Njemačka, Češka, Gruzija i Italija organizatori Eurobasketa 2021

Domaćini grupa Keln, Prag, Tbilisi i Milano, završnica u Berlinu
622 pregleda 0 komentar(a)
Eurobasket će se treći put održati u četiri zemlje, Foto: FIBA
Eurobasket će se treći put održati u četiri zemlje, Foto: FIBA

Treći put u istoriji, Eurobasket će se organizovati u četiri zemlje. Nakon Francuske, Hrvatske, Njemačke i Letonije 2015. godine, odnosno Turske, Finske, Izraela i Rumunije 2017, čast da budu domaćini najboljim evropskim reprezentacijama pripala je Njemačkoj, Češkoj, Gruziji i Italiji.

U igri su bile i Mađarska, Italija i Slovenija, ali njihove kandidature nisu dobile dovoljan broj glasova delegata Fibe u Minhenu.

Najemotivnije je izbor ispratila gruzijska delegacija, jer su kapiten reprezentacije Tornike Šengelija i čelnici Saveza pali u ekstazu kada je iz koverte izvučeno ime te države.

Nakon što je 36 puta zaredom šampionat Starog kontinenta organizovan svake neparne godine, FIBA je odlučila da se kontinentalni šampionati održavaju svake četvrte godine.

Šampionat koji će biti održan od 17. do 29. avgusta 2021. biće prvi u tom novom ciklusu, a grupna faza će se igrati u Kelnu, Pragu, Tbilisiju i Milanu. Svi mečevi nokaut faze, od osmine finala do finala, biće odigrani u Berlinu.

Na Eurobasketu će nastupiti 24 selekcije, a samo domaćini imaju osiguran nastup. Žrijeb, u kojem će učestvovati i Crna Gora, održaće se nakon treće runde pretkvalifikacija, zakazane od 3. do 21. avgusta.

Kvalifikacije će se održati u tri čuvena FIBA „prozora” - od 17. do 25. februara 2020, 23. novembra do 1. decembra 2020. i 15. do 23. februara 2021. godine.

FIBA je odredila i domaćine Eurobasketa za žene 2021. godine. Zanimljivo je da će domaćini biti dvije zemlje koje su igrale tri od posljednja četiri finala, Španija i Francuska.

„Crvena furija” je savladala Francuskinje 2013, 2017. i ove godine, a tim Valeri Garnije je i 2015. izgubio finale, ali od Srbije...

Bonus video: