Čelnici NBA „prodali” slobodu govora zbog kineskog novca

Iako je najavljivano da se utakmica LA Lejkersa i Bruklina neće igrati u Šangaju zbog prašine koja se podigla nakon tvita direktora Hjustona, rukovodstvo najjače lige na svijetu pristalo na sve uslove Komunističke partije Kine
4797 pregleda 6 komentar(a)
I na dresovima navijača je preko logotipa NBA bila kineska zastava, Foto: Reuters
I na dresovima navijača je preko logotipa NBA bila kineska zastava, Foto: Reuters

Izgledalo je da su NBA i Kina ušli u „rat”, ali je primirje stiglo.

Veliki problem se stvorio zbog tvita generalnog direktora Hjuston Rokitsa Derila Morija, koji je dao podršku demonstrantima u Hong Kongu.

Kineze nije smirilo ni obraćanje gazde kluba iz Teksasa, Tilmana Fertite, koji se ogradio od riječi svog direktora i naredio mu da ih izbriše.

Komesar NBA Dejvid Silver je dolio ulje na vatru riječima da Amerikancima niko ne može da oduzme pravo govora, ali je brzo sebe demantovao.

Iako je bilo najavljeno da će kineske vlasti zabraniti NBA ligu, koja je veoma popularna u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, te da će biti otkazan meč LA Lejkersa i Bruklin Netsa, od toga na kraju nije bilo ništa.

Naravno, zbog jednog jedinog razloga - novca. Čelnici NBA su doživjeli potpuni poraz, jer su prihvatili sve uslove Komunističke partije Kine - utakmica nije prikazana na kineskoj televiziji, logotipi sponzora NBA su sklonjeni sa terena, a otkazane su sve promotivne aktivnosti. Uzgred, bilo je i slobodnih mjesta u dvorani u Šangaju.

Ni igračima nije bilo dozvoljeno da daju izjave za medije, fotografi nisu mogli da prisustvuju meču, a na dresovima navijača je logotip NBA prekriven kineskom zastavom!

Sve to je dovelo do pobune u Vašingtonu. Grupa političara, među kojima su republikanski senator iz Teksasa Ted Kruz i demokratska poslanica Aleksandrija Okasio-Kortez, čiji su stavovi često potpuno različiti, smatraju da je ovim udaren šamar Americi.

„Nečuveno je da Komunistička partija Kine koristi svoju ekonomsku moć da uguši pravo na slobodu govora Amerikanaca u SAD. Nečuveno je da je NBA ispunila zahtjev kineskih vlasti da se pokaje”, piše u njihovom saopštenju.

Na utakmici koju niko od 500 miliona ljubitelja NBA iz Kine nije mogao da gleda, Bruklin je slavio 114:111, ali je izgubio Kajrija Irvinga, koji je već u 2. minutu pogoršao povredu lica.

Netse su do pobjede predvodili Spenser Dinvidi sa 20, Tauran Prins sa 18 i 20-godišnjak iz Bihaća, Džanan Musa, sa 16 poena.

Koševi su jednako bili raspoređeni i kod tri najefikasnija u poraženom timu - Lebron Džejms je dao 20, Ražon Rondo 18, a Entoni Dejvis 16.

Bonus video: