Tandem za povratak u vrh: Entoni Dejvis i Lebron Džejms, Foto: Beta/AP

Tražili ste, gledajte - kreće neizvjesna sezona NBA lige kakva se dugo čekala

Toronto kao šampion ima čast da otvori 74. izdanje najjače košarkaške lige na svijetu u noći između utorka i srijede, u 2 časa po našem vremenu, kada dočekuje Nju Orleans
8718 pregleda 4 komentar(a)
Tandem za povratak u vrh: Entoni Dejvis i Lebron Džejms, Foto: Beta/AP
Tandem za povratak u vrh: Entoni Dejvis i Lebron Džejms, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 22.10.2019. 07:16h

Tog 4. jula 2016. godine prilikom proslave Dana nezavisnosti u SAD, najveći vatromet je odjeknuo u Oklahomi, kada je miljenik The Friendly City-a, „dobri dečko” NBA lige Kevin Durent u članku u The Players Tribute-u objavio da napušta OKC i seli u Golden Stejt Voriorse.

Jedan od najboljih igrača lige odlučio je tako da svoj talenat stavi na raspolaganje najboljoj spoljnoj liniji lige (po mnogima već sada jedna od najboljih), koja je već imala Stefa Karija i Kleja Tompsona, jednog od najboljih defanzivaca lige Drejmonda Grina i Andrea Igudalu.

Voriorsi su sezonu ranije oborili NBA rekord sa najmanje poraza (savladani samo devet puta), dok su u finalu Zapadne konferencije upravo Oklahomu i Durenta uspjeli da izbace, nakon što su se vratili nakon minusa od 3:1 u seriji.

Ovaj potez ostaće urezan svim fanovima NBA lige, jer je direknto uticao na jedno jedino pitanje koje se postavljalo u ligi - ko će u finale sa Voriorsima?

Nakon dva šampionska prstena i povrede u finalu 5. utakmice prošle sezone, te prepuštanja titule Torontu, Durent je odlučio da karijeru nastavi u Bruklinu, pa je gotovo samim tim potezom liga malo „prodisala”.

Finalisti u novom ruhu

I Golden Stejt Voriorsi i Toronto Reptorsi ulaze u novu sezonu sa promijenjenim rosterima. Nakon što je titula prvi put otišla u Kanadu, Reptorsi ipak nisu zadržali svog najboljeg igrača Kavaja Lenarda.

Kavaj Lenard
Osvojio titulu sa Torontom, a onda u paru sa Polom Džordžom stigao u Kliperse: Kavaj Lenard(Foto: Beta/AP)

Masai Udžiri, generalni menadžer Toronta, igrao je pokeraškim rječnikom „all in” na po mnogima najboljeg dvosmjernog igrača (napad i odbrana) lige, kada je poslao favorita navijača Demara Derozana u San Antonio za samo jednu godinu ugovora Kandže. Lenard je navodno bio zanteresovan da poslije prstena nastavi saradnju sa Reptorsima, ali je uslov bio dovođenje Pola Džordža, a „Ratni poglavica” Udžiri nije htio da izgubi Paskala Sijakama, pa su tako Lenard i Džordž udružili snage u LA Klipersima.

Toronto ne bi trebalo da ima problema da na „krnjem” Istoku obezbijedi doigravanje, pa i vjerovatno prolazak prvog kola, ali teško da može da ponovi prošlogodišnji uspijeh. Sa druge strane, Voriorsi su morali da promijene dosta. Durent je otišao na Istok (cijelu sezonu propušta zbog povrede). Tompson, šuterski virtuoz i sada ponovo druga violina GSW, takođe zbog povrede u finalu propušta veći dio sezone (prema nekim procjenama trebalo bi da se vrati u martu). Nema više ni odličnog timskog igrača i „srca i duše” ekipe Igudale, pa je tako sva težina petostrukog uzastopnog finaliste NBA lige pala na leđa Karija.

Bob Majers, GM Voriorsa, odlučio je da Karija upari sa D’Anđelom Raselom, bivšim plejmejkerom Bruklina, koji je Netse prošle sezone poveo do plej-ofa. Rasel se već pominje i kao potencijalan materijal za novi trejd tokom sezone, ali Majers za sada uspješno krije svoje karte.

The Battle of Los Angeles

La La Land konačno je uspio da vrati sav sjaj košarkaške pozornice u „Stejpls centar”, i to ovoga puta dvostruko. Među kremom filmske, sportske, muzičke industrije već vlada podjela da li će se bodriti „ljubičasto-žuti” ili „plavo-crveni” iz Los Anđelesa.

Klipersi prije početka sezone važe za prve favorite lige. I prije potpisivanja dva superstara (Lenarda i Džordža), Dok Rivers i Džeri Vest su napravili sasvim respektabilnu ekipu, koja je bez prave zvijezde znala da uzme skalp mnogo većim ekipama.

Sad su na gotovo nepromijenjen roster uspjeli da potpišu dva od pet najboljih igrača lige. Petorka sa Patrikom Beverlijem, Džordžom i Lenardom predstavlja defanzivni strah i trepet za cijelu ligu, a kad se tome dodaju Lu „Najbolji šesti čovjek lige” Vilijams, Montrez Herel, Moris Harkls, i mladi igrači koji imaju prostora za napredak Lendri Šamet i Ivica Zubac, Klipersi djeluju kao najozbiljniji kandidat.

Sa druge strane, Lejkersi su sproveli u djelo dolazak Entonija Dejvisa, čime je stavljena tačka na najveću sapunicu u Kaliforniji još od „Dinastije”.

Probali su Lebron Džejms preko zajedničkog agenta Riča Pola i tadašnjeg predsjednika košarkaških operacija Medžika Džonsona još u januaru da potpišu Obrvu, ali to je tada prošlo neslavno.

Rezultat takvog „curenja informacija” (mladi igrači Lejkersa preko medija su saznali da je Lebron spreman da ih trejduje) bio je odlazak Medžika sa pozicije, dok je Džejms prvi put morao da propusti sa svojom ekipom doigravanje.

Nakon kraja sezone, Pelikansi su ipak dobili od Lejkersa dosta za Dejvisa - Brendona Ingrama, Lonzoa Bola i Džoša Harta, plus tri pika prve runde.

U Grad anđela se vratio i Dvajt Hauard, nakon što je upravo te 2013. zabo nož u srce navijačima odlučivši da poslije samo jedne sezone ode u Hjuston Rokitse (iako su mu fanovi Lejkersa kačili bilborde da ostane).

Iz Toronta je potpisan Deni Grin, „3 and D” specijalac, koji je igračkim karakteristikama po ukusu Džejmsa. Povratak karijere na pravi tok pokušaće da pronađe i Ejveri Bredli, takođe defanzivni specijalac sa solidnim šutem sa distance.

Nakon odlaska Medžika, Lejkersi su postali i zvanično Džejmsov tim, jer je poznato da jedan od najboljih igrača današnjice voli da vuče sve konce u ekipi.

Favoriti iz sjenke

Nikad nije bilo više ekipa koje realno mogu da iskoče i na kraju osvoje naslov prvaka. Milvoki, Filadelfija, Hjuston, Denver, Boston svi su granično na tome da mogu da idu do kraja, ili su jedan trejd od toga da i preuzmu ulogu favorita.

Baksi su prošle godine izledali kao sigurni finalisti. Košarka koju gaji najbolji đak Grega Popoviča i prošlogodišnji najbolji trener cijele lige, Majk Badenholcer, garantuje daleke domete u doigravanju.

Sve se ponovo vrti oko MVP-a lige i vjerovatno najvećeg atletskog čuda moderne košarke, Janisa Antetokunba. Nakon razočaravajućeg Mundobasketa, Janis se vratio u Viskonsin sa bratom Tanasisom, koji mu je ove sezone saigrač. Ostali su „jeleni” bez Malkoma Brogdona, ali su na spoljnim linijama doveli Kajla Korvera i Vesa Metjuza, dok je na poziciji centra stigao Robin Lopez, brat startne petice Bruka. Sve sami igrači od zadatka.

Uz to, stigao je i Dragan Bender, mladi hrvatski centar koji je odbio CSKA iz Moskve i odlučio da proba još jednom da pokaže da ima dalekometnu paljbu kojom bi mogao da nađe minute u Milvokiju.

Filadelfija je samo kratko osjetila čari Džimija Batlera. Imao je Batler sjajnih utakmica koje je rješavao u posljednjim sekundama, ali odlučio je da ode u Majami. Tim iz Pensilvanije je morao da se pozdravi i sa šuterom Džej Džejom Redikom, pa je zato uprava častila astronomskim ugovorom Tobajasa Herisa (180 miliona dolara za pet godina). Elton Brend je doveo Ala Horforda, kako bi ga upario sa Džoelom Embidom i time napravio defanzivni blok u reketu za sve ekipe, ali i malo rasteretio Kamerunca, koji bi mogao da bude legitimni pretedent na zvanje MVP-a.

Ukoliko Ben Simons svom repertoaru dopiše šut spolja (u presezonskoj utakmici je pogodio trojku koja je proslavljena kao gol za pobjedu u finalu Svjetskog prvenstva), Filadelfija bi mogla konačno i do velikog finala. Svakako, imaće najvišu petroku u NBA.

Kelti napadaju iz sjenke

Boston Seltiksi se nameću kao treća opcija na Istoku, iako bi ove sezone trebalo da imaju puno manji pritisak nego prošle. Irving je otišao, hemija u svlačionici je navodno vraćena, a kao njegova zamjena stigao je Kemba Voker.

Plejmejker koji je u koledž karijeri vodio Konektikat do titule u NCAA, imao je nesreću da ga draftuje vjerovatno najgore organizovana ekipa u ligi Šarlot Hornetsi (da, tim kojim orkestrira Majkl Džordan).

Voker je imao priliku da sa mladim vadetama i budućim saigračima Džejsonom Tejtumom, Markusom Smartom i Džejlenom Braunom provede ljeto na Mundobasketu u Kini (nisu se baš najbolje proveli), tako da je jezgro Kelta počelo pripreme ranije nego ostale ekipe. Voker je u posljednje tri sezone ukupno propustio pet mečeva, što je sigurno osvježenje nakon Irvinga, koji je u dvije sezone preskočio preko 40 utakmica.

Nema više ni Horforda, na njegovo mjesto je doveden najpoznatiji disident lige Enes Kanter. Turski centar će vjerovatno biti dabl-dabl mašina, ali njegova odbrana ipak nije ni približna Horfordovoj. Ovo bi mogla da bude i velika povratnička sezona Gordona Hejvorda. Krilo koje je stiglo u Boston kao veliko pojačanje sa ogromnim ugovorom, propustilo je prvu sezonu zbog povrede, da bi u drugoj tek bilo sjenka igrača kakav je bio u Juti.

Trebalo bi obratiti pažnju i na rukija Karsena Edvardsa, koji je u predsezoni pokazao da ima nišanske sprave elitnog šutera (osam trojki postigao za manje od devet minuta u 3. četvrtini protiv Klivlenda).

Brada i Ras - na papiru sjajno, u praksi...

Hjuston Rokitsi su odlučili da trejduju Krisa Pola u Oklahomu i roster ojačaju čovjekom koji tri posljednje sezone ima u prosjeku tripl-dabl učinak, i uz to je jedan od najboljih drugova Džejmsa Hardena, Raselom Vestbrukom.

Ma koliko to na papiru sa brojkama izgledalo sjajno, brojni analitičari i nisu baš ljubitelji ovakve spoljne linije Raketa. Harden je prošlu sezonu završio sa nevjerovatnih 36 poena po meču i u ovoj je najavio nove poteze (zlonamjerni će reći da je Brada pozajmio „foru” Huan Karlosa Navara).

Rasel Vestbruk i Džejms Harden
Poslije sedam godina opet zajedno: Rasel Vestbruk i Džejms Harden(Foto: Beta/AP)

Deril Mori, GM Rokitsa, prije nego što je zapalio Tviter stavovima o Hong Kkongu, doveo je veterane Rajana Andersona, Tajsona Čendlera i Bena Meklemora.

Denver Nagetsi nisu ništa ozbiljnije mijenjali. Nikola Jokić je prošle godine stao uz besmrtna imena centara NBA lige po broju asistencija tokom sezone. Somborac bi i dalje trebalo da radi na poboljšanju odbrane, ali svakako da je u pitanju jedan od najinteresantnijih igrača lige (vrhunski plejmejker zarobljen u tijelu centra).

Džamal Mari je pokazao da se na njega može ozbiljnije računati, što je uprava tima iz Kolorada prepoznala, pa je Kanađanin dobio novi ugovor od 170 miliona na pet godina. Očekuje se povratnička sezona Gerija Herisa, ali i debi prošlogodišnjeg rukija Majkla Portera Džuniora. Krilni igrač koji bi bio prvi pik na draftu 2018. godine da nije bilo povrede, ukoliko bude zdrav, može da bude sjajno pojačanje za četu Majka Melouna.

Njihovo vrijeme dolazi

Iako neće biti u konkurenciji za titulu, neki neće biti ni u konkurenciju za doigravanje, ove sezone imamo više timova koji su interesantni zbog potencijala mladih igrača u svojim rosterima.

Tako utakmice Atlante, Nju Orleansa, Finiksa i Dalasa potencijalno mogu da ponude dobru zabavu i košarku malo spuštenijeg garda.

Kineska zavrzlama i komunista Lebron Džejms

Tvit geralnog menadžera Hjuston Rokitsa, Derila Morija, pokrenulo je lavinu koja može da ima posljedice na cijelu ligu u nadolazećim sezonama.

Mori je okačio podršku demonstrantima u Hongkongu, što je poprilično razbjesnilo kineske zvaničnike, pa je čak i legenda Hjustona Jao Ming reagovao, osuđujući miješanje Morija. Problem ima više dimenzija. Prvo, u igri je ogroman novac, a Kina već prijeti da će povući sve svoje firme iz NBA, kao i prava prenosa, pa bi tako seleri kep ekipa već dogodine mogao da bude manji za 15 odsto.

Adam Silver je probao da spusti loptu, rekavši da Mori priča sam za sebe i da ne zastupa stav lige. Sam Mori je izbrisao tvit i uputio izvinjenje kineskim vlastima. Posebnu prašinu je digao Lebron Džejms, kada je prokomentarisao da Mori možda nije dovoljno školovan da bi znao političku situaciju u Kini. Tako je košarkaš sa diplomom srednje škole upro prst u čovjeka koji je bio jedan od boljih studenata na prestižnom MIT unverzitetu.

Džejmova izjava je izazvala veliki bijes, jer je uvijek zastupao i predstavljao sebe kao „više nego običan sportista”. S obzirom na to da je prilično oštar prema predsjedniku SAD, Donaldu Trampu, mnogi su očekivali da će Kralj dati podršku Moriju.

Ovako je pokazao ipak da slogan „money comes first” (novac na prvom mjestu) važi i za njega, pa podsjeća na čuvenu rečenicu Majkl Džordana da „i bijeli republikanci kupuju njegove patike”, kada su tražili da se kao najbolji sportista izajsni po pitanju rasne mržnje u SAD.

Na stranici Vikipedije Lebrona Džejmsa je osvanulo na kratko i da je u član Komunističke partije Kine. Ostaje da se vidi da li će komesar lige Adam Silver uspjeti da se izbori sa novonastalim problemima.

Bande Njujorka

U Velikoj jabuci, Njujorku, trebalo je da se napravi rivalstvo između Niksa i Netsa. Međutim, Niksi su ponovo uspjeli da prirede svojim navijačima manje srčane udare, nesposobnošću da priviku velika imena u svoj roster. Kevin Durent je trebalo da potpiše za Nikse, ali se kao i mnogo puta do sada ispriječio vlasnik Niksa, Džejms Dolan.

Durent je zato otišao pola sata vožnje od „Medison skver Gardena” u „Barklis centar” i sa Kajrijem Irvingom, koji nije uspio da pronađe timsku hemiju u Bostonu, trebalo bi da bude strah i trepet, ali tek od sezone 2020/2021, kada se vrati na parket nakon povrede.

Irving će tako ove sezone biti prva zvijezda tima, a ta uloga mu, barem po bostonskoj epizodi, ne leži baš najbolje. Netse je pojačao i Deandre Džordan na poziciji centra.

Niksi nisu imali sreće ni oko drafta. Iako su se nadali prvom piku i dolasku Zajona Vilijamsona, kuglice su na kraju htjele da biraju sa treće pozicije. Tako su u MSG morali da budu zadovoljni i sa Zajonovim najboljim drugom i kolegom sa Djuka, Ar Džejom Beretom.

Odluke tima da nakrca roster iskusnim fajterima na poziciji krila i dalje nije baš najjasnija. Ovog ljeta tim su pojačali Džulijus Rendl (koji bi konačno mogao da napravi iskorak i pokaže zašto su ga jedno vrijeme smatrali nasljednikom Krisa Vebera), Bobi Portis, Tadž Gibson, Markus Moris. Ovoliko visokih igrača moglo bi da uguši razvitak talentovanog centra Mičela Robinsona.

Sa košarkaškim napretkom Denisa Smita Džuniora, Franka Ntilikine, Robinsona, Kevina Noksa, uz talenat Bereta, sa veteranima koji su spremni i da se pobiju na terenu, Niksi bi ipak mogli da budu interesantna ekipa za gledanje.

Bonus video: