Crna Gora protiv Japana: Sad nema izgovora, pobjeda je obaveza

„Samuraji” su jedna od najslabijih selekcija na šampionatu, a u Donguanu su desetkovani i neigranjem najveće zvijezde Ruija Hačimure
3147 pregleda 4 komentar(a)
Moraju da se oproste trijumfom: Milko Bjelica u duelu sa Brazilcem Andersonom Varežaoom, Foto: Fiba
Moraju da se oproste trijumfom: Milko Bjelica u duelu sa Brazilcem Andersonom Varežaoom, Foto: Fiba

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Četiri prilike su propuštene, peta će biti i posljednja i ubjedljivo najveća - na oproštaju od Svjetskog prvenstva, košarkaši Crne Gore će se prvi put u Kini naći u ulozi favorita, i to aspolutnog, jer danas od 9.30 časova po našem vremenu (15.30 po lokalnom) igraju protiv Japana.

„Samuraji” su jedna od najslabijih selekcija na šampionatu, a u Donguanu su desetkovani i neigranjem najveće zvijezde Ruija Hačimure.

Košarkaš kojeg su Vašington Vizardsi prije dva i po mjeseca izabrali kao 9. pika na draftu zbog povrede nije ni doputovao u grad na delti Biserne rijeke, što je oslabilo ionako skroman sastav Hulija Lamasa.

Pobjeda ne bi smjelo da dođe u pitanje i ne bi bilo dobro da se ne upiše, jer bi ovoj generaciji ostao usud da je prva koja na velikim takmičenjima nije upisala trijumf...

- Pobjeda na Svjetskom prvenstvu znači dosta. Sada ne toliko takmičarski, koliko za ponos i kako bi se cjelokupan rad na pripremama završio na pozitivan način. Imamo šansu protiv Japana, kao što smo imali protiv Turske. Bili smo nadomak pobjede, nezasluženo smo izgubili, ali je meč sa Japanom šansa da se skupimo, da odigramo što bolje i da završimo učešće na Svjetskom prvenstvu na pozitivan način - istakao je Milko Bjelica.

Najiskusniji crnogorski reprezentativac, koji je igrao i na evropskim prvenstvima 2011. i 2013. godine, prošlu sezonu je proveo baš u Japanu i osvojio titulu sa Alvarkom iz Tokija. Logično, najbolje poznaje protivnike i upozorava da opuštanja ne smije da bude. - U reprezentaciji Japana je pet igrača sa kojima sam igrao prošle sezone u Alvarku. To su kvalitetni košarkaši, koji igraju atipično, nešto slično Novom Zelandu. Imaju nezgodnog naturalizovanog centra Amerikanca Nika Fazekaša, koji je jedan od najboljih u selekciji, jednog iz NBA... To je ozbiljna ekipa, njeni rezultati do sada nisu realan pokazatelj snage, jer je u pitanju kvalitetniji tim nego što bi se reklo po tabeli - naglasio je 35-godišnji centar.

Pitanje ko je kvalitetniji se ne postavlja, ali ostaje da se vidi kako će „crveni” reagovati nakon šokantnog poraza od Turske, kada su u posljednjih pet minuta ispustili 12 poena prednosti. I u susretu sa njima je bilo očito da su još pod utiskom tog šoka, pa je Mitrović odlučio da ih oslobodi košarkaškog treninga i da se samo odrade lakše vježbe u teretani.

- Mene su svi porazi baš dosta pogodili, ali ovaj najviše boli, jer je najsvježiji i to u utakmici koja je djelovala da je na našoj strani. Morali smo da pobijedimo, imali smo dvocifrenu prednost pred kraj, ali to se dešava. Svi u reprezentaciji smo dovoljno iskusni, imali smo slične poraze u karijerama, i to mora što prije da se zaboravi. Patnja nam neće donijeti ništa dobro.

Bjelica priznaje da mu je teško dolazio san na oči u noći između subote i nedjelje.

- Teško je kad se izgubi, ne može tek tako spokojno da se zaspi. Srećom, imali smo dovoljno vremena da se odmorimo za posljednju utakmicu, jer se ne igra dan za danom. I Japan je u sličnoj situaciji kao mi, bez trijumfa je i mnogo ubjedljivije je izgubio utakmice nego mi, zbog čega smo u psihološkoj prednosti - zaključio je Bjelica. Na Dalekom istoku će naredne sezone igrati još jedan crnogorski košarkaš, ali malo zapadnije - Marko Todorović će biti član kineskog Tjanđina.

Najmlađi centar u timu Zvezdana Mitrovića još premotava film sa utakmice protiv Turske.

- Poslije teške grupe i teških utakmica, i tog najtežeg poraza od Novog Zelanda, očekivali smo bolju utakmicu protiv Turske. I odigrali smo je, ali smo još jednom izgubili kao po navici, i to od ekipe koja takođe nije izgledala baš najbolje. Na kraju smo loše odigrali, izgubili lopte i predali joj pobjedu - rekao je 27-godišnji Podgoričanin. „Crveni” sjutra kreću preko Šangaja i Istanbula u Podgoricu, gdje će stići u srijedu ujutro. Prije toga imaju obavezu da se „upišu” na Mudnobasketu.

- Put do Kine zaslužuje da se kući vratimo bar sa jednom pobjedom. Zbog svega što smo učinili tokom kvalifikacija i kako smo radili, bilo bi dobro da se pobijedi bar Japan.

Todorović priznaje da je atmosfera u timu poljuljana.

- Poslije četiri poraza na četiri utakmice ne može biti baš najbolje, ali smo ostali zajedno, ostali smo čvrsti. Jedino tako možemo da dođemo do cilja koji smo postavili nakon izgubljene utakmice sa Turskom, a to je da dobijemo bar jedan meč. Doskorašnji centar Huventuda nema dileme ko je favorit.

- Ako budemo igrali kako možemo i kako bi trebalo, Japan neće imati nikakve šanse da nas pobijedi. Sve zavisi od nas - poručio je Todorović.

Za reprezentaciju sam uvijek tu

Milko Bjelica je 4. juna napunio 35 godina, ali je potpisao dvogodišnji ugovor sa Mornarom. Kada mu istekne, Crna Gora će vjerovatno igrati Eurobasket u Njemačkoj, Češkoj, Italiji i Gruziji, što bi mu bilo četvrto vezano takmičenje. Neko će reći i da je vrijeme za mlađe, ali je problem što u prvom kvalifikacionom prozoru za EP, u februaru naredne godine, neće moći da igraju Nikola Vučević i Bojan Dubljević (obaveze u NBA, odnosno Evroligi), a veliko je pitanje da li će kineski Tjanđin pustiti Marka Todorovića.

- Ne razmišljam o oporoštaju od reprezentacije. Ne znam šta će biti sjutra, kako će se stvari odvijati u mojoj karijeri. Sigurno je da ću u naredne dvije sezone nastupati u Mornaru i u slučaju da bude poziva za reprezentaciju, ja sam tu i odazvaću se kad god budem mogao. Ako se to i ne desi, nacionalni tim ima dosta talentovanih i mladih igrača koji dolaze i zamijeniće nas starije - naglasio je Bjelica.

Bonus video: