Priznanje Meneginu: Milano povlači iz upotrebe dres sa brojem 11

"Ovo je neizmjerna čast i velika nagrada kako za mene, tako i za moje saigrače, momke koji su mi pomogli u karijeri", poručio je Menegin
1017 pregleda 0 komentar(a)
Dino Menegin (desno), Foto: Twitter
Dino Menegin (desno), Foto: Twitter
Ažurirano: 28.10.2019. 13:06h

Armani iz Milana odlučio je da povuče iz upotrebe dres sa brojem 11, koji je nosio jedan od najboljih italijanskih i evropskih košarkaša svih vremena Dino Menegin.

Ceremonija je zakazana za 19. novembar, kada će "manekeni" u Evroligi igrati sa Makabijem.

"Iznenađen sam. Hvala gospodinu Đorđu Armaniju, predsjedniku Del'Orku, treneru Mesini... Ovo je neizmjerna čast i velika nagrada kako za mene, tako i za moje saigrače, momke koji su mi pomogli u karijeri", poručio je Menegin.

Dino Menegin rođen je 1950. godine. Karijeru je počeo u Varezeu i sa 16 godina debitovao u italijanskoj ligi. Sa klubom je osvojio pet prvenstvenih titula, četiri Kupa, pet titula u FIBA Kupu evropskih šampiona (današnja Evroliga), a onda je 1980. otišao u Milano, gdje je nastavio da niže uspjehe.

U dresu Milana igrao je u dva navrata - od 1980. do 1990. i u sezoni 1993/1994, kada je u 44. godini završio karijeru. Između dva mandata u Milanu, igrao je u Trstu tri godine.

U dresu Milana, Dino Menegin osvojio je pet šampionskih titula i dva Kupa, Kup Radivoja Koraća i dva FIBA Kupa evropskih šampiona.

Sa reprezentacijom Italije na Evropskom prvenstvu 1983. osvojio je zlatnu, a 1971. i 1975 bronzanu medalju. Na Olimpijskim igrama 1980. okitio se srebrom.

Menegin je prvi Italijan kojeg je neka NBA ekipa izabrala na draftu - bilo je to 1970. godine, kada ga je draftovala Atlanta.

Petog septembra primljen je u košarkašku Kuću slavnih.

Bonus video: