Staložena igra smiruje super brze Tol Blekse

Košarkaši Crne Gore danas (10 časova po našem vremenu) protiv Novog Zelanda igraju meč 2. kola na Mundobasketu u Kini. Pobjeda ih ostavlja u igri za drugu fazu, poraz bi im ostavio samo teoretske šanse
2961 pregleda 6 komentar(a)
Košarkaši Crne Gore, Foto: Reuters
Košarkaši Crne Gore, Foto: Reuters

Od specijalnog izvještača „Vijesti” iz Nanđinga

Možda u NBA desetine miliona dolara ne završe u pravim džepovima, jer klubovi u strahu da ne izgube nekog igrača daju mu mnogo više nego što zaslužuje - Kris Midlton je dobio 178 miliona za pet godina u Milvokiju, Džamal Marej ima „jači” ugovor od saigrača iz Denvera, Nikole Jokića...

Ali, u Evropi su cifre mnogo realnije, pa je bilo i suludo očekivati da Crna Gora, čijih je 11 igrača, ne računajući Nikolu Vučevića, prošle sezone zajedno zaradilo koliko Nik Kalates ili Kostas Slukas, iznenadi Grčku.

Poraz od prvog favorita grupe F je već arhiviran, jer je pred timom Zvezdana Mitrovića meč nakon kojeg nema popravnog. Pobjeda nad Novim Zelandom u današnjem meču (10 časova po našem vremenu) ostavlja „crvene” u igri za drugu fazu, poraz bi ih praktično izbacio iz konkurencije i ostavio samo sa teoretskom nadom da mogu da izađu na megdan Sjedinjenim Američkim Državama...

„Atipična ekipa, skroz drugačijeg načina igre u odnosu na evropsko shvatanje košarke, sa dosta brzih napada, šuteva za tri poena. Kao na svim turnirima, mora da se zaboravi prethodna utakmica, bez obzira na to da li je pobjeda ili poraz, jer brzo ide novi meč, pa onda i duel sa Brazilom. Svjesni smo kvaliteta Novog Zelanda, mislim da smo se dosta dobro pripremili”, naglasio je Milko Bjelica.

Najstariji igrač crnogorskog nacionalnog tima je upozorio na Novozelanđane.

„Svih pet igrača šutira za tri poena, a mi imamo našu taktiku, koja nije nova, samo smo je obnovili na treningu i mislim da smo dosta spremni. Svi igrači imaju kvalitet, ali je evidentno da smo na poziciji pet dominantniji u odnosu na rivala. Košarka je, ipak, kolektivni sport, svjesni su i Novozelanđani kakvi smo mi i sigurno će se pripremiti maksimalno za nas. Ključ nam je timska igra, da svi koji igraju daju doprinos dovoljan za pozitivan rezultat”, kaže novi centar Mornara.

Poraz od Grčke je zabolio igrače, ali su ipak izvukli i neke pozitivne stvari iz tog meča.

„Loše smo odigrali prvo poluvrijeme, drugo je bilo dosta bolje, ali je razlika bila toliko velika da ju je bilo nemoguće stići. Pozitivno je što smo bolje odigrali tih 20 minuta, to nam daje samopouzdanje i nadu da ćemo na isti način ući u meč sa Novim Zelandom”, poručio je Bjelica.

Nikola Ivanović će biti na velikom iskušenju, jer će protiv sebe imati fizički dominantne bekove, koji brzo mijenjaju pravac, probijaju do obruča, odlično šutiraju...

„Moramo dosta da skupljamo, da budemo oprezni protiv svih njihovih bekova. Od jedinice do trojke svaki može da uzme loptu i ode „coast to coast” i završi akciju. Mora da bude maksimalan fokus na taj rani napad, u kojem ne postoje pravila, jer svaki igrač ima zeleno svjetlo da uradi šta želi”, naglašava plemejker Budućnost Volija.

Najveći problem će biti sa braćom Vebster, Korijem i Tajom.

„Kori je jedan od najboljih šutera, a Taj najbolje barata loptom, igrač je koji najviše probija prvu liniju. Primarni fokus je na njima, mada svi ostali bekovi rade iste stvari, možda na malo manjem nivou i manje kvalitetno, ali su vrlo opasni. I centri se ponašaju kao bekovi, šire odbranu, šutiraju u ranom napadu, tako da nas čeka specifična utakmica, atipičnija od svega na šta smo navikli, totalno drugačija od evropske košarke”, naglašava Ivanović.

Iako su veoma brzi i nezgodni u napadu, Novozelanđani malo slabije igraju odbranu, što bi mogla da bude šansa Crne Gore, jer neće biti velikog pritiska na loptu.

„U tom dijelu igre će biti malo lakše nego protiv Grčke, ali svako ko nas gleda vidi da imamo problema sa tim stvarima. Odgovornost kreće od Derika i mene, pa preko ostalih bekova, koji bi trebalo da pomažu. Iz utakmice u utakmicu je to sve bolje, ali su grčki igrači igrali dosta agresivno, iznenadili nas i poremetili nam lake ulaske u napad i lake postavke”.

Crna Gora ima dominantne centre, ali su Nikola Vučević, Bojan Dubljević i Marko Todorović protiv Helena dobijali loptu predaleko od reketa, što je bio veliki problem.

„Postavili smo neke jednostavnije akcije, koje pomažu kada se ispadne iz kretnje. Dosta su kratke i centri će dobijati više lopti na niskom postu”, naglasio je Ivanović.

Taj Vebster: Moramo da ih natjeramo da trče

Koliko Novozelanđani imaju drugačiji mentalitet od nas, najbolje se vidjelo na kraju jučerašnjeg treninga. Iako su porazom od Brazila praktično izgubili šanse da se nađu u drugoj fazi, Tol Bleksi su se zabavljali i takmičili se u šutiranju trojki sa centra.

Zanimljivo, više su pogađali članovi stručnog štaba i izazvali oduševljenje igrača, a onda se raspucala i prva zvijezda selekcije, Taj Vebster, i ubacio tri puta loptu kroz dno mrežice.

Igrač Fenerbahčea je nakon toga pričao sa crnogorskim novinarima i najavio uzbudljiv meč u Nanđingu.

„Crna Gora ima visok, fizički dominantan tim, ali je trener dosta prilagodio odbranu kako bismo se nosili sa tim. Timski duh je i dalje odličan, kao što ste mogli da vidite prilikom ovih šuteva sa pola terena. Još vjerujemo u sebe i znamo da je i dalje sve moguće”, rekao je 24-godišnji bek.

Biće to sudar potpuno različitih stilova.

„Pokušaćemo da ih natjeramo da igraju našu igru, jer oni vole da je uspore. Moramo da držimo visok ritam, da njihove visoke igrače natjeramo da trče što je više moguće. Imaju nekoliko visokih, jakih košarkaša, neophodno je da ih što više tjeramo da trče gore-dolje”, otkrio je mlađi Vebster plan selektora Pola Henarea.

Ivanović: Ključ na ovakvim takmičenjima je kratko pamćenje

Nikola Ivanović poručuje da poraz u 1. kolu mora odmah da se zaboravi.

„Ključ na ovakvim takmičenjima je da imamo kratko pamćenje. Poraz od Grčke je bio neprijatan, igra je apsolutno bila na nezadovoljavajućem nivou, prvo poluvrijeme je bilo katastrofalno. Novi je dan, analiziramo Novi Zeland, gledamo utakmicu sa Brazilom, ali i neke prethodne. Čeka nas fizički izuzetno zahtjevna utakmica, sa mnogo trčanja, njihovim kratkim napadima, ranim udarima zbog kojih svi moramo da sprintamo nazad”, istakao je plejmejker Crne Gore.

Bonus video: