Vrijeme je da krene i u Evropi

Samo pobjeda protiv njemačkog predstavnika bi pokazala da se izabranici Petra Mijovića vraćaju u željenu formu i ritam, koji su izostali na startu sezone, zbog čega je, uostalom, i došlo do rastanka sa Slobodanom Subotićem
1850 pregleda 0 komentar(a)
Ekipa više nema prava na grešku: Petar Popović, Foto: Savo Prelević
Ekipa više nema prava na grešku: Petar Popović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.10.2019. 11:21h

Nakon dobre igre i poraza tek nakon produžetka u Istanbulu od Galatasaraja (84:83) u Evrokupu, te sigurne i ubjedljive pobjede nad Krkom u ABA ligi (80:60), košarkaši Budućnost Volija u boljem raspoloženju dočekuju današnji meč u „Morači” sa Oldenburgom (19 časova), u petom kolu grupe D Evrokupa.

Međutim, samo pobjeda protiv njemačkog predstavnika bi pokazala da se izabranici Petra Mijovića vraćaju u željenu formu i ritam, koji su izostali na startu sezone, zbog čega je, uostalom, i došlo do rastanka sa Slobodanom Subotićem...

"Od meča sa Primorskom radimo veoma dobro, kvalitetno, požrtvovano i koncentrisano. Mislim da su rezultat toga dobar meč u Istanbulu i uglavnom dobar meč protiv Krke, i mislim da postoje svi preduslovi da taj niz nastavimo i protiv Oldenbuga. Jednostavno, prava na kiks nemamo, pokušaćemo da uradimo sve da iz utakmice protiv Oldenburga izađemo kao pobjednici", kaže Petar Mijović.

Uoči večerašnjeg meča, Budućnost je jedina bez pobjede u grupi, dok je Oldenburg u prethodnom kolu stigao do prvog trijumfa, kod kuće protiv Unikahe. Podgoričani su trenutno na dvije pobjede od četvrtog mjesta (Trento), posljednjeg koje vodi u drugi krug, i jasno je da bi bez pobjede u ovom duelu otišle i posljednje šanse.

"Oldenburg je izuzetno dobra ekipa sa jako iskusnim i kvalitetnim pojedincima. I naši i njihovi rezultati u prvom dijelu Evrokupa nijednoj ekipi ne ostavljaju prostor za bilo kakav kiks. Njihova, a posebno naša razmišljanja su samo u pravcu još jedne dobre igre, nadogradanje pobjede nad Krkom. U određenim stvarima želimo da budemo korak ispred u odnosu na prethodnu utakmicu, sve u nadi da savladalo kvalitetnog protivnika", dodaje Mijović.

Oldenburg je uhvatio dobar ritam u nekoliko posljednjih utakmica. U domaćem prvenstvu ima tri pobjede i dva poraza. U pretposljednjem kolu Oldenburg je u Njemačkoj pošteno namučio Bajern, početkom druge četvrtine je vodio čak 36:15, ali je posustao u posljednjoj četvrtini (90:83 na kraju za tim Dejana Radonjića).

"Imali su veoma dobru utakmicu protiv evroligaškog Bajerna, a relativno lako su dobili Unikahu. Njihova forma, uostalom kao i naša, sigurno je u blagom porastu, i zato očekujem dobar i tvrd meč.

Džastin Kobs (17 poena) i Skot Bamfort (15) su jedini igrači „plavih” u prva četiri kola sa dvocifrenim prosječnim poenterskim učinkom. Kobs ima treći najbolji indeks do sada, a četvrti je po broju asistencija po meču u Evrokupu (7,25).

Sa druge strane, dvocifreni poenterski učinak kod Njemaca imaju Riki Polding (12,8), Rašid Mahalbašić (12,5), Brejdon Hobs (11,5) i Nejtan But (10,5). Hobs, uz to, bilježi 4,5 asistencije po meču i ima 47,4 odsto šuta za tri poena.

"Jako mnogo stvari kreiraju i grade na dubini, sa svojim „četvorkama”, koje su u stanju da igraju „post-up” i da šire i u visokim procentima pogađaju za tri poena. Na poziciji „pet” imaju jednog od, možda, najkompletnijih igrača u Evrokupu u ovom momentu, Mahalbašića, te jako talentovanu spoljnju liniju, predvođenom prošlogodišnjim igračima Bajerna, Hobsom i Amazijeom, uz iskusnog Poldinga. Čeka nas, dakle, jako puno obaveza u ovom meču, mnogo koncentracije, fokusa, i jako mnogo fizičke igre, ako želimo da objektivni kvalitet i talenat koji imaju umanjimo kvalitetnom i čvrstom odbranom. Treba, takođe, da umanjimo saradnju između njihove spoljne i unutrašnje linije", zaključio je Mijović.

Popović: Posljednji voz za drugi krug

Bek Budućnosti Petar Popović ističe da je pred njegovim timom veoma bitna utakmica, a nakon pobjede protiv Kre, koja je ekipi „bila prijeko potrebna”.

"Znamo da nam je to, bukvalno, posljednji voz da uhvatimo šansu za prolaz u drugu fazu. Oldenburg je dobra ekipa, sa mnogo kvalitetnih igrača, Hobs je dugo godina bio u Bajernu i jedan je od njihovih najboljih igrača. Tu su iskusni Riki Polding, zatim Mahalbašić, tako da treba dobro da se pripremimo za jednu tešku utakmicu, da 40 minuta odigramo dobro kako bismo došli do veoma bitne pojede za nas", rekao je Popović.

Drijenčić: Budućnost je pod velikim pritiskom

Trener Oldenburga Mladen Drijenčić, rodom iz Bosne i Hercegovine, danas sa njemačkim pasošem, ističe da je pobjeda protiv Unikahe u prethodnom kolu bila ključna za njegov tim.

"Međutim, imamo skor 1-3 i još uvijek je mnogo puta pred nama ako želimo da se kvalifikujemo u drugi krug. Budućnost je pod velikim pritiskom, tako da očekujem veliki borbu", rekao je Drijenčić.

Austrijski centar Rašid Mahalbašić, rodom iz Slovenije, ističe da je meč u Podgorici veoma važan za njegov tim.

"Budućnost je bez pobjede, ali je veoma dobar tim. Ne možemo u Podgorici na računamo na sigurnu pobjedu, ali u meč ulazimo sa jasnim mislima - da igramo dobru košarku i pokušamo da „ukrademo” pobjedu", kazao je Mahalbašić.

Bonus video: