Poljska - pobjednici novih pravila Fibe

Poljake je sreća pratila i tokom žrijeba, pa su favoriti za dalji prolaz u duelima sa Venecuelom i Obalom Slonovače, dok bi sa Kinom trebalo da igraju za prvo mjesto u grupi A
5244 pregleda 2 komentar(a)
Poljska, Foto: FIBA
Poljska, Foto: FIBA
Ažurirano: 13.08.2019. 10:10h

Davno je prošlo vrijeme kada su Poljaci predstavljali košarašku silu. U 60-im godinama prošlog vijeka popularni „bijelo-crveni“ ili „orlovi“ kako zovu poljsku reprezentaciju su imali vrhunac svojih uspjeha, i tada su osvojili jedno srebro, i dvije bronze na Evropskim prvenstvima. Upravo u tom periodu su imali i najbolji nastup na Mundobasketu, kada su 1967. godine završili peti u Urugvaju.

Od 2009. godine i organizovanja Evropskog prvenstva, kreće i blagi uspon košarke u Poljskoj. „Bijelo-crveni“ za početak ne propuštaju nastupe u Evropi, a kruna generacije je odlazak u Kinu na Mundobasket.

U košarkaškom svijetu se uveliko priča da su Poljaci jedni od najvećeih pobjednika novih Fibinih pravila oko kvalifikacija, jer su gotovo uvijek imali na raspolaganju svoj najbolji sastav, što su znali da iskoriste protiv ekipa koje imaju jače rostere (Hrvatska prije svega).

Sreća ih je pratila i tokom žrijeba, pa su tako favoriti za dalji prolaz u duelima sa Venecuelom i Obalom Slonovače, dok bi sa Kinom trebali da igraju za prvo mjesto u grupi A.

Kormilo tima predvodi američki trener Majk Tejlor, koji je nakon više godina treniranja razvojnih ekipa u NBA ligi, odlučio da svoje trenersko ime gradi preko Evrope (kao trener Hamburga osvojio Njemačku drugu ligu, i odve „Tauerse“ u elitu.

PRVA ZVIJEZDA TIMA: Mateuš Ponitka

Eksplozivno krilo Poljske je nakon dobre sezone u Kubanu odlučio da pređe u redove Zenita i ponovo zaigra u Evroligi. Krasi ga eksplozivnost, dobro kretanje bez lopte, solidna odbrana. Definitivno najatraktiviniji igrač Poljaka, od kojeg mogu da se očekuju atraktivna zakucavanja.

PREDNOSTI:

Poljaci igraju prije svega fizički jaku košarku, Ponitka i naturalizovani košarkaš A. J. Sloter (koji je prošle sezone nastupao u Asvelu našeg selektora Zvezdana Mitrovića) predstavljaju solidnu spoljnu liniju, koju zaokružuju solidni igrači koji igraju u reketu (prije svih Damian Kulig).

Poljaci igraju dobro pick’n’roll i znaju dobro da sačuvaju reket.

NEDOSTACI:

Prije svega nedostatak kvalitetnog organizatora igre. Lukas Kožarek je jedini koji pokriva tu poziciju, ali su za košarkaša Zelen Gore problem godine (35). Zbog toga tu poziciju često pokriva Sloter. Takođe Poljacima će nedostajati iskusni centri sa NBA iskustvom Marćin Gortat (najvjerovatnije penzija) i Maciej Lampe koji već tri sezone doživljava drugu mladost upravo u Kini.

Bonus video: