Budućnost i Mornar u potjeri za "vječitima"

Duelom Mega Bemaxa i Cedevita Olimpije večeras počinje 19. izdanje ABA lige. Čini se da takmičenje na Jadranu odavno nije bilo jače - Zvezda i Partizan najveći favoriti, Budućnost Voli ove sezone šansu traži iz drugog plana, baš kao i pojačani Mornar. Jaka Cedevita Olimpija daće dodatnu dimenziju borbi za vrh
3161 pregleda 2 komentar(a)
Mogu li da poremete najavljenu dominaciju Crvene zvezde i Partizana: Nikola Ivanović (Budućnost Voli) i Džejkob Pulen (Mornar), Foto: Savo Prelević
Mogu li da poremete najavljenu dominaciju Crvene zvezde i Partizana: Nikola Ivanović (Budućnost Voli) i Džejkob Pulen (Mornar), Foto: Savo Prelević

Prvi put nakon sramnih dešavanja na petoj utakmici finala 22. aprila, košarka se vraća na terene ABA lige. Prvi meč u 19. izdanju odigraće najmlađa ekipa ikada u istoriji regionalnog takmičenja, Mega Bemax sa crnogorskim nadama Markom Simonovićem i Ognjenom Čarapićem, i Cedevita Olimpija, klub koji je nastao fuzijom iz zajedničkih interesa - Hrvati nisu imali nikakvu podršku navijača u Zagrebu, Slovenci su ispali iz elite...

Kreće, čini se, nikad jače izdanje regionalnog takmičenja. Zvezda i Partizan su formirali moćne timove, Budućnost Voli, za razliku od prošle sezone, sa manjim budžetom, iz drugog plana traži put ka vrhu, nikad jači Mornar želi izenađenje i plasman u plej-of, a Ljubljančani su prije nekoliko dana na ABA Superkupu pokazali koliko su jaki i opasni...

Crnu Goru će, dakle, kao i u prethodne tri sezone, predstavljati dva kluba, Budućnost Voli i Mornar. Obje ekipe su pretrpjele mnogo promjena - nakon razočaravajućeg nastupa u finalu ABA lige, Podgoričani su se rastali sa Norisom Kolom, Erlom Klarkom, Kotijem Klarkom, Gogom Bitadzeom i Derikom Vilijamsom, a poslije Erste Superlige i sa Edvinom Džeksonom, Džejmsom Belom, Seadom Šehovićem i Nemanjom Gordićem, a do februara zbog povrede neće igrati ni Filip Barović.

Tokom ljeta su dovedena dva prava pojačanja, Džastin Kobs i Skot Bamfort, Martinš Mejers i Hasan Martin još moraju da se dokažu, a i prije početka ABA lige je završena odiseja Skota Vuda. Novi trener Slobodan Subotić poručio je da traži igrača koji može da pokrije pozicije tri i četiri, i da će time kompletirati ekipu.

Mornar je, s druge strane, sproveo ono što Amerikanci zovu shopping spree - kupovao je bez prestanka. Mihailo i Đorđije Pavićević su dovođenjem crnogorskih reprezentativaca Milka Bjelice, Derika Nidama i Seada Šehovića pokazali da žele da osvoje duplu krunu u nacionalnim okvirima, a sa Džejkobom Pulenom, Antabijom Volerom, Brendisom Rejli-Rosom, Damirom Markotom i Mirzom Begićem da žele drugi put u plej-of ABA lige.

Podgoričani i Barani će biti konkurenti za top 4, kao i Cedevita Olimpija, a najozbiljniji kandidati za titulu su beogradski vječiti rivali, Crvena zvezda i Partizan. „Crveno-bijeli” su se nakon godine pauze vratili u Evroligu, pojačali se veteranima Džejmsom Gistom i Derikom Vilijamsom, kao i Čarlsom Dženkinsom i Lorencom Braunom, a pitanje je kada će zaigrati Ognjen Kuzmić, koji se još oporavlja od posljedica saobraćajnog udesa.

Zvezda ima najskuplji tim u klupskoj istoriji, baš kao i Partizan, koji je ravnopravan kandidat za šampionsko prstenje. Andrea Trinkjeri je doveo Amerikance Rašona Tomasa, Korija Voldena i Vilijama Mozlija, Bjelorusa Artjoma Parahovskog i Letonca Žanisa Peinersa, te vratio Gordića iz Budućnosti i Stefana Birčevića iz Bona. „Crno-bijeli” su pokazali kvalitet već na početku sezone, jer su dominantno osvojili ABA Superkup, a onda pobijedili i u Veneciji na startu Evrokupa.

Debitant u ligi je Primorska iz Kopra, koja je pokazala da će biti opasna za sve, jer je u četvrtfinalu Superkupa veoma lako savladala Zvezdu, koju i dočekuje u 1. kolu. Za opstanak će se boriti Krka i Zadar, možda i Cibona i Mega, dok bi Igokea, Primorska i FMP trebalo da su sigurni...

Crnogorski klubovi će na startu igrati sa hrvatskim predstavnicima - Mornar u subotu gostuje Ciboni, Budućnost dan kasnije dočekuje Zadar.

Parovi 1. kola - danas: Mega Bemax - Cedevita Olimpija (20). Sjutra: Igokea - Partizan (18), Cibona - Mornar (20). Nedjelja: Budućnost Voli - Zadar (18), Crvena zvezda - Primorska (20). Ponedjeljak: Krka - FMP (18).

Čabarkapa se „snašao”, ko će biti novi direktor?

U dramatičnoj majstorici prošlogodišnjeg finala, košarkaši Budućnost Volija su prošli kroz pakao, ali direktor ABA lige Krešimir Novosel i sportski direktor Žarko Čabarkapa nisu mogli da se izbore da se makar dio tribina „Pionira” isprazni.

Podgoričani su vraćeni u grotlo, a Čabarkapa kao da je dobio nagradu za to - bivši košarkaš Budućnosti je nakon smjene dobio novi posao, i to kao sportski direktor Zvezde!

Klubovi ABA lige još nisu izabrali njegovog nasljednika, a na listi kandidata je nekoliko zanimljivih imena. Budućnost je predložila sudiju Miliju Vojinovića, Nikšićanina koji već godinama živi u Novom Sadu, a u igri je i bivši hrvatski arbitar, Dubravko Muhvić. Od bivših igrača, za direktora ABA lige su se kandidovali i Vladimir Kuzmanović, nekadašnji član Zvezde i Budućnosti, Baranin Mladen Šekularac, Hrvat Dalibor Bagarić, kao i bivši plejmejker oba beogradska velikana, Miloš Vujanić.

Bonus video: