Vučević za "Vijesti": Kad sam ostao u Orlandu, bilo mi je lako da dođem u Kinu

Nikola Vučević za „Vijesti” otkriva zašto ranije nije potvrdio odlazak na Mundobasket, ali i komentariše rivale u grupi F, pogotovo Brazil
9370 pregleda 1 komentar(a)
Nikola Vučević, Foto: KSCG
Nikola Vučević, Foto: KSCG
Ažurirano: 30.08.2019. 16:17h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Gotovo dvije godine je trajao „egzodus” Nikole Vučevića iz reprezentacije.

Osam utakmica u kvalifikacijama za Mundobasket je preskočio zbog „pametnog” izbora Fibe da zakaže termine kada je NBA sezona u jeku, a još četiri kada se spremao za takmičarsku godinu u kojoj je postao ol-star igrač.

Dugo se pričalo hoće li se pridružiti saigračima, ljubitelji košarke su ga otpisali, ali je sačekao da postane slobodni igrač i čim je potpisao novi ugovor sa Orlandom javio se selektoru Zvezdanu Mitroviću da dolazi.

Zbog NBA pravila nije smio da trenira više od četiri sedmice sa nacionalnim timom, pa se posljednji pridružio pripremama, ali je došao spreman i oran da napravi novi iskorak u karijeri...

"Lijepo je biti sa momcima sa kojima sam igrao nekoliko evropskih prvenstava i one kvalifikacije 2016. godine, a sa nekima sam bio i u klubovima. Svjetsko prvenstvo je jedno od najvećih takmičenja, srećan sam što idem u Kinu i nadam se da ću se pokazati u najboljem mogućem svjetlu", naglasio je 28-godišnji Baranin.

Tokom prethodnih mjeseci se pominjalo da Vučevića žele LA Lejkersi, Sakramento, Boston i Portland, ali su u KSCG–u navijali za Orlando, jer su znali da je to najveća šansa da nastupi na Mundobasketu.

Sačekao je da izađe na tržište i da može zvanično da pregovara sa zainteresovanim timovima, ali priznaje da mu je u mislima samo bila franšiza sa Floride.

"Prvo sam htio da riješim situaciju sa ugovorom, to mi je bilo najbitnije. Očekivao sam da će se sve brzo završiti, ali to nikada ne možete sigurno da znate. Čim sam odlučio da ostanem u Orlandu, riješio sam da igram i na Svjetskom prvenstvu. Na Floridi sam već sedam godina, zbog toga je bilo lako donijeti odluku da odem u Kinu. Orlando mi je bio prva opcija, jer sam dugo tamo i posljednja sezona je bila uspješna. Htio sam da ostanem, brzo smo i dogovorili sve detalje novog ugovora. Obje strane su bile zadovoljne, zato i nisam razmatrao druge opcije", priznaje čovjek koji je dobio 100 miliona dolara (bruto) za četvorogodišnji ugovor.

Vučević je odigrao osam sezona u NBA i dobro poznaje najveće rivale za drugi krug Brazilce, jer su u najboljoj ligi na svijetu igrali Leandrinjo Barbosa (14 sezona, osvojio titulu sa Golden Stejtom), Anderson Varežao (13), Marselinjo Uertas, Markinjoš Vijera (po dvije) i Aleks Garsija (jednu).

Sada su mu suparnici Kristijano Felisio (Čikago) i Bruno Kaboklo (Memfis).

"Brazilci su odlična ekipa, iskusna, dugo godina igraju zajedno. Imaju i nekoliko mlađih momaka, koji su već bili na velikim takmičenjima i sigurno će biti težak protivnik. Svjetsko prvenstvo je specifično, sve zavisi od toga kako ćete odigrati te tri utakmice, kakav će vam biti dan. Varežao, Marselinjo i Barbosa su igrali u NBA, imaju dobre karijere, sada su tu Felisio i Kaboklo. Fizički su moćni, kompletna su ekipa i biće nezgodno protiv njih. Ne smijemo da potcijenimo ni Novi Zeland, nemamo luksuz da to radimo protiv bilo koga. Takođe, Grčka nije favorit samo u našoj grupi, već na čitavom Svjetskom prvenstvu, ali vidjećemo šta će biti".

Njegov direktni rival biće 36-godišnji Varežao, koji je 2010. bio član druge najbolje defanzivne petorke NBA, a sa Klivlendom je igrao i veliko finale.

"Odličan je košarkaš, dugo godina je bio u NBA, igrao nekoliko finala... Ima veliko iskustvo, igra su puno energije, pametan je i pravi timski igrač, radi neke stvari koje se ne pojavljuju u statistici. Dugo godina smo igrali jedan protiv drugog i sigurno je da ne bi bio toliko u NBA da nije bio dobar. Ali svaki igrač na svijetu ima mane i protiv svakog nađete način kako da ga napadnete ili kako da se branite. Vidjećemo koliko ću imati „meč-apova” protiv njega ili nekog drugog od njihovih centara. Ne razmišljam samo o Varežaou, nego o svim igračima Brazila i ostalih rivala", poručio je Vučević.

O Olimpijskim igrama kad se završi grupa

Svjetsko prvenstvo u Kini biće kvalifikaciono za Olimpijske igre u Tokiju, jer će se po dvije najbolje plasirane ekipe iz Evrope i Amerike, te po jedna iz Azije, Afrike i Okeanije pridružiti Japanu. Još 16 će izboriti učešće na kvalifikacionim turnirima, na kojima će učestvovati po još dvije selekcije iz Evrope, Amerike, Afrike, te Azije i Okeanije.

Dakle, da bi zadržala šansu da se narednog ljeta bori za OI, Crna Gora bi morala da bude među 23 najbolje ekipe, a što bude bolje plasirana imala bi i lakše rivale.

"Ne bi trebalo razmišljati tako daleko, već ići korak po korak i pokušati da upišemo dvije pobjede, kako bismo prošli u drugu fazu. Iskustvo nam govori da se nikada nije dobro na velikim takmičenjima završilo po nas kad smo razmišljali previše unaprijed. Zato sada idemo polako", aludira Vučević na evropska prvenstva 2011. i 2013. godine, kada su se „crveni” oprostili već u prvoj fazi.

Bonus video: