Nastavak rivalstva u praznom "Pioniru"

Prvi put nakon sramnih scena u finalu prošlog izdanja ABA lige, košarkaši Budućnost Volija igraju sa Crvenom zvezdom. Zbog grjehova iz majstorice finala, u „Pioniru” večeras (20 časova) neće biti navijača
7601 pregleda 10 komentar(a)
"Jasno je da smo autsajderi, ali idemo na pobjedu", Foto: Savo Prelević
"Jasno je da smo autsajderi, ali idemo na pobjedu", Foto: Savo Prelević

Crvena zvezda je prije tri dana uzela „skalp” učesniku posljednjih pet završnih turnira Evrolige Fenerbahčeu, ostavila ga na mizerna 56 poena, Budućnost Voli je u „Morači” izgubila od Trenta (77:68). Na stranu sastavi ekipa, budžeti, forma, ambicije u ovoj sezoni i sve ostalo, sami ti rezultati dovoljno govore ko u večerašnji derbi 2. kola ("Pionir", 20 časova) ABA lige ulazi kao apsolutni favorit, a ko kao totalni autsajder.

"Jasno je da smo autsajderi, tu nema tajne, ali idemo na pobjedu, bez obzira na to ko nam je rival. Uzbuđen sam zbog testa koji nas čeka. Zvezda je jedan od najboljih timova u Evropi, znamo šta može da uradi, ali ćemo izaći na teren i igrati, bez straha i sumnji u sebe, i pokušati da pobijedimo", obećava Hasan Martin.

Možda ovako težak meč dolazi prerano za „plave”, koji su u pet zvaničnih mečeva doživjeli tri poraza i još su daleko od željene igre.

"Prerano ili prekasno, moramo da igramo. Izvukli smo pouke iz utakmice sa Trentom, kao i u nekom segmentu igre meča sa Zadrom. Popričali smo sa nekim igračima individualno, kao i svi zajedno. Idemo Zvezdi, koja je ostavila Fenerbahče na 56 poena, ali mi moramo da napređujemo našu igru. One stvari koje su nam se dešavale protiv Trenta moramo da popravljamo, prva prilika je u Beogradu. Idemo neopterećeni, šta je bilo u prošlosti, bilo je, ovo je nova sezona", naglasio je Slobodan Subotić.

Trener Budućnosti je na nekoliko posljednjih minuta "iscijedio" neke košarkaše, a neke uopšte nije koristio i pitanje je u kakvom su psihičkom stanju.

"Na tome smo dosta radili sa nekim igračima koji nisu puno igrali, pokušali smo da ih podignemo. Mora da im se da šansa, a ove koji su više igrali ne smijemo da "ubijemo", jer je prvenstvo tek počelo. Moramo da napravimo što bolju rotaciju, jer nas za tri dana čeka vrlo važna utakmica u Evrokupu i moramo da budemo svježi i spremni za dobar rezultat", ističe iskusni stručnjak.

Luka Božić je doveden kao veliko pojačanje, ali se još nije izborio za veliku minutažu.

"Potrebno nam je strpljenja sa njim, baš kao i njemu. Protiv Trenta je igrao prvu evropsku utakmicu, to je bio mali šok za njega, ali očekujemo da se što prije uklopi. Nije lako doći usred sezone i odigrati utakmicu poslije sedam utakmica".

A da će biti više prostora za mladog Hrvata, kao i za Martinša Mejersa, najavljuju i zaključne riječi igračke legende Arisa.

"Možda i ja počnem da koristim 12 igrača. Moramo da rotiramo, ne smijemo da gledamo samo ovu utakmicu, već i unaprijed, jer svaka tri dana igramo. Vrlo je teško sa osam-devet igrača u rotaciji, i ja sam izvukao neke pouke", priznao je 63-godišnji Subotić.

Budućnost je prije četiri dana protiv Italijana imala samo 24 skoka, 11 manje od rivala. Na tome moraju da rade Martin i ostali centri.

"Moramo da budemo agresivniji. Mekano počinjemo utakmice, neophodno je da budemo brži i sebe stavimo u bolju poziciju kako se bliži kraj utakmice. Moramo je da budemo čvršći, pogotovo na ovoj utakmici", jasan je 23-godišnji Amerikanac.

Večerašnji meč u praznom „Pioniru” biće prvi obračun Zvezde i Budućnosti nakon sramnih scena u četiri od pet utakmica finala prošlog izdanja ABA lige.

"Želio sam da navijači budu prisutni, jer su mi saigrači rekli šta je bilo prošle sezone, da je bilo ludo. Mogu samo da zamislim kakvo je to iskustvo bilo. Očito je veliko rivalstvo između dva kluba i biće ovo odlična utakmica, sa ili bez navijača", zaključio je Martin.

Odmorili smo Kobsa i Danila, ogriješio sam se o Mejersa

Džastin Kobs je na posljednje tri utakmice odigrao 101 od 120 minuta, a Danilo Nikolić gotovo 57 od 60 u drugom poluvremenu duela sa Zadrom i protiv Trenta. Taj ritam je gotovo nemoguće izdržati, što priznaje i Subotić.

"Pokušao sam da ih odmorim prethodnih dana, mislim da smo uspjeli da ih osvježimo. Jednostavno, bila je takva utakmica sa Trentom - Kobs je bio ofanzivno jako raspoložen, a Danilo je pogodio četiri trojke protiv Zadra, potom i protiv Trenta. Igrao je 36 minuta, možda prvi put toliko puno, ali su nam bili potrebni ofanzivno orijentisani igrači", naglasio je Subotić.

Za razliku od njih, Martinš Mejers je potpuno skrajnut - protiv Zadra je igrao nepunih šest minuta kada je sve bilo riješeno, protiv Trenta nije dobio ni sekundu.

"To je moja greška, priznajem je. Momak je stvarno radan, svaka mu čast. Drži glavu gore, ne da se nije naljutio, već to nije ostavilo traga na njemu. Razgovarali smo u četvrtak, sigurno je da će biti u ekipi i imati svoje minute", obećao je trener "plavih".

Bonus video: