Nikolić: Imamo šansu da opet napadnemo ABA ligu

Stameni Nikšićanin se izborio da bude prvi izbor Slobodana Subotića na poziciji „petice”, iako su u konkurenciji i dva ljetošnja pojačanja Martinš Mejers i Hasan Martin
3371 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Nikolić na utakmci protiv Mege, Foto: Savo Prelević
Zoran Nikolić na utakmci protiv Mege, Foto: Savo Prelević

Kada je protiv svog bivšeg tima Mega Bemaxa upisao 20 poena i 10 skokova, pomislilo se da je to samo trenutni bljesak.

Ali, 12 koševa, šest uhvaćenih lopti, pet rampi i, iznad svega, utisak nadmoćnosti koji je ostavio protiv Mornara, dokaz su da je Zoran Nikolić mnogo napredovao i da bi mogao da bude jedan od lidera Budućnost Volija.

Stameni Nikšićanin se izborio da bude prvi izbor Slobodana Subotića na poziciji „petice”, iako su u konkurenciji i dva ljetošnja pojačanja Martinš Mejers i Hasan Martin.

- Trener mi je ukazao povjerenje, dao mi je minute i priliku da se dokažem. Bio sam maksimalno spreman, kao što ću biti i za narednu utakmicu, kako bih pomogao ekipi da dođe do pobjede. Ne moram samo da budem poenterski dobar ili u nekom drugom smislu, već da tim igra dobro i da pobjeđujemo - istakao je 23-godišnji centar.

Nikoliću se isplatio marljiv rad preko ljeta sa majstorom za obučavanje centara i nekadašnjim idolom navijača Budućnosti, Dejanom Milojevićem.

- Ovo je prvo ljeto koje sam imao slobodno za individualni rad i iskoristio sam ga dobro. Bio sam preko mjesec u Beogradu, radio sa Milojevićem, kao i Markom Sekulićem i Igor Ranisavljevim na fizičkoj spremi. To mi je mnogo pomoglo da neke stvari promijenim u igri i da fizički budem bolji nego prošle sezone.

Košarkaš koji je kao dječak otišao u Španiju i bio član slavnog Huventuda, prije nego što je 2016. stigao u Budućnost, dio prošle sezone je proveo u Megi baš kod Milojevića, kada je u suprotnom smjeru otišao Goga Bitadze.

- Ne smatram da je to bio korak nazad, već nešto što mi je možda bilo i neophodno. Kada sam došao u Megu, promijenila mi se i uloga u odnosu na onu koju sam imao u Budućnosti, a ta četiri mjeseca su mi pokazala kakav je Milojević trener. Dogovorili smo se da sarađujemo i tokom ljeta, za veliki napredak mogu njemu da se zahvalim, jer mi je pokazao neke stvari koje nisam znao i pomogao mi da poradim na samopouzdanju. Jako sam mu zahvalan, nadam se da se može primijetiti razlika - naglašava Nikolić.

Nije 209 centimetara visoki Nikšićanin jedini mladi igrač kojem je Subotić dao šansu u Budućnosti. Protiv Mornara je sa njim ulogu najefikasnijeg igarča ekipe podijelio supertalentovani 16-godišnjak Fedor Žugić, minutažu ima i Milić Starovlah (21), a do povrede je u rotaciji korišćen i Igor Drobnjak (19).

- Pokazao je svima nama mlađima da računa na nas, da ima povjerenje u nas. Kada je došao, rekao nam je da je najbitnije da budemo borbeni u odbrani, da mu je to najvažnije, da nije smak svijeta ako se promaši. Fokusira se na odbranu, govori da iz nje sve kreće, a pogotovo mi mlađi moramo da se dokažemo i budemo zahvalni za priliku koju nam daje. Mnogo mi prija kad vidim da trener ima povjerenje u mene, osjećam se mnogo bolje i komfornije.

Budućnost se kompletirala 12. septembra, kada su se ekipi priključili reprezentativci Suad Šehović, Nikola Ivanović i Petar Popović. Čeka se još samo Filip Barović, koji bi nakon operacije ligamenata koljena trebalo da zaigra u februaru.

- Otkada su su Suad, Nikola i Petar priključili iz dana u sve bolje treniramo i mislim da imamo sjajnu ekipu za ovu sezonu. Ljudi mogu da očekuju lijepe stvari od nas, nadam se da ćemo imati njihovu podršku, koja će nam biti jako potrebna, jer svi prave ozbiljne sastave. Mislim da spremni dočekujemo Superkup, kasnije i Evrokup i ABA ligu, čini mi se da je i cijeli tim zadovoljan kako su prošle pripreme - naglašava Nikolić.

A ambicije u svim takmičenjima su velike, iako Budućnost nema budžet ni približno „jak” kao Crvena zvezda, pa ni kao Partizan.

- U Evrokupu možemo daleko da doguramo. Imamo jaku grupu, ali sam siguran da možemo da prođemo u Top 16, a smatram da ni Top 8 nije daleka meta. U Erste ligi i Kupu Crne Gore postoji samo jedna opcija - osvajanje trofeja. U ABA ligi je možda naša prednost to što će Crvena zvezda, koja je napravila dobru ekipu, imati ogroman fond utakmica i to može da bude ozbiljan faktor kad liga uđe u završnicu, kad se umor skupi, kada ne bude fizički spremna kao na početku sezone. I Partizan je napravio sjajnu ekipu, ali mislim da imamo šansu da opet napadnemo ABA ligu i pokušamo da je osvojimo - zaključio je Nikolić.

Uvijek idemo na trijumf, pogotovo protiv Mornara

Posljednji test pred ABA Superkup i duel sa Cibonom 27. septembra u Zagrebu, košarkaše Budućnost Volija očekuje večeras (19 časova) protiv Mornara u „Topolici”.

Barani žele da se osvete za ubjedljiv poraz u „Morači” u četvrtak (96:76), ali i da podignu samopouzdanje pred dvomeč sa Benfikom u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona.

- Daćemo maksimum da pobijedimo, nema nikakve veze što je ovo pripremna utakmica. Mora uvijek da se ide na trijumf, pogotovo protiv Mornara, jer ćemo sa njim odigrati najviše utakmica ove sezone. Bilo bi dobro da stvaramo prednost u odnosu na njih, da steknemo pobjedničke navike protiv Mornara - naglasio je Nikolić.

Bonus video: