I košarkaš Mornara žrtva višemilionske prevare zbog koje su u Španiji uhapšene četiri osobe

"Traženi su povraćaji poreza u ime više fudbalera i košarkaša koji su igrali u španskim klubovima, a za što oni nisu znali", navedeno je optužnici u kojoj je navedeno 38 primjera mahom stranih sportista
4371 pregleda 0 komentar(a)
Mirza Begić, Foto: Partizan NIS
Mirza Begić, Foto: Partizan NIS

Špansko državno tužilaštvo optužilo je funkcionerku španske poreske uprave, kao i još tri povezane osobe zbog indicija da su nezakonito prisvojili 6,2 miliona eura preko lažiranog povraćaja poreza 38-orici sportista.

Među sportistima čiji su podaci iskorišteni za isplatu novca iz državnog budžeta na privatne račune nalazi se i slovenački košarkaš Mirza Begić, član Mornara, kao i bivši hrvatski košarkaški reprezentativac Dontej Drejper, te bosansko-hercegovački fudbaler Emir Spahić.

Leonor Sančes-Kabaljero optužena je da je u saradnji sa trojicom muškaraca, od kojih su dvojica advokati, iskoristila povjerljive podatke na temelju kojih su oni lažirali dokumente, potpise sportsie i isplatne naloge u razdoblju od februara 2015. do novembra 2016. godine.

"Traženi su povraćaji poreza u ime više fudbalera i košarkaša koji su igrali u španskim klubovima, a za što oni nisu znali", navedeno je optužnici u kojoj je navedeno 38 primjera mahom stranih sportista.

Spahić je od 2011. do 2013. godine bio igrač Sevilje. U njegovo ime je 24. juna 2016. zatražen povraćaj poreza u iznosu od 214.505 eura uz krivotvorenje njegovog potpisa te sertifikata sa poreskim prebivalištem u Rusiji.

Američki košarkaš sa hrvatskim pasošem Dontej Drejper nastupao je za Real Madrid od 2012. do 2014. godine. U njegovo ime je 28. novembra 2016. godine zatražen povraćaj poreza u iznosu od 144. 314 eura uz naveden sertifikat sa poreznim prebivalištem u SAD.

Tog istog dana zatražili su i povraćaj poreza u ime Mirze Begića koji je takođe igrao u Real Madridu od 2011. do 2013. godine uz serfikat o poreskom prebivalištu u Poljskoj.

Nitko od njih uopšte nije zatražio povraćaj poreza, niti direktno niti preko trećih osoba, napominje državno tužilašštvo.

"Nitko od njih nije niti dostavio navedenu dokumentaciju, niti je potpisao spomenute dokumente, niti je poznaje osobe optužene da su djelovale u njihovo ime", piše u optužnici.

Bonus video: