Budućnost - Trento: Neosvojivost „Morače” - ključ za dobre rezultate

Večerašnja utakmica u “Morači” počinje u 19.45 časova
3654 pregleda 6 komentar(a)
Trento ga je dobro zapamtio: Nikola Ivanović na meču protiv Zadra, Foto: Savo PRELEVIC
Trento ga je dobro zapamtio: Nikola Ivanović na meču protiv Zadra, Foto: Savo PRELEVIC
Ažurirano: 09.10.2019. 12:08h

Imajući u vidu i pripremni period, košarkaši Budućnost Volija su jedine poraze do sada doživjeli u gostima, od Cedevita Olimpije u finalu Memorijala „Mirza Delibašić“ u Sarajevu, od istog rivala u polufinalu ABA Superkupa u Zagrebu, te u Malagi od Unikahe, na startu Evrokupa.

Ne računajući trijumf protiv Mege u Bemax areni, izabranici Slobodana Subotića su u „Morači“ u pripremnom periodu bili bolji od Mornara i Splita, a na premijeri ABA lige su savladali Zadar. Protiv italijanskog Trenta, u drugom kolu grupe D Evrokupa, „plavi“ žele da nastave taj niz...

"U Evrokupu je ove sezone definitivno ključ „držanje“ domaćeg terena", rekao je Nikola Ivanović, plej Budućnosti.

Posljednji meč i ubjedljiv poraz protiv Unikahe predstavlja i dodatni motiv za Podgoričane.

"Protiv Unikahe u Malagi je, iskreno, bilo dosta propusta, ali je tokom velikog dijela meč bio u egalu. Trento ima dosta stranaca, dosta Amerikanaca, igra košarka koja se dosta oslanja na igru „jedan na jedan“, na „ran&gan“, uz tranzicijsku igru, sa dosta preuzimanja. Velika energija od početka meča treba da nam donese još jednu pobjedu kod kuće", dodao je Ivanović.

Trento, u čijim redovima igra Aron Kraft, američki plej koji se prošle sezone nije dugo zadržao u Podgorici, stigao je u glavni grad Crne Gore nakon startnog poraza u Evrokupu, kod kuće od Galatasaraja sa 70:64 (u domaćem prvenstvu je upisao pobjede protiv Pistoje i Ređane, te poraz od Sasarija), pa će pokušati da se vadi u “Morači” i izbjegne skor 0-2 na startu takmičenja.

2:0 je skor u pobjedama u korist Budućnosti protiv Trenta. U Top16 fazi takmičenja u sezoni 2017/2018, Budućnost je u “Morači” slavila 79:66, dok je u gostima pobijedila nakon dva produžetka, 106:105, poenima Danila Nikolića sa linije bacanja, nakon što je izborio faul, praktično, uz zvuk sirene

Isti cilj, međutim, ima i crnogorski šampion, posebno ako želi da se domogne jedne od četiri prve pozicije u grupi koje vode u drugi krug. Najzad, bitno je i popraviti utisak sa prvog meča u Malagi...

"Do sada se pokazalo da na početku utakmice, pri kraju prve i na početku druge četvrtine, imamo dosta problema. Mislim da je bitno da od starta igramo kako treba, jer sve utakmice krećemo da igramo negdje od treće četvrtine, kada odigramo agresivnije i stvorimo prednost. Mi smo i ove sezone dosta bazirani na toj spoljnoj igri, igrači koji su došli na spoljnim pozicijama, Bamfort i Kobs, zajedno sa nama domaćim igračima su, definitivno, neka prednost u odnosu na ostale ekipe. Biće bitno kako napadamo tu igru preuzimanja koju oni igraju, u tim segmentima moramo da budemo izuzetno pametni i strpljivi".

Ivanović je zbog povrede skočnog zgloba preskočio ABA Superkup u Zagrebu, a vratio se u tim protiv Unikahe, a igrao je i protiv Zadra. Pauza je ostavila traga, pa će trebati još malo vremena da se Ivanović vrati u prepoznatljivu formu, što je prijeko potrebno podgoričkoj ekipi, zbog širine rostera, na šta je Slobodan Subotić već ukazivao.

- Strpljiv sam, iz meča u meč treba da podižem formu, da vidim šta je najbolje za ekipu i nadam se da će u skorijem periodu sve to biti kako treba - zaključio je Ivanović.

Večerašnja utakmica u “Morači” počinje u 19.45 časova. Ulaznice su u prodaji od juče, a prodavaće se i danas, od 12 sati do početka utakmice, na biletarnici SC “Morača”.

Mijović: Odbrana da bude na većem nivou

Pomoćni trener Petar Mijović, koji je prošle sezone u finišu Erste superlige vodio tim do titule prvaka Crne Gore, kazao je da Budućnost „očekuje zahtjevna utakmica protiv jedne, po mnogo stvari, atipične ekipe, koja igra jako dobru košarku“.

"To je ekipa koja je duži niz godina na sasvim solidnom nivou u vrhu Evrokupa i prvenstva Italije. Za nas je izuzetno bitan meč, žeimo da manjkavosti, prevashodno defanzivne, iz utakmice u Malagi i posebno prvog poluvremena sa Zadrom pokušamo da ispravimo. Odnosno, da u određenim segmentima igre prevashodno defanzivno kroz „jedan na jedan“ situaciju, kroz odbranu od „pik-en-rola“, zagrađivanja koša i defanzivnog skoka, budemo na mnogo većem nivou nego što smo bili u Malagi i u prvom poluvremenu protiv Zadra. Drugo poluvrijeme protiv Zadra nam je pokazao da možemo i odbranu da igramo na mnogo većem nivou, i to je jedan od uslova za ispunjavanja ambicija u ovoj sezoni u bilo kojem meču. Osim, naravno, da pobjede protiv Trenta, jedan od ciljeva nam je da utisak iz prva dva zvanična meča, posebno u defanzivi, bude na puno većem nivou", rekao je Mijović.

Mijović ističe da plasman u drugi krug u Evrokupu izuzetno zavisi od utakmica na domaćem terenu.

"Zbog toga sebi ne bismo smjeli da dozvolimo luksuz bilo kakvog kiksa u „MoračI“. Spremamo se i daćemo sve od sebe da meč kod kuće u Evrokupu otvorimo pobjedom. Utakmice na dva fronta dolaze jako brzo jedna za drugom, pobjede i porazi se brzo zaboravljaju, pa smo maksimalno fokusirani da dobre stvari koje Trento, objektivno, ima, prevashodno u svom napadačkom repertoaru, svedemo na minimum, i da određene stvari u našoj odbrani i napadu podignemo na još veći nivo i da, u zahtjevnom meču, slavimo pred svojom publikom", dodao je Mijović.

7 igrača Budućnosti je iz sadašnjeg sastava bilo u timu i prije dvije sezone protiv Trenta - Nikola Ivanović, Suad Šehović, Milić Starovlah, Aleksa Ilić, Zoran Nikolić, Danilo Nikolić i Petar Popović. Osmi je bio Filip Barović, ali će on zbog povrede pauzirati do februara

Ivanović: Prije dvije sezone sam dobro igrao, to se sad ne računa

Ivanoviću je Trento ostao u lijepom sjećanju prije dvije sezone, Italijani su sigurno dobro zapamtili pleja “plavih”. U pobjedi protiv Italijana u “Morači”, Ivanović je upisao 16 poena (3-2 za dva, 4-2 za tri, 6-6 sa linije bacanja), po četiri skoka i asistencije, te dvije ukradene lopte. Još bolji je bio u gostujućoj pobjedi - 20 poena (4-3 za dva, 4-2 za tri, 9-8 sa linije bacanja) i tri asistencije.

"To je ta sezona koju sam dobro igrao, to se sad ne računa", uz osmijeh je kazao Ivanović, prisjećajući se sezone u kojoj je bio jedan od ključnih igrača na putu osvajanja titule u ABA ligi.

"To je bila utakmica gdje smo obezbijedili četvrtfinale, i ostaje u lijepom sjećanju. Međutim, to je, definitivno, jedna daleka prošlost i okrećemo se novoj sezoni, novim iskušenjima u Evrokupu, sasvim drugačijem i pristupu, i timu i utakmici", dodao je Ivanović.

Brienca: Budućnost zna kako da se takmiči na najvišem nivou

Trener Trenta, Nikola Brienca je kazao da će njegov tim ove sezone “u regularnom dijelu fascinatnog Evrokupa igrati protiv nekih zaista jakih rivala”.

"Jedan od takvih je Budućnost. Ima jaku ekipu, a klub je organizovan tako da zna kako da se takmiči na najvišem nivou. Mi ćemo dati sve od sebe da pobijedimo u Podgorici, kako bismo se vratili nakon dva poraza kod kuće, od Galatasaraja i Sasarija", rekao je Brienca.

Američki centar Džastin Noks kaže da ekipa mora da bude spremna za igru od prvog do posljednjeg minuta.

"U Evrokupu je potrebno da igraš svih 40 minuta da bi došao do pobjede, to je prva stvar koju treba da imamo na umu. Kao tim napredujemo iz dana u dan, i siguran sam da idemo u pravom pravcu. Ali, sada je potrebno da osvojimo i ključne bodove na strani", rekao je Noks, koji je ljetos stigao u Trento iz Trsta.

Bonus video: