Budućnost Voli protiv Galatasaraja: Slamka spasa na Bosforu

Košarkaši Budućnost Volija večeras (18.30 sati) gostuju Galatasaraju, u četvrtom kolu grupe D Evrokupa
2221 pregleda 2 komentar(a)
Zoran Nikolić na meču sa Galatasarajem u “Morači” prije dvije sezone, Foto: Savo Prelević
Zoran Nikolić na meču sa Galatasarajem u “Morači” prije dvije sezone, Foto: Savo Prelević

S obzirom na to da su izgubili sva tri prethodna meča u Evrokupu, od čega dva kod kuće, od Trenta i Arke (u prvom kolu su poraženi u gostima od Unikahe), što je uzrokovalo i odlazak Slobodana Subotića sa klupe, šanse košarkaša Budućnost Volija da upiše pobjedu u večerašnjem meču u Istanbulu protiv Galatasaraja (18.30 sati) su zaista minimalne.

Ali, u taboru “plavih” ističu da na megdan turskom timu ne izlaze sa bijelom zastavom… - Ako možemo da dobijemo Zvezdu u Beogradu, zašto ne bismo mogli da dobijemo i Galatasaraj u Istanbulu - poručio je centar Podgoričana Zoran Nikolić, prisjetivši se nedavnog trijumfa u „Pioniru“ protiv šampiona ABA lige.

7 igrača Budućnosti iz današnje ekipe bilo je u sastavu prije dvije sezone u dva meča protiv Galatasaraja - Nikola Ivanović, Suad Šehović, Milić Starovlah, Aleksa Ilić, Zoran Nikolić, Petar Popović i Danilo Nikolić. Danilo Nikolić je u pobjedi u “Morači” bio najefikasniji sa 15 poena, po 14 su upisali Ivanović, Zoran Nikolić i Kajl Gibson. U Istanbulu je najefikasniji u “plavom” timu bio Ilić sa 13 poena

Galatasaraj je jedna od tri ekipe u grupi D sa dvije pobjede i porazom, iza Unikahe koja jedina ima maksimalan učinak nakon tri kola. Turski tim je kod kuće savladao Oldenburg i u gostima Trento, dok je u gostima izgubio od Unikahe.

- Galatasaraj je izuzetno jak protivnik za momenat u kojem se mi nalazimo, a koji nije baš najsjajniji poslije svih poraza, pogotovo na svom terenu. Lošije od samog skora u Evrokupu je što smo od direktnih konkurenata, Arke i Trenta, izgubili na svom terenu, što nam znatno otežava situaciju i mogućnost da hvatamo nit sa pobjedama, odnosno borbom za drugi krug. Međutim, bez obzira što gostujemo možda i najkvalitetnijoj ekipi u našoj grupi u ovom momentu, idemo tamo hrabro, da pokušamo da se kroz utakmice sa tavim protivnicima podiže forma i i da uradimo sve, ako se ukaže šansa, da možda iznenadimo favorizovanog protivnika - ističe Petar Mijović, koji je do daljneg preuzeo kormilo „plavih“.

Nakon poraza na startu, u gostima od Turk Telekoma, Galatasaraj je u seriji od tri pobjede u domaćem prvenstvu.

- Galatasaraj je ozbiljan tim, koji to pokazuje kroz tursko prvenstvo i dosadašnji nastup u Evrokupu. Imaju kontinuitet u nosiocima igre u spoljnoj liniji, koji su tamo drugu sezonu zaredom, prvenstveno mislim na Vebstera i Herisona, uz dolazak Džonsa. Imaju izuzetno pokretljivu liniju na pozicijama „četiri“ i „pet“, što ih i atletski čini dobrom ekipom, napadački orjentisanim timom.

2:2 je odnos u pobjedama dva tima u Evrokupu. Budućnost i Galatasaraj su bili rivali u grupnoj fazi ovog takmičenja i prije dvije sezone, i oba tima su slavila kod kuće. U “Morači” je bilo 87:78 za Podgoričane, dok je Galatasaraj bio još ubjedljiviji na svom parketu - 82:61. Budućnost i Galatasaraj su u sezoni 2008/2009 igrali kvalifikacije za Evrokup. Tim iz Istanbula je kod kuće bio bolji sa 85:83, dok je Budućnost slavila u “Morači” 93:62 i izborila plasman u ovo takmičenje

Mijović ističe da će zbog karakteristika domaćina biti potrebna kvalitetna timska odbrana.

- Trebaće mnogo bolji pristup što se tiče nekih osnovnih zadataka u dijelu zatvaranja svog koša, kontrole defanzivnog skoka, kontrole ofanzivne tranzicije igre na čitavom terenu i to će biti od ključne važnosti za rezultat. Oni su u tom dijelu jako agresivni, i ako im damo mogućnost da kroz lake poene iz drugog napada, kroz lagane poene na otvorenom poenu dođu do svog ritma, onda postaju izuzetno opasni i u pozicionoj igri. Dakle, odbrana je ta koja će, vjerovatno, odrediti koliko dugo i da li ćemo biti u mogućnosti da napravimo eventualno iznenađenje u Istanbulu - zaključio je Mijović.

Ako želi da ostane u trci za plasman u drugi krug takmičenja, jasno je da Budućnost mora da pobijedi u Istanbulu. Poraz bi, praktično, označio kraj ionako tankih šansi...

- Očekuje nas jako teška utakmica protiv ekipe koja je uz Unikahu najjača ekipa u grupi, koja je u Evrokupu izgubila samo od Unikahe. Ekipa Galatasaraja je zadržala kostur ekipe od prošle sezone sa par izmjena, imaju veliki broj stranaca. Igraju neugodan tip košarke, dosta pokušavaju da uspore protivničku igri i neće biti nimalo lako. Ali, mi u Istanbul idemo potpuno rasterećeni, sa samo jednim planom, a to je pobjeda. Nemamo nikakav pritisak, a pobjeda bi nam mnogo značila, jer bismo onda imali šansu za prolazak u narednu rundu - dodao je Zoran Nikolić.

Danas se u grupi D sastaju i Trento - Arka (19.30), odnosno Oldenburg - Unikaha (20.30).

Erdogan: Budućnost je opasan rival

Ertugrul Erdogan, trener Galatasaraja, ističe da je meč protiv Budućnosti veoma važan za njegov tim.

- Poznata nam je tradicija Budućnosti. Radi se o dobrom timu, kome trenutno ne ide. Prošle sezone su igrali u Evroligi, zbog toga su veoma opasan rival za nas. Moramo, dakle, a budemo fokusirani, i da mislimo da našu igru više nego na njihovu. Ne znamo kako će Budućnost igrati jer ima novog trenera, ali igramo kod kuće i daćemo sve od sebe da upišemo pobjedu - rekao je Erdogan.

Američki bek Lazerik Džons, koji je prošle sezone igrao u Monaku pod komandom Zvezdana Mitrovića, svjestan je znajača meča sa domaći tim.

- Budućnost je nezgodna ekipa, koja želi svoju prvu pobjedu. A mi se borimo za jedno od prva dva mjesta u grupi i prolaz u narednu rundu. Najvažnije je da odbranimo domaći teren, pred našim mavijačima i da ih učinimo ponosnim - rekao je Džons.

Bonus video: