Nikola Ivanović: Brazil je naša šansa, duel sa SAD bi bio vrhunac crnogorske košarke

Nikola Ivanović se oporavio od upale hrskavice oba koljena i spreman je za istorijsko učešće Crne Gore na Mundobasketu. U intervjuu za „Vijesti” priča o nastupu u Kini, sezoni Budućnost Volija, interesovanju Dinamo Sasarija...
5100 pregleda 2 komentar(a)
Spreman za Mundobasket: Nikola Ivanović na utakmici sa Turskom 2. decembra prošle godine, posljednjoj na kojoj je igrao, Foto: Boris Pejović
Spreman za Mundobasket: Nikola Ivanović na utakmici sa Turskom 2. decembra prošle godine, posljednjoj na kojoj je igrao, Foto: Boris Pejović

Drugi decembar 2018. godine, dvorana „Morača”. Pred Crnom Gorom pada moćna Turska (71:66), pravi se možda i odlučujući korak ka istorijskom učešću na Mundobasketu, buka navijača probija uši, kliče se najviše Bojanu Dubljeviću i Nikoli Ivanoviću... Niko, međutim, tada nije znao kakvu je žrtvu podnio plejmejker Budućnost Volija, koji je igrao pod velikim bolom zbog upale hrskavice oba koljena.

Koliko je bilo ozbiljno stanje popularnog Džonija, saznalo se kasnije, jer je to bila njegova posljednja utakmica u sezoni 2018/2019.

Propustio je i istorijske duele sa Ukrajinom i Letonijom, preskočio i 21 utakmicu u Evroligi, sada već čuveno finale ABA lige... Terapija koja mu je bila određena u početku nije bila dobra, zbog čega je pauzirao znatno duže nego što se u prvi mah mislilo. Srećom, oporavio se na vrijeme da spreman dočeka pripreme „crvenih” za učešće u Kini, jer je od prvog dana na raspolaganju selektoru Zvezdanu Mitroviću.

- Već je ispričana priča oko mog oporavka, da sam izgubio dosta vremena zbog raznih faktora. Na kraju sam našao doktore u Minhenu, koji rade za Bajern, a sa njima su me povezali Dejan Radonjić i Dragan Gačević. Oni su mi za mjesec riješili sve probleme, tako da je sada sve super. Treniram sa reprezentacijom, ali vidim da mi fali malo „žive” igre, ispao sam iz ritma. Ali, pripreme traju čitavo ljeto, imaćemo dosta prijateljskih utakmica i definitivno ću biti spreman i za Svjetsko prvenstvo i za sezonu - rekao je Ivanović za „Vijesti”.

Povezani članci

29. Jul 2019.

Poceko zvao Nikolu Ivanovića

Iza idola navijača Budućnosti je gotovo osam mjeseci bez utakmica i biće mu potrebno vrijeme da se vrati u pravu formu.

- Ovo sad je ključ. Nisam zaboravio da igram košarku, ne mora drama da se pravi oko toga, iako sam to možda i ja tako predstavio. Mnogo mi znači kada je ispred mene protivnik, kad se igra dva na dva, tri na tri, pet na pet... Nisu još počeli najozbiljniji treninzi, ali me saigrači paze, svi su svjesni da nisam dugo igrao. Ključno je da imam podršku trenera i cijelog stručnog štaba, ako bude problema uvijek mogu da se „doziram”, da radim svoj program ili da idem u teretanu.

Crna Gora će prvi trening meč odigrati 11. avgusta protiv Mitrovićevog Asvela u Kolašinu, potom će se na turniru u Lionu od 15. do 17. sastati sa domaćom Francuskom, Argentinom i Brazilom, da bi ciklus prijateljskih mečeva zaokružila u Kini (23 - 27. avgust) protiv Irana, Nigerije i Poljske. Ti mečevi će najviše odgovarati upravo Ivanoviću, kako bi se vratio u pravi ritam.

- Niko ne voli da igra pripremne utakmice. Ako ih odigraš dobro, svi kažu da nije ništa posebno, a ako je loše, onda svi kažu da je loše. Ali one su veoma važne, pogotovo će biti za mene, jer ću kroz njih pokušati da vratim osjećaj u igri. Cilj mi je da se najbolje što mogu prilagodim ekipi i da svi zajednički pronađemo najbolji recept igranja jednih s drugima.

„Crveni” će na Mundobasketu igrati u grupi F u Nanđingu sa Grčkom, Novim Zelandom i Brazilom. U drugu fazu prolaze dvije ekipe, a preostale dvije selekcije će se boriti za plasman od 17. do 32. mjesta.

- Prijateljska utakmica sa Brazilom će dosta pokazati. Ne mora to ništa da znači, ali mislim da će i njima i nama pomoći da „opipamo” teren, da vidimo koje su im prednosti i mane. Novi Zeland i Brazil su ekipe protiv kojih bi trebalo da tražimo šansu, a duel sa Grčkom će biti veliki izazov. To je mnogo kvalitetnija ekipa, takmičićemo se sa MVP-em NBA lige, to će biti veoma zanimljivo.

Odluka o putniku u drugu fazu bi mogla da se donese posljednjeg dana takmičenja po grupama, 5. septembra, kada će se Mitrovićev tim sudariti sa „kariokama”.

- Brazil je fizički dosta čvrsta ekipa, ima plejmejkere koji su u najboljim godinama i dosta su kvalitetni. Mislim da će baš ta utakmica biti za 2. mjesto u grupi.

Da li vam je potreban veći motiv od eventualnog duela sa selekcijom SAD u drugoj fazi?

- Ne. Duel sa Amerikancima na Svjetskom prvenstvu bi za mnoge od nas bio vrhunac karijere i vrhunac crnogorske košarke. Takmičenje protiv košarkaša koje ima SAD je ogroman motiv i podstrek da prođemo grupu - zaključio je Ivanović.

U finalu ABA lige dosta neprijatnosti s obje strane

Nikola Ivanović je, uz Nemanju Gordića, bio heroj osvajanja istorijske titule Budućnosti u ABA ligi 2018. godine. Nažalost, nije mogao da pomogne saigračima prošle sezone, jer je posljednji meč zbog upale hrskavice oba koljena odigrao 26. novembra na gostovanju Zadru. Priznaje da mu je bilo jako teško da sve posmatra sa strane.

- Bilo je frustrirajuće, to je pravi izraz. Sve to vrijeme sam trenirao zatvoren sam u sobi, u teretani i radio na nedostacima, na svom tijelu. Nema lopte, nema trčanja, nema skokova, nema ničega. To mi je dosta teško palo - kaže 25-godišnji plejmejker.

Žao mu je što nije igrao u završnici ABA lige, iako smatra da ne bi mogao previše da pomogne.

- Dolazio sam s vremena na vrijeme na treninge ekipe i vidio da saigračima nije bilo lako.

U Evroligi je, pored lijepih momenata, bilo dosta teških poraza. Na kraju je došlo i to finale ABA lige, koje je sa sobom nosilo dosta neprijatnosti i s jedne i s druge strane, da se odmah razumijemo. Ne vjerujem da bih ja nešto košarkaški doprinio, ali bi bilo ljepše da sam bio dio toga, koliko god je ružno bilo.

Ivanović ima još godinu ugovora sa klubom iz Njegoševog parka. Uprava je razmišljala da mu ponudi smanjenje plate ili da priča o rastanku, jer je procijenjeno da je preveliko opterećenje za budžet učesnika Evrokupa. Ta priča je, ipak, utihnula odlaskom Gordića, pa je 25-godišnjak koji ima i mural u glavnom gradu Crne Gore nedavno bio na sastanku sa novim trenerom Slobodan Subotićem.

- Prva priča je bila da ne ostajem, pa da sigurno ostajem. Bio sam na sastanku sa trenerom, pomoćnikom Petrom Mijovićem, sportskim direktorom Gavrilom Pajovićem i zamjenikom izvršnog direktora, Markom Šegerecom. Pričali smo četiri-pet minuta i trener mi je rekao da računa na mene. To mi je dosta značilo, dalo mi naznake šta klub želi od mene za ovu sezonu. Imam ugovor na još godinu, bilo bi fino da ostanem, ali vidjećemo kako će priča na kraju da se rasplete - naglašava Ivanović.

Bonus video: