Vučević za "Vijesti": Velika je stvar što smo i bili u Kini

Nismo imali sreće ni sa grupom, ali možemo da budemo zadovoljni jer smo se dosta dobro pokazali i borili - rekao je “Vijestima” Nikola Vučević, analizirajući nastup Crne Gore na Svjetskom prvenstvu
6059 pregleda 25 komentar(a)
Vučević je jedini igrač koji je dres Crne Gore nosio na sva četiri velika takmičenja, Foto: EDGAR SU
Vučević je jedini igrač koji je dres Crne Gore nosio na sva četiri velika takmičenja, Foto: EDGAR SU

Oni koji su odrastali u smiraj SFRJ, uživali su u ulozi Ace poštara u kultnoj obrazovnoj seriji TV Beograd. Njena skraćenica ŠBB KBB i dan-danas je opstala, jer mnogi kada se zapitaju da li je nešto moglo da bude drugačije sjete se naziva te serije - „Šta bi bilo, kad bi bilo”.

I, zaista, šta bi bilo da je košarkaška reprezentacija imala više sreće na žrijebu za Mundobasket u Kini? Šta bi bilo da je imala dominantnog stranca, kao nekad Omara Kuka, Tejlora Ročestija i Tajrisa Rajsa, a ne solidnog Derika Nidama (i ništa više od toga), igrača koji nije prva opcija ni na svojoj poziciji? Možda bi „crveni” danas, kao Poljska ili Češka, igrali četvrtfinale Svjetskog prvenstva, a ne slijetali u Podgoricu kao zvanično 25. ekipa na planeti.

Ta čuvena ŠBB KBB, može da se iskoristi i u slučaju Nikole Vučevića. Učesnik NBA Ol-stara i igrač koji je potpisao četvorogodišnji ugovor sa Orlandom, vrijedan 100 miliona dolara, sigurno bi igrao mnogo bolje i imao znatno veći učinak da je bekovska linija Crne Gore bila kvalitetnija.

Rivali su znali da im od njega i Bojana Dubljevića prijeti najveća opasnost, pa su „punili” reket, a agresivnom odbranom nisu dozvolili ni bekovima da im asistiraju...

- Da li je moglo više ili ne, teško je analizirati u ovom trenutku. Grupa je bila dosta teška, sve nezgodni protivnici. Grčka je veoma jaka reprezentacija, Brazil takođe, a i vrlo iskusan, dok Novi Zeland igra atipičnu košarku i nije nam baš najbolje odgovarao duel sa njima. Na kraju smo pobijedili Japan i idemo kući zadovoljniji - rekao je Vučević za „Vijesti”.

As Orlanda realno sagledava učinak u Kini.

- Ovo je prvo iskustvo za nas na ovakvom takmičenju, trudili smo se, borili i sa te strane nemamo šta sebi da zamjeramo. Što se tiče igre, to su detalji koju moraju da se analiziraju. Trud je tu bio, želja takođe, ali to nije bilo dovoljno. Samo to što smo bili ovdje, na Svjetskom prvenstvu, velika je stvar za crnogorsku košarku.

Osim u 1. kolu protiv Grčke, kada je odigrala katastrofalno 1. poluvrijeme i postigla svega 16 poena, te u posljednjih pet minuta sa Turskom, ekipa Zvezdana Mitrovića je ostavila sasvim korektan utisak. Od Novog Zelanda i Brazila je izgubila, iako je imala šansu da trijumfuje.

- Protiv Novog Zelanda je bila dosta teška i naporna utakmica. Bili smo u deficitu tokom većine meča, ali smo se vratili i uspjeli da povedemo. Tada kao da nam je nestalo energije, nismo pogodili otvorene šuteve i uslijedio je poraz. Protiv Brazila smo igrali dosta dobro, ali nismo uspjeli da zatvorimo utakmicu. Poraz od Turske je možda i najteži za nas, jer smo igrali sjajno 35 minuta, ali smo u posljednjih pet izgubili kontrolu nad utakmicom, jer nismo dobro reagovali na njihov presing - naglasio je 28-godišnji Baranin.

Upravo je presing rivala bio nerješiva enigma za bekove Crne Gore, jer su zbog lošeg prevođenja lopte izgubljene utakmice od Novog Zelanda i Turske.

- To su sve iskustva koja se stvaraju kroz ovakva takmičenja. Ipak smo mi dosta mlada ekipa, pogotovo na spoljnjim pozicijama. Ne bi trebalo da budemo nezadovoljni, mala smo zemlja, mala reprezentacija, došli smo ovdje da pokušamo da odradimo šampionat najbolje što možemo. Nismo imali sreće ni sa grupom, ali možemo da budemo zadovoljni, jer smo se dosta dobro pokazali i borili.

Vučević je na kraju bio prvi strijelac (prosjek 14,6, dvocifreni je bio još samo Nikola Ivanović sa 11,8 i Dubljević sa 10) i drugi skakač Crne Gore (6,4, iza Dubljevića sa 7,2), ali je bilo očito da je pod velikom pažnjom protivnika kao jedini naš NBA igrač.

- Logično je da su protivnici skautirali naše utakmice u pripremnom periodu, znali su da je naš najveći kvalitet pod košem. Trudili su se da nam stvaraju dosta problema, da zatvaraju reket, da ne daju puno prostora unutra. Nije bilo lako, to smo i očekivali. U finišu šampionata smo se malo bolje snašli, ali protiv ekipa kao što su Grčka i Brazil je očekivano da će da vas skautiraju i oduzmu najveće kvalitete - zaključio je Vučević.

Nadam se da možemo na Eurobasket

Nikola Vučević nije igrao u kvalifikacijama za Mundobasket, a neće ni u nastupajućim za Evropsko prvenstvo, jer se mečevi igraju u februaru 2020. i 2021. godine, kao i novembru 2020. Nada se da će „crveni“ u konkurenciji Francuske, Njemačke i Velike Britanije izboriti jedno od prva tri mjesta. Možda bi morali da budu i drugi, jer je Njemcima, kao jednom od četiri domaćina Eurobasketa, osigurano učešće.

- Grupa je nezgodna, sa Francuskom, Njemačkom i Velikom Britanijom. Opet su specifične kvalifikacije, ne zna se koji igrači će moći da budu tu, a koji ne. Nama je to odgovaralo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, možda će i za Eurobasket. Siguran sam da imamo šanse da se kvalifikujemo - naglasio je Vučević, jedini igrač koji je dres Crne Gore nosio na sva četiri velika takmičenja.

Želim još bolju sezonu, i moju i Orlanda

Nikoli Vučeviću je prošla sezona bila najbolja u NBA, jer je u četiri najvažnije kategorije oborio najbolje prosjeke - u poenima (20,8), skokovima (12), asistencijama (3,8) i blokadama (1,1). Postao je dio istorije, jer je izabran na Ol-star vikend (iz bivše Jugoslavije to priznanje dobili još samo Vlade Divac, Predrag Stojaković, Goran Dragić i Nikola Jokić), ali se time ne zadovoljava.

- Cilj je uvijek da napredujem, da i ja i tim igramo bolje. Bićemo iskusniji za godinu, imaćemo i to iskustvo iz plej-ofa, a ovo će nam biti druga sezona sa trenerom koji nam je dosta donio i pomogao. Ista je ekipa, biće nam lako da stvorimo igru, koja nam je pomogla i prošle sezone, pogotovo u drugom dijelu. Očekujem bolju sezonu, i Istočna konferencija je malo oslabila, pa ćemo imati šansu da napravimo dobar rezultat. Čak i ja mogu da igram bolje nego prošle sezone, jer sam iskusniji i lakše neke stvari radim na terenu, rekao je Vučević.

Bonus video: