Obala Slonovače - Slon u prodavnici porculana

“Slonovi” su imali sreće u kvalifikacijama, gdje su zbog bolje koš-razlike od Kameruna izborili plasman na SP
2569 pregleda 0 komentar(a)
Obala Slonovače, Foto: FIBA
Obala Slonovače, Foto: FIBA

Postoji izreka za nekoga ko nije baš najspretniji da je kao „slon u prodavnici porculana“. Takva floskula može upravo da se prenese na košarkaški tim Obale Slonovače.

Zemlja Didijea Drogbe nije baš poznata po košarkaškim rezultatima.

Prvo ime koje se pominje pri početku razvoja reprezentacije je srpski stručnjak Vladislav Lučić. Bivši selektor Njemačke i čovjek koji je vodio i Partizan i Crvenu Zvezdu je svoje košarkaško ime počeo da gradi u Africi. Nakon pet godina u Nigeriji, Lučić je davne 1981. godine preuzeo „Slonove“ i iste godine sa njima osvojio zlato na prvenstvu Afrike u Somaliji. Tokom Lučićevog mandata Obala Slonovače prvi put se i plasira na Mundobasket u Kolumbiji 1982. godine.

Tim je kasnije uspio još dva puta da se plasira na najveću košarkašku smotru i to 1986 u Španiji, i 2010. u Turskoj (gdje uspijevaju da zabilježe i svoju prvu pobjedu na Svjetskom prvenstvu protiv ekipe Portorika).

Kapmanju „Kina“ predvodi mladi italijanski stručnjak Paolo Povoa. Obala Slonovače je u imala sreće u kvalifikacijama, pa tako su sa Kamerunom podijelili treće mjesto, imali isti skor pobjeda i poraza, ali je presudila na kraju bolja koš razlika. Da je Kamerun kojim slučajem otišao na prvenstvo, imali bi smo prilike da potencijalno gledamo dva superstara Džoel Embida i Paskala Siakama.

Povoa je odlučio da pozove nekoliko igrača koji nisu igrali kvalifikacije. Svakako najveće ime koje je pozvao je Dion Tomson (igrač sa jakim evropskim iskustvom, nastupao za Crvenu Zvezdu, Galatasaraj, Žalgiris, trenutno u Unikahi), a među novajlijama nalaze se i košarkaš univerziteta Nevada Nisre Zuzuoa (šuter koji je imao obećavajuću kairjeru u srednjoj školi, ali nije uspio to da pokaže u ruki NCAA), kao i Frejusa Zerboa (centar koji ima i pasoš Burkine Faso, a koji je svoje ime izgradio igrajući osam sezona za francuski Limož, trenutno član JL Burga).

Od ostalih igrača koji se izdvajaju najpoznatije ime za ljude sa balkana je bivši plej MZT Skoplja Muluku Diabate.

Prva zvijezda tima: Deon Tomson

Ukoliko odluči da prihvati poziv Obale Slonovače, košarkaš Unikahe će bez premca biti najveća zvijezda „Slonova“ na Mundobasketu. Igrač koji bi mogao da se opiše kao krilni centar „starog kova“ koji često napada koš iz posta ili sa poludistance, gotovo bez ikakvog potencijala za šut za tri poena. Solidna defanzivac. Ako je suditi po njegovom Tviter nalogu, i više nego je zainteresovan za nastup na Mundobasketu.

Prednosti

Prije svega fizička snaga. Igrači su kaljeni mahom u francuskoj ligi, pa su stilski dosta povezani. Svakako najbolja stvar iz tabora „Slonova“ je pozitivan duh koji se širi svakom izjavom.

„Sve je u dobrom startu“, kazao je na pres konferenciji na okupljanju Diabate.

Igrači čvrsto vjeruju da ukoliko dobro otvore turnir, da mogu onda i u narednu fazu. Na otvaranju igraju sa domaćinom Kinom, sa kojom su se već sastajali 2010. godine u Istanbulu, gdje su tijesno poraženi. „Slonovi“ vjeruju da mogu ovog puta da se revanširaju.

Mane

Iako je roster pun igrača iz francuske lige, većina igrača igra u drugoj francuskoj ligi. Neiskusan selektor (Povoa je prije ovog poziva trenirao selekcije do 16 godina), nedostatak talenta, treba pravo košarkaško čudo da se desi pa da „slonovi“ prođu u narednu fazu.

Bonus video: