Pavićević: Dres Mornara nosiće samo ko ga zasluži

Košarkaši Mornara večeras (18 sati) dočekuju Cedevita Olimpiju, u utakmici petog kola ABA lige. Trener Barana ističe da su igrači potrošili kredite
2341 pregleda 0 komentar(a)
Igrači potrošili sve kredite: Košarkaši Mornara, Foto: Mornar/Media Pro
Igrači potrošili sve kredite: Košarkaši Mornara, Foto: Mornar/Media Pro

Košarkaši Mornara sa velikim nastrpljenjem dočekuju večerašnju utakmicu u “Topolici” protiv Cedevita Olimpije (18 časova). Ne samo zbog toga što u Bar stiže neporaženi lider ABA lige, već, prenstveno, što izabranici Mihaila Pavićevića silno žele da prekinu seriju od pet poraza na dva fronta (dva u ABA ligi, tri u FIBA Ligi šampiona)...

- Cedevita Olimpija je jedna od najjačih ekipa u ligi, po sastavu sa Zvezdom je sigurno najkvalitetnija. O tome svjedoči i njen start u ovogodišnjem prvenstvu. Očekuje nas izuzetno teška utalmica i to iz dva razloga: zbog kvaliteta protivnika i zbog toga što mi nismo u dobrom stanju, što je za mene daleko problematičnije. Daleko smo od dobre igre, od onog što sam očekivao i plainirao. Vrijeme, nažalost, ne popravlja neke očigledne greške, neke navike kod pojedinaca. Pokušaćemo da se zbijemo za ovu utakmicu, ali strpljenje polako ističe. Svi ovi igrači dovedeni su kao zvučna imena i tu svoju prošlost su naplatili. Mene interesuje sadašnjost: ko koliko može da pruži na terenu. Dres Mornara nosiće samo onaj ko ga zasluži odnosom prema igri i borbom na terenu. To će igračima biti prvi i osnovni zadatak u narednim utakmicama - kaže Pavićević.

5 uzastopnih poraza doživio je Mornar u posljednjih 17 dana - od Rige u Letoniji u FIBA Ligi šampiona (80:74), od Partizana u Baru u ABA ligi (76:65), od Tenerifa u “Topolici” u LŠ (81:74), od Primorske u gostima u regionalnom takmičenju (101:83), kao i u utorak od Nižnjeg Novgoroda (89:69)

Mornar je dobro otvorio sezonu, u regionalnom takmičenju, pobjeda u gostima protiv Cibone i kod kuće protiv Igokee, a onda su uslijedili porazi od Partizana u “Topolici” i u gostima od Primorske. Cedevita Olimpija je redoma savladala Mega Bemax, Cibonu, Igokeu i Partizan.

- Ponavljam, čeka izuzetno težak meč. Moramo biti 40 minuta maksimalno fokusirani i u napadu i u odbrani, ako mislimo da eventualno iznenadimao jednog od favorita za osvajanje ABA lige. Utakmica za nas ne dolazi u dobrom momentu, jer stiže poslije serije poraza, serije iskazanih slabosti i to na istovjetan način. Zaista, ovako ne možemo dalje, moramo mijenjati odnos prema igri, prema svemu, a prevashodno prema obavezama za koje su igrači plaćeni - dodao je Pavićević.

I tim koji je ljetos nastao spajanjem Cedevite i Olimpije ima oscilacije u igri, jer je u Evrokupu doživio svih pet poraza. Međutim, jasno je da Barani ne mogu savladati goste ako se isključivo oslanjaju na šut, bez igre u odbrani, što je bio slučaj na startu sezone.

- Mislim da ne bi trebalo previše razmišljati o Cedevita Olimpiji, uz sve poštovanje prema njima za igre u ABA ligi. Sa druge strane, pokazuju i slabost u Evrokupu. Treba isključivo misliti na sebe i svoju igru. Nadam se da ćemo se dobro pripremiti, pobijediti i zaboraviti ovo što je bilo. Ako hoćemo da postižemo velike stvari, moramo dobijati velike utakmice. Ovo je idealan test za nas: da vidimo gdje smo, šta smo i kako smo. Vjerujem u pobjedu - rekao je Damir Markota.

Rimac: Meč jednako važan za nas i Mornar

Trener Cedevita Olimpije Slaven Rimac ističe da je subotnja utakmica jednako važna za njegov tim i domaćina.

- Nakon utakmice sa Huventudom u Badaloni, u Evrokupu, gdje igrači nisu dobro reagovali na stvari koje su se dešavale na parketu, moramo pokazati bolji pristup našoj igri i motivisano igrati. Očekujem dobar meč. Posljednja dva dana radili smo veoma dobro i dobro se pripremali za Mornar, tako da očekujem da su momci dobro raspoloženi i da će imati dobar nastup - rekao je Rimac.

Bonus video: