos.

PAO je promijenio trenera - Pitina je naslijedio Argiris Pedulakis. Jedini novajlija je bivši crnogorski reprezentativac Tajris Rajs. Ugovor je produžio Dešon Tomas. Slobodni su Jan Vujukas, Kit Lengford, Šon Kilpatrik i Met Lodžeski. Atinu su napustili Tanasis Adetokumbo, Lukas Lekavičijus i Džejms Gist.

Gist je pojašao Crvenu zvezdu, koja je u prelaznom roku odradila ogroman posao. Osim Gista, stigao je Derik Braun iz Efesa, a u Beograd su se vratili Čarls Dženkins i Ognjen Kuzmić. Ugovore su produžili Bili Beron, Filip Čović, Branko Lazić, Stratos Perperolglu, Mohamed Faje, Boriša Simanić i Ognjen Dobrić.

Bajern je produžio ugovor sa crnogorskim trenerom Dejanom Radonjićem, te igračima Nihadom Đedovićem, Vladimirom Lučićem i Aleksom Kingom. Iz Rasta Vehte stigao je Ti Džej Brej.

Anadolu Efes, aktuelni vicešampion i najprijatnije evroligaško iznenađenje prošle sezone, sačuvao je okosnicu tima. Vasilije Micić, Krunoslav Simon, Doguš Baubaj, Brajant Danston i trener Egin Ataman produžili su ugovore. Novajlije su Erik Piters iz CSKA i Tolga Gecim iz Banvita. Tim su napustili Derik Braun i Brok Motum.

Motum je pojačao Valensiju. Osim njega, tim našeg Bojana Dubljevića, osvajač Evrokupa, doveo je i Serhija Garsiju iz Manrese, a blizu dolaska je i španski plej Kino Kolom, koji stiže iz turskog Bahčešehira. Saradnju su produžili Fernando San Emeterio, Giljem Vives, Aron Dornekamp i trener Haime Ponsarnau. Otišli su Vil Tomas, Rafa Martines i Antoan Dio.

DŽEKSON IZ BUDUĆNOSTI U MITROVIĆEV ASVEL

Žalgiris je doveo Najdžela Hejsa i Lukasa Peresa, a u klub se vratio Lekavičijus. Ugovore su produžili Arturas Milaknis i budućnost litvanske košarke Rokas Jokubaitis. Antanas Kavalijauskas se penzionisao, a otišli su Leo Vesterman, Dion Tomson, Brendon Dejvis i Nejt Volters.

Volters je jedino pojačanje Makabija. Ponos Izraela produžio je ugovor sa Tarikom Blekom, Džejkom Koenom i Anđelom Kalojarom. Aleks Tajus otišao je u Uniks.

Baskonija je ostala bez Vojtmana, Hilarda, Vensana Poarijea i Marselinja Uertasa. Novajlije su Majkl Erik i Jusufa Fol. Luka Vildosa je produžio ugovor.

Janis Tima, Dairis Bertans, Evgenij Valijev, Sergej Karašev i Andrej Desijatnikov stigli su u Himki. Očekuje se dolazak Timofeja Mozgova. Ugovor su produžili Sergej Monija, Jegor Vjalcev, Vjačeslav Zajcev i trener Rimas Kurtinaitis.

Novi igrači Zenita, ekipe koja je dobila vajld-kard za učešće u eliti, su Aleks Renfro, Endrju Abisi, Kolton Ajverson, Matueš Ponitka, Tim Abromaitis, Andrej Zubkov, Dimitri Hvostov i Ostin Holins.

Edvin Džekson, Antoan Dio, Ismail Beko, Metju Stracel, Rihard Lomažs, Džordan Tejlor i Toni Džekiri pojačali su Asvel, tim crnogorskog selektora Zvezda Mitrovića.

Alba je, na kraju, produžila saradnju sa trenerom Aitom Renesesom, Lukom Skimom i Pejtonom Sivom, a stigao je Makai Mejson.

Iako elitno košarkaško evropsko takmičenje kreće tek 3. oktobra, klubovi su već formirali timove za veliku borbu. Nije samo bilo vatreno na evropskoj fudbalskoj pijaci ovog ljeta...

“Manekeni” će probati sa vrhunskim trenerom

Tim koji svake godine ima veliki budžet, ali nikako da ostvari dobre rezultate je milanski Armani.

“Manekeni” su angažovali Etorea Mesinu - jedno od najvećih trenerskih imena, četvorostrukog osvajača Evrolige, nekadašnjeg trenera Virtusa iz Bolonje, Benetona, reprezentacije Italije, CSKA iz Moskve, Real Madrida, stratega koji se u minulih pet godina usavršavao radeći kao pomoćnik Grega Popoviča u San Antoniju.

Ali, nije samo Mesina - trogodišnji ugovor potpisao je Španac Serhio Ćaćo Rodriges, evropski prvak sa CSKA, a blizu Milana su Derik Vilijams i Eron Vajt. Ekipu su napustili Alen Omić, Mindaugas Kuzminskas, Kurtis Džerels i Andrea Ćinćarini. Saradnju je produžio Vladimir Micov.

Bonus video: