Pavićević: Rizik nam se isplatio; Markota? Dobili smo vanserijskog čovjeka

"Maksimalno sam skratio rotaciju, i nadam se da ubuduće neće toga biti mnogo, ali sam večeras, zaista, bio prisiljen, tražio sam tu petorku koja može da odgovori domaćinu na pravi način. Oni su to na kraju i ostvarili”, rekao je trener Barana
4515 pregleda 1 komentar(a)
Sa meča Cibona - Mornar
Sa meča Cibona - Mornar
Ažurirano: 06.10.2019. 00:03h

Trener Mornara Mihailo Pavićević nakon trijumfa u Zagrebu protiv Cibone (92:88) kazao je da je to bitna pobjeda za njegov tim.

“Početak je, po svim predviđanjima, vrlo kvalitetne, da ne kažem lude lige, koja će biti vrlo ujednačena. Rekao sam igračima da ne možemo da dijelimo protivnike na lakše i teže, svi su podjednako teški, pogotovo na strani. Cibona je i prošle godine igrala jako dobro, takođe i ove u pripremnom period, kao i protiv Budućnost u ABA Superkupu, i znali smo šta nas čeka. Vrijeme ne radi za nas, još uvijek nijesmo imali nijedan zajednički trening, iz objektivnih razloga, ali šta je, tu je. Stisli smo redove u pravom momentu", rekao je Pavićević.

Strateg Barana je bio zadovoljan prije svega karakterom ekipe.

"Momci su pokazali karakter prvi put u Lisabonu protiv Benfike, u kvalifikacijama za FIBA Ligu šampiona, kada smo odigrali fantastičnu utakmicu. Večeras u Zagrebu smo se vratili u drugom poluvremenu, druga četvrtina je bila za zaborav, onda smo uspostavili kontrolu. Otišao sam na rizik, a to je maksimalno skraćena rotacija, i to se na kraju isplatilo. Nadam se da neću biti prisiljen da ponovo to radim. Čestitam mojim igračima na vrlo bitnoj pobjedi na početku ABA lige”, dodao je Pavićević.

Mornar je tokom meča igrao i sa tri beka i dva krila u petorci.

“Imamo roster od 12 igrača, zavisno i od protivnika. U drugom poluvremenu smo ušli u problem kada je Bundović ušao u igru, kada je domaćin, maltene, odigrao sa dvije “četvorke”, da su naše “petice” visile. Morao sam da odreagujem, zato sam se odlučio za nisku petorku, u kojoj su svi iskusni, opasni strijelci, što se na kraju i isplatilo. Ponavljam, maksimalno sam skratio rotaciju, i nadam se da ubuduće neće toga biti mnogo, ali sam večeras, zaista, bio prisiljen, tražio sam tu petorku koja može da odgovori domaćinu na pravi način. Oni su to na kraju i ostvarili”.

Domaće novinare interesovao je i komentar Pavićevića o Damiru Markoti, bivšem igraču Cibone, koji je ljetos iz Zagreba stigao u Bar.

“Znate kakav on ima odnos? Od prvog dana, na svakom treningu, što je za mene najbitnije, on se bori kao za prvi ugovor. Mislim da sam time rekao sve. Mi smo presrećni sa njim, jer smo dobili, prije svega, sjajnog momka, jednu ličnost kakvu odavno nisam imao prilike da treniram. Kad je dolazio u Bar, kad smo se pozdravili, on mi je rekao “Treneru, jedno ti garantujem. Dobićeš dobrog čovjeka, a hoću li dobro igrati ili ne, to ne znam”. I zaista smo dobili vanserijskog čovjeka”, zaključio je trener Mornara.

Ivan Velić, trener Cibone, kazao je da su "dvije stvari bile vidljive".

"Kad smo prvo poluvrijeme igrali sa puno više energije, tranzicije, s pritiskom na skok u napadu, tada smo imali i protok na skok u napadu i tu smo izgledali jako dobro. Mislim da smo prvo poluvrijeme trebali imati par koševa veću razliku. Međutim, drugo je poluvrijeme Mornar uspostavio svoju igru, uveo nas u svoj mlin i tu su nas iskažnjavali. Pogotovo nismo dobro odreagovali kad su igrali "pick and roll" sa dvije četvorke, proradili su im vanjski igrači i nismo imali odgovor. Igrali smo do posljednje lopte, nismo se predali do posljednje sekunde i to je dobro. Jednostavno smo poraženi od protivnika koji je u ovom trenutku puno kvalitetniji od nas, ali da smo imali svoju šansu imali smo. Protiv ovakvog protivnika morate biti u fokusu svih 40 minuta", rekao je Velić.