Markota: Vrijeme nam je najbitnije, svaki trening je doslovno kao utakmica

Krilni centar Mornara za “Vijesti” pred sjutrašnji evropski duel sa Benfikom, u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona i očekivanjima pred start sezone
1699 pregleda 0 komentar(a)
Damir Markota, Foto: KK Mornar
Damir Markota, Foto: KK Mornar
Ažurirano: 25.09.2019. 11:40h

Košarkaši Mornara sjutra veče protiv Benfike neće pokazali pravo lice. Jer, prva je utakmica u sezoni, ekipa je kompletirana tek prije nedjelju dana, a protiv portugalskog predstavnika neće biti povrijeđenih Nemanje Vranješa i Vukote Pavića.

Uz to, Derek Nidam je prije dva dana počeo da trenira nakon sedmodnevne pauze zbog povrede. Ipak, izabranici Mihaila Pavićevića imaju obavezu da na mišiće „izguraju” dvomeč sa Benfikom, i obezbijede grupnu fazu takmičenja u FIBA Ligi šampiona protiv protivnika o kome Barani malo znaju....

"Tek je početak sezone, nema velikog broja utakmica, teško je bilo odraditi neki veći skauting, kao što bi bio slučaj da je sezona odmakla. Ali sigurno jer da se radi o nezgodnoj ekipi, što je pokazala protiv Groningena, kojeg je u prvom meču kod kuće dobila 30 razlike. To su ozbiljni igrači, koji su ranije igrali u puno većim klubovima. Ja znam Gomesa, Majkl Daunsa i Mekija. Kao i svaka ekipa kod kuće su „zeznuti”, kaže za „Vijesti” Damir Markota, krilni centar Mornara.

Benfika je u prvoj rundi kvalifikacija eliminisala holandski Groningen, pobjedom kod kuće od čak 95:65, te nakon poraza u gostima 76:66.

"Ne bismo trebali previše da razmišljamo o njima, već da svaki dan iskoristimo da se što više uklopimo i da poradimo na sebi. Mislim da smo favoriti od Benfike, da smo bolji, ali to treba prenijeti na teren. Na papiru sve to lijepo izgleda, ali treba to da potvrdimo na parketu" nastavlja Markota.

Više od rivala, Barane brine sopstvena forma, koja nije na željenom nivou.

"Teško je bilo ovog ljeta, praktično smo radili bez Nidama, Bjelice i Šehovića. Oni su došli sa Svjetskog prvenstva 17. ili 18. septembra. Šehović i Bjelica su u Rumuniji odigrali utakmice, dvije, ali to doslovno bez treninga, tek malo da se preznoje i upoznamo. Vranješ se povrijedio, ima nas dosta novih igrača u ekipi, tako da nam je u ovom trenutku vrijeme najbitnije. Svaki trening nam je, doslovno, kao utakmica. Bogu hvala Nidam se vratio, odradio je nekoliko treninga, znamo kakav je to igrač, tu su sada i Bjelica i Šehović, a mi koji smo tu od prvog dana pomažemo da se uklope što bolje. Iz dana u dan sve izgleda bolje", istakao je Markota.

Samo zdravlje da nas posluži, onda možemo da doguramo daleko

Markota je jedan od sedam novih igrača koji su ljetos stigli u Bar, čime je Mornar najavio velike ambicije u predstojećoj sezoni.

"Iako sam ja uvijek pozitivac, teško je bilo šta reći u ovom trenutku. Jer sezona nam tek počinje u četvrtak. Ja mislim da koliko zdravlje posluži ekipu toliko daleko može da dogura. Možeš ti imati Majkla Džordana na terenu, ali ako se povrijedi, onda tu nema spasa... Veliki broj utakmica je pred nama, veliki broj putovanja, tako da ako nas zdravlje posluži, onda možemo da konkurišemo za vrh tabele ABA lige i titulu prvaka Crne Gore. Naravno, tokom sezone to može biti bolje ili gore. Imamo dobru ekipu, dobra je atmosfera, dobro se trenira, ali, ponavljam, zdravlje je najbitnije", zaključio je Markota.

Bonus video: