Oni su treneri koji znaju šta je potrebno za pobjedu

Na predstojećem Mundobasketu u Kini učestvovaće i selektori koji su kao treneri ili igrači već osvajali medalje na svjetskim prvenstvima
3727 pregleda 4 komentar(a)
Treneri koji su već osvajali medalje na svjetskim prvenstvima
Treneri koji su već osvajali medalje na svjetskim prvenstvima

Pored brojnih igračkih zvijezda sa svih kontinenata, na predstojećem Mundobasketu u Kini, od 31. avgusta, do 15. septembra, učestvovaće i selektori, koji su kao igrači ili treneri u prošlosti osvajali medalje i imali uspjeha na šampionatima svijeta.

Poput Aleksandra Đorđevića, Aleksandra Petrovića, Sergeja Bazareviča, Vensana Kolea, Stiva Kera, Henrika Redla.

Aleksandar Đorđević, selektor Srbije, kao igrač je 1998. godine osvojio Svjetsko prvenstvo sa SR Jugoslavijom. Ima i srebro sa Olimpijskih igara u Atlanti 1996, i tri titule prvaka Evrope (1991, 1995, 1997), između ostalog ima i klupsku titulu prvaka Evrope sa Partizanom 1992. godine. Kao selektor Srbije je osvojio tri srebra, 2014. na Mundobasketu u Španiji, 2016. na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru, te na Evropskom prvenstvu prije dvije godine.

Aleksandar Petrović, selektor Brazila (rivala Crne Gore u grupnoj fazi), stariji brat pokojnog Dražena, po mnogima i najboljeg evropskog košarkaša svih vremena, bio je dio selekcije velike Jugoslavije koja je osvajala bronzu na svjetskim prvenstvima 1982. i 1986. godine, te na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu 1984. i Evropskom prvenstvu 1987. Petrović, koji je sa Cibonom dva puta bio klupski prvak Evrope (1985, 1986), kao selektor Hrvatske (vodio je u tri navrata) je osvojio bronzu na Evropskom prvenstvu 1995. godine. Sa njim na čelu, Brazil je 18. put uzastopno na Mundobasketu.

Selektor Rusije Sergej Bazarevič (na klupi je od januara 2016. godine) osvojio je tri medalje kao igrač, sve tri srebrne - na Mundobasketu 1990 u dresu bivšeg Sovjetskog saveza, te na Evropskom prvenstvu 1993 i Svjetskom prvenstvu 1994. sa selekcijom Rusije.

Vensan Kole je selektor Francuske od 2009. godine, i za deceniju je imao puno uspjeha na klupi “trikolora”. Francuska je bila “bronzana” na prethodnom Mundobasketu u Španiji, i osvojila tri odličja na prvenstvima Evrope - zlato 2013, srebro 2011. i bronzu 2015. godine.

Stiv Ker, pomoćni trener Sjedinjenih Američkih Država, kao igrač je imao priliku da osvoji zlato u dresu reprezentacije, na Svjetskom prvenstvu 1986. godine u Španiji. U NBA ligi je pet puta osvajao šampionski prsten kao igrač (četiri sa Čikagom i jednu sa San Antoniom), i tri puta kao trener (Golden Stejt). Selektor Amerikanaca Greg Popovič je jedan od najboljih trenera u istoriji NBA lige, ima pet titula sa San Antoniom, tri puta je bio trener godine, a Kina je prilika i za prvu medalju na klupi SAD-a.

Selektor Njemačke Henrik Redl je na klupi “pancera” od 2017. godine, ali je 1993. godine kao igrač sa reprezentacijom osvojio titulu na Evropskom prvenstvu 1993. godine, dok je zajedno sa Dirkom Novickim u timu uzeo bronzu na Mundobasketu 2002. godine u Indijanapolisu, što je jedina medalja Njemaca na svjetskim prvenstvima.

Skariolu nedostaje samo medalja sa Mundobasketa

Osim onih koji su kao treneri ili igrači osvajali medalje na šampionatima svijeta, u Kini će biti još trenera sa impresivnim biografijama. Medalje nijesu nepoznanica za selektora Španije, italijanskog stručnjaka Serđa Skariola, naprotiv. Sa Špancima je bio “srebrni” na Olimpijskim igrama u Londonu 2012. i “bronzani” četiri godine kasnije u Rio de Žaneiru, a tri puta je uzastopno osvajao zlato na evropskim prvenstvima (2009, 2011, 2015), dok je 2017. godine na Eurobasketu bio “bronzani”. Za Skariola, koji je kao pomoćnik uzeo titulu sa Torontom u NBA ligi, Kina je treće uzastopno učešće na Mundobasketu. Pod njegovim vođstvom, Španija još čeka na medalju na SP–u, jer je 2010. bila šesta u Turskoj, a prije četiri godine peta kao domaćin.

Argentinac Nestor Garsija, koji je nedavno preuzeo Dominikansku Republiku, kao selektor je odveo Venecuelu na Olimpijske igre 2016. godine, a sa istom selekcijom je osvojio titulu na Američkom prvenstvu (poznato i kao FIBA AmeriKup).

Njegov sunarodnik Serhio Ernandez je od 2015. godine drugi put na klupi Argentine, sa kojom je, u prvom mandatu, osvojio bronzu na Olimpijskim igrama 2008. godine u Penkingu.

Njegov pomoćnik na tom olimpijskom turniru bio je Hulio Lamas, od 2017. godine selektor Japana, koji je kao selektor Argentine 2011. godine osvojio titulu na Američkom prvenstvu.

54 poena je i dalje aktuelni rekord koji je neki košarkaš ostvario na jednoj utakmici na svjetskim prvenstvima. Uradio je to sadašnji selektor Koreje, Jae Hur, koji je rekordan učinak u dresu Koreje imao protiv Egipta na Mundobasketu 1990. godine u Argentini

Nik Nurs, selektor Kanade, u Kinu stiže kao šampion NBA lige sa Torontom, ali to neće biti njegovo prvo internacionalno iskustvo, jer je od 2009. do 2012. godine bio pomoćnik Krisa Finča u selekciji Velike Britanije.

Selektor Tunisa Mario Palma je treći put na Mundobasketu, jer je vodio Angolu na SP–u 2002. i Jordan 2010. godine. Sa Angolom je četiri puta bio prvak Afrike, te jednom sa Tunisom.

Bonus video: