Počinje Evroliga: Radonjić i Mitrović u borbi sa gigantima

CSKA brani trofej, Fenerbahče, Real i pojačana Barselona u ulozi izazivača
1753 pregleda 1 komentar(a)
Povratak Asvela u Evroligu: Zvezdan Mitrović, Foto: Asvel
Povratak Asvela u Evroligu: Zvezdan Mitrović, Foto: Asvel

Najbolja košarka na Starom kontinentu počinje danas, a evropska javnost je već navikla da Evroliga u svaku sezonu ulazi s promjenama. Ni ova nije izuzetak - učestvovaće 18 umjesto 16 ekipa, „pojačanja” su Asvel, na čijoj je klupi bivši crnogorski selektor Zvezdan Mitrović, Alba i Zenit iz Sankt Peterburga.

CSKA, aktuelni šampion Evrope, među favoritima je i sada, a Fenerbahče, Real Madrid i silno pojačana Barselona (sa Nikolom Mirotićem, najskupljim pojačanjem u istoriji evropske košarke, Aleksom Abrinesom, Brendonom Dejvisom, Malkolmom Dilejnijem...) čekaju momenat da skinu „armejce” s trona. Ruski velikan na startu gostuje Valensiji našeg Bojana Dubljevića.

- Svake godine u isto vrijeme možemo da se bavimo time ko je favorit, a u suštini postoji veliki broj timova koji žele da idu do kraja. Sezona počinje sada, pričaće se u maju ko je najbolji - rekao je trener CSKA Dimitris Itudis.

Dejan Radonjić
Još jedna evroligaška sezona u nizu: Dejan Radonjić(Foto: Filip Roganović)

Fajnl-for je ove sezone u Kelnu - od 22. do 24. maja 2020, a Željko Obradović sa Fenerom želi da petu godinu zaredom dođe na F4. Novu sezonu otvara u Madridu protiv Reala, tima s kojim je bio prvak Evrope 1995.

- Nije ovo sprint, već maraton, pogotovo sada kada je liga proširena. Real je jedno od najtežih gostovanja, ali iako smo nekompletni biće ovo dobar test za nas - istakao je Obradović, čija su najveća pojačanja Nando de Kolo i Derik Vilijams.

Anadolu Efes je prošle sezone bio hit, stao je u finalu, a Ergin Ataman zna da će njegov tim teško ponoviti uspjehe.

- Svaka sezona piše svoju priču. Vidjećemo za šta smo sposobni - kaže Ataman, koji je imao i poruku za Evroligu:

- Mislim da Evroliga ide ka tome da postane „zatvorena liga”, kao NBA, sa tri ili četiri meča u sedmici. Ne znam da li je to moguće u Evropi.

Evroliginu A licencu ima 11 timova - CSKA, Real, Fenerbahče, Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Barselona, Baskonija, Žalgiris, Anadolu Efes i Olimpija Milano. Bajern (čiji je trener crnogorski trener Dejan Radonjić) i Asvel imaju dvogodišnje ugovore, Valensija je mjesto u Evroligi zaslužila kao prvak Evrokupa, Alba kao predstavnik Njemačke, a Himki kroz VTB ligu. U elitu se vratila Crvena zvezda, šampion ABA lige, dok je Zenit jedina ekipa koja je dobila specijalnu pozivnicu.

Parovi 1. kola - danas: Himki - Makabi (19), Panatinaikos - Crvena zvezda (20), Bajern - Olimpija Milano (20.30), Real Madrid - Fenerbahče (21); Petak: Žalgiris - Baskonija (19), Anadolu Efes - Barselona (19.30), Alba - Zenit (20), Asvel - Olimpijakos (20.45), Valensija - CSKA (21).

Bonus video: