Od bajke do košmara za pet minuta

Pet minuta prije kraja je bilo 65:53, a onda su Turci krenuli u presing i stigli do pobjede (79:74)
4839 pregleda 5 komentar(a)
Nevjerica: Dino Radončić u finišu meča sa Turskom, Foto: FIBA
Nevjerica: Dino Radončić u finišu meča sa Turskom, Foto: FIBA

Od specijalnog izvještača „Vijesti”

Pet minuta do kraja, sve djeluje kao bajka. Crna Gora vodi 65:53 u duelu u kojem je dominirala od starta, već u glavama mnogih počinju da se vrte kalkulacije, da se zadrži dvocifrena prednost i napravi veliki korak ka 2. mjestu u grupi O i kvalifikacijama za Olimpijske igre.

A onda se selektor Turske Ufuk Saridža, nažalost, konačno sjetio da iskoristi najveću boljku košarkaša Zvezdana Mitrovića - muke bekova kada rival krene u presing. Nekoliko lopti je zaredom izgubljeno, što na svojoj polovini, što na protivničkoj, i suparnik je očas posla prišao na 65:61.

Suad Šehović je postigao trojku, ali je samo prekinuo seriju Turaka na dvije po 8:0, koje su im omogućile da minut i 37 sekundi prije kraja dođu do prvog vođstva (69:68).

Bojan Dubljević i Derik Nidam su sa penala dva puta vraćali minimalnu prednost, ali je upravo omalešni Amerikanac sve uprskao - iako je Mitrović na tajm-autu 28 sekundi prije kraja crtao akciju za prodor ili eventualno spuštanje lopte na centra, plejmejker Mornara se brzo podigao na šut za tri i promašio.

Uslijedio je faul Suada Šehovića, koji su sudije nakon pregledanja snimka pretvorile u nesportski i povratka nije bilo - Crna Gora je izgubila i četvrti meč na Svjetskom prvenstvu u Kini (79:74) i ostala bez šansi za Tokio.

Početak je bio kao iz snova. Prvi put kad rivali nisu igrali agresivno na crnogorskim bekovima i nisu „skupljali” odbranu, odmah je do izražaja došla klasa crnogorskih centara - Nikola Vučević je koristio prostor u reketu kao u dresu Orlanda, Dubljević dodatno „raširio” rivala šutevima za tri poena, pa je Saridža bio primoran da već na početku 6. minuta traži tajm-aut pri rezultatu 2:11.

Kapiten Fenerbahčea Melit Mahmutoglu je sa osam vezanih poena smanjio na 13:10, ali je Mitrovićev tim nastavio da pleše po notama centara - Vučević je dao 10, Dubljević osam koševa, a po dva Dino Radončić i Petar Popović, čijim je polaganjem Crna Gora na 90 sekundi do kraja 1. četvrtine došla do dvocifrene prednosti (22:12).

Turci su na startu 2. četvrtine konačno počeli da igraju presing, i to im se odmah isplatilo, jer je Džedi Osman iz dvije kontre zaokružio seriju 8:0 za prilazak na 24:26. Mitrović je bio prinuđen da vrati tandem koji je FIBA odavno nazvala Tornjevi blizanci, što se isplatilo - Vučević i Dubljević su odmah povisili na plus šest, a Ivanović na devet razlike trojkom u 20. minutu. Moglo je da bude toliko i na poluvremenu, ali je Nidam iz auta dao loptu u ruke Skotiju Vilbekinu, koji je smanjio na 37:32.

U finišu 1. poluvremena je skočni zglob iskrenuo Sertač Šanli, pa je Saridža ostao bez još jedne opcije pod košem, a najbolje nije ni bilo, jer je Ersan Iljasova zbog iste povrede meč gledao sa kraja klupe. Uskoro su se problemi uvećali, zato što je Semihu Erdenu suđen 4. faul.

Prije toga su Turci dva puta prišli na minus dva (39:37 i 42:40), ali je Nidam trojkom vratio dvocifrenu prednost (52:42). Crnogorski Amerikanac je novim pogotkom iza linije 6,75 metara prvi put donio plus 11 (55:44), da bi Marko Todorović iz dva napada ubacio tri poena za rekordnih 58:46.

Kada je Milko Bjelica pet minuta i 15 sekundi prije kraja opet donio plus 12, činilo se da je pobjednik riješen i da je samo pitanje hoće li Crna Gora zadržati dvocifrenu razliku, kako bi u eventualnom krugu sa Turskom i Novim Zelandom bila sigurno bar druga. Ali Turci su 10 od narednih 12 poena dali iz kontri i pokrenuli veliki preokret.

Bilo je u finišu i nekih spornih odluka (nisu suđena dva faula nad Vučevićem i jedan nad starijim Šehovićem pri šutu za tri poena), ali koga to više i zanima...

Crna Gora ima još jedan meč do kraja - u utorak u 9.30 časova po našem vremenu igra sa Japanom i to je prilika da konačno upiše pobjedu, jer je znatno kvalitetnija od „samuraja”.

TURSKA - CRNA GORA 79:74 (16:26, 16:11, 30:16)

Donguan - Košarkaški centar Donguan. Gledalaca: 3.525. Sudije: Vaskes (Portoriko), Bartel (Urugvaj), Proc (Poljska).

Turska: Vilbekin 9 (5-5), BALBAJ, Birsen 15 (2-2), OSMAN 19 (2-2), Iljasova, ERDEN 6, MAHMUTOGLU 17 (2-2), Arar, Tundžer 2 (2-2), Šanli 4 (2-2), KORKMAZ 5, Arslan 2.

Crna Gora: VUČEVIĆ 20 (4-3), NIDAM 13 (3-2), Su. Šehović 3, Radović, Se. Šehović 2, A. Popović, Todorović, DUBLJEVIĆ 12 (2-2), Ivanović 8, RADONČIĆ 3 (2-1), P. POPOVIĆ 6, Bjelica 2.

Bonus video: