Kreće uigravanje, biće i dosta rotacije

Košarkaši Crne Gore od danas do subote na turniru u Lionu, u sklopu priprema za Mundobasket. Rivali su redom Francuska (večeras od 20.30), Argentina i Brazil
1730 pregleda 0 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore
Košarkaši Crne Gore
Ažurirano: 30.08.2019. 09:18h

Prijateljski meč u Kolašinu sa francuskim Asvelom (77:58) bio je tek lagano zagrijavanje za ono što slijedi, počev od turnira u Lionu, gdje su od danas do subote, u sklopu priprema za Mundobasket u Lini, rivali Francuska, Argentina i Brazil...

"Nemam nekakva očekivanja od turnira. Za mene je važno imam neku sliku o 14 momaka koje imam. Biće dosta rotacije, a pod broj jedan je uigravanje. Možda su malo utakmice prejake za ovaj stadijum, poslije priprema gdje je akcenat bio na fizičkoj snazi, normalno i taktički. Ali, imaćemo tri jake utakmice i neku sliku pred odlazak za Kinu. Osim uigravanja, očekujem da podižemo i fizičku kondiciju - kaže selektor „crvenih“ Zvezdan Mitrović.

Nakon duela sa Asvelom, Mitrović je skratio spisak, pa za Kinu neće putovati Nemanja Đurišić, dok je Nemanja Vranješ još ranije otpao jer je imao problema zbog povrede. Tokom meča sa šampionom Francuske povrijedio se Blagota Sekulić, koji nije otputovao sa ekipom u Lion, već će morati na dodatne preglede.

"Odradili smo glavni dio priprema u Kolašinu, mislim da smo dobro trenirali, spremili smo se dobro. Sada slijede utakmice, u Lionu su dobre provjere, a mi ćemo, vjerovatno, biti malo tvrđi u prvih par utakmica, ali će to biti jake i dobre provjere za nas. Pokazaće nam na kojem smo nivou trenutno. Mislim da je najvažnije da se uigravamo, to može da se uradi najviše kroz utakmice i protiv protivnika koji nas očekuju sad. Biće to pravi test", kaže Nemanja Radović.

A u Lionu, odakle je Mitrovićev klub Asvel, za koji kaže da će u dvorani biti vruće, što je jedino loše, igraće i Brazil, rival u grupi na Mundobasketu.

"Imamo neke nepoznanice u vezi sa njima, ali ćemo ih sada vidjeti kako igraju, kao što će i oni nas. Malo jeste neobično što sa njima igramo prijateljsku utakmicu, ali pokušaćemo da izvučemo nešto dobro", dodao je Radović.

Prvi protivnik na turniru je domaćin Francuska, večeras od 20.30 sati.

"Oni su već odigrali par utakmica, a Francuska je jedan od favorita za medalju u Kini. Normalno je da će odigrati maksimalno snažno, nose neke rane iz prvenstava", kaže Mitrović.

Analiza rivala na SP kreće od ovog turnira, iako već pristižu informacije i snimci utakmica rivala u grupi.

"Sve ćemo nasložiti, do početka prvenstva ćemo imati slike i informacije o svim protivnicima", kaže crnogorski selektor.

Centar Orlanda Nikola Vučević se najkasnije priključio reprezentaciji, 7. avgusta, ali se to, kako kaže, Mitrović ne osjeća na treninzima.

"On je bio prisutan u skoro svim akcijama, nije odigrao ove posljednje kvalifikacije, ali je on u izuzetno dobrim odnosima sa svim igračima i tu nema problema. On je iskusan igrač o njegovim kvalitetima je izlišno pričati", rekao je Mitrović.

Do Mundobasketa je potrebno uigrati ekipu, u odbrani i napadu.

"To je najvažnije. Jer sastav je malo izmijenjen u odnosu na „prozore“ u kvalifikacijama, a i sastav se mijenjao u „prozorima“, u posljednjem nije bilo Ivanovića i Popovića. Sad je tu i Vučević, došlo je do nekih izmjena. U Lionu ne očekujem da će ekipe otvarati sve karte, pokazati pravu igru, nego će tu biti malo nekih skrivalica".

Iako nema tih iskustava, naš selektor kaže da, iz dosadašnje prakse, nema pravila o tome koliko dobro ili loše odigrane utakmice u pripremnom periodu mogu da se odraze i na samo takmičenje.

"Znate i sami da je prije Indijanapolisa (2002) tadašnja SR Jugoslavija bila u raspada u prijateljskim utakmicama, pa je na kraju osvojila titulu. Bilo je i primjera dobrih rezultata u pripremnom periodu, a onda i na samom šampionatu", zaključio je Mitrović.

U Kini treba da igramo agresivno i borbeno

Nemanja Radović nema dilemu kakvu Crnu Goru bi trebalo da očekujemo u Kini.

"Agresivnu. Mislim da bi trebalo da igramo agresivno i borbeno. Moramo da iskoristimo ono što najbolje znamo, a naš najveći adut je to što smo dugo zajedno, uz Vučevića", rekao je Radović.

"Prvo, super je što smo se plasirali na SP. Ali, normalno, tamo ne idemo sa bijelom zastavom, već da damo sve od sebe, da igramo najbolje što možemo i da vidimo dokle ćemo doći. Bilo bi lijepo da prođemo grupu, a svakako ćemo se boriti", dodao je Radović.

Bonus video: