Mornar traži prvu senzaciju

Barani večeras (20 časova) gostuju Brose basketsu u 4. kolu FIBA Lige šampiona
2713 pregleda 0 komentar(a)
Ima veliku minutažu i slobodu, čeka se da počne da pogađa: Džejkob Pulen, Foto: FIBA, FIBA
Ima veliku minutažu i slobodu, čeka se da počne da pogađa: Džejkob Pulen, Foto: FIBA, FIBA

Pet vezanih poraza i onda minus 13 na poluvremenu protiv Cedevita Olimpije usred „Topolice”. Djelovalo je da će loš početak sezone košarkaša Mornara postati još gori, da će Mihailo Pavićević ispuniti „obećanje” o sklanjanju onih koji ne zaslužuju dres Barana, ali se dogodio veliki preokret - crnogorski vicešampion je nanio prvi poraz Ljubljančanima u ABA ligi i najavio bolje dane.

Navijači vape za preokretom i u FIBA Ligi šampiona. Ponos Bara je izgubio prve utakmice tri, već mnogo kasni za Nimburkom, Tenerifeom (skor 3:0), Nižnjim Novgorodom i Peristerijem (2:1) i jasno je da bi ih novi poraz udaljio od osmine finala, bez obzira na to što se u grupnoj fazi igra 14 kola.

Zbog toga će Mornar pokušati da večeras (20 časova) u Bambergu iznenadi Brose baskets, koji je nakon dva ubjedljiva poraza od Nimburka (91:71) i Nižnjeg Novgoroda (73:58) prošle sedmice savladao Gacijantep u Turskoj (76:66).

35 minuta i šest sekundi prosječno igra Džejkob Pulen, po čemu je treći u FIBA Ligi šampiona. Ispred njega su samo Dru Kroford iz Gazijantepa iz Hauard Sent-Ros iz AEK-a, koji igraju skoro 36 minuta po meču. Amerikanac iz Mornara je i drugi po broju šuteva u prva tri kola - 48. Više ima samo Kit Hornsbi iz Toruna, koji je šutirao 51 put, ali je pogodio 26, osam više od Pulena

I Njemci imaju imperativ pobjede, a čini se da su ipak lakši rival od Tenerifa i Nižnjeg Novgoroda, koji su u prethodna dva kola zaustavili crnogorskog predstavnika.

- Ne znam da li su slabiji, ali imaju isti problem kao i mi - potpuno novu ekipu, sastavljenu od osam-devet Amerikanaca. Na prvim utakmicama koje sam gledao, neuigranost je bio najveći problem Brosea. To je skup dobrih individualaca, u čijoj igri preovlađuju akcije jedan na jedan. Tu bi trebalo da tražimo svoju prednost, da budemo pametni i mudri, da kaznimo te njihove ishitrene individualne akcije i postižemo lake poene - istakao je Pavićević.

5 skokova po utakmici ima Derik Nidam i prvi je u toj kategoriji među Baranima. On je lider i po asistencijama (pet) i ukradenim loptama (1), a on i Milko Bjelica imaju i najveći prosječni indeks (12)

Iskusni stručnjak ističe da njegov tim čeka sjajna atmosfera.

- Gostovao sam u Bambergu, igra se pred punom dvoranom. Čeka nas podjednako težak meč kao prethodni u Ligi šampiona, ali mi daje nadu posljednja utakmica, tj. drugo poluvrijeme protiv Cedevite. Pokazali smo da protiv izuzetno jake ekipe možemo da odigramo vrlo kvalitetno i dođemo do pobjede. Taj trijumf je mnogo bitan zbog samopouzdanja, koje nam je neophodno i idemo u dobrom raspoloženju u Bamberg. Bilo bi dobro kad bismo krenuli sa pobjedama i u Ligi šampiona - zaključio je Pavićević.

Bonus video: