Pavićević: Mi smo u ovom trenutku grupa umišljenih individualaca, reagovaćemo vrlo brzo

"Moja ekipa je bila potpuno indisponirana, od prve do posljednje sekunde. Bilo je malih perioda igre kada smo se vraćali, ali to je bilo vrlo kratkog daha", rekao je Pavićević
3995 pregleda 6 komentar(a)
Mihailo Pavićević, Foto: Budućnost Voli
Mihailo Pavićević, Foto: Budućnost Voli
Ažurirano: 09.11.2019. 00:02h

Trener Mornara Mihailo Pavićević "čestitao je FMP-u na više nego zasluženoj pobjedi", u večerašnjem derbiju 6. kola ABA lige (92:83).

"Na terenu su bile dvije ekipe koje su imale potpuno drugačiji pristup. Sa jedne strane, jedna prava timska ekipa, FMP, koju sam već godinama apostrofirao kao jedinu pravu košarkašku akademiju iz koje izlaze igrači, jer pravilno rade, pravilno razvijaju igrače i nije ni čudo što ih je toliki broj izašao iz njihove fabrike. Na drugoj strani, moja ekipa je bila potpuno indisponirana, od prve do posljednje sekunde. Bilo je malih perioda igre kada smo se vraćali, ali to je bilo vrlo kratkog daha", rekao je Pavićević.

Mornaru je u ovom duelu, kaže Pavićević, sve falilo.

"Odbrana je bila suviše mekana protiv tako agresivne ekipe, nijesmo imali pametan napad, jer smo šutnuli 37 poena za tri poena naspram 23 za dva, i to sve govori. Nismo bili spremni za ovu utakmicu, pokušavao sam igračima da objasnim da igramo protiv izuzetno jake timske ekipe, dok smo mi u ovom trenutku grupa nekih umišljenih individualaca. Ovo je početak sezone, i očigledno je da se neke stvari ponavljaju i reagovaćemo vrlo brzo. I ranije sam rekao da će dres Mornara da nosi samo onaj ko me ubijedi ko hoće da pogine za njega. A imena za mene ne znače, apsolutno, ništa", ističe Pavićević.

Nakon odrađenog prelaznog roka, Mornar je slovio za jednog od favorita takmičenja u ABA ligi. Na startu sezone to ne potvrđuje i na terenu.

"Mi smo se nosili idejom da su to, ipak, igrači koji su igrali u kvalitetnim klubovima, sa bogatom igračkom karijerom. i da znaju šta znači timska igra. Jer, košarka je kolektivni sport, i samo timskom igrom se može dobiti utakmica. Međutim, izuzev nekih utakmica u kojima smo odigrali jako dobro, mnogo je više onih drugih u kojima smo pokazali te slabosti, da je individualizam ispred tima. Oni stavljaju sebe iznad tima, i to neće moći niko ovdje. Nema tog imena kojem ću ja to dopustiti. Ja želim uvijek da ostvarim neki dobar odnos sa igračima i da im dam slobodu u igri da bi se oni razvili. Međutim, kad neko to zloupotrebljava, kad pređe crvenu liniju, onda je tu kraj", ističe Pavićević.

"Ja sam na početku sezone rekao da sada imamo roster, ali da ćemo vidjeti da li ćemo napraviti tim. Mi smo u ovom trenutku daleko od tima. Vidjeli smo da imamo očigledne probleme u fazi odbrane, suviše smo mekani i dozvoljavamo protivniku suviše lakih poena. Sagledaćemo situaciju, povući ćemo neke poteze, i nećemo voditi računa da li se to nekome sviđa ili ne. Kažem, imena me uopšte ne interesuju i nema toga imena koje mene može da impresionira", ističe trener Mornara.

Iako je još rano, Pavićević ističe da se, "na osnovu onoga što je vidio na početku lige, Crvena zvezda, ipak, izdvaja što se tiče kvaliteta".

"Zvezda igra na dva fronta, Evroligu i ABA ligu, ostaje da se vidi kako će sve to izgledati, ali ja ih izdvajam kao glavnog favorita za titulu. Cedevita Olimpija i Partizan su iza Zvezde, s tim da kada dođe plej-of tu se pokažu pravi igrači. Ali, dugo je prvenstvo, kaže Pavićević.

Strateg Mornara je komentarisao i kaznu Mornaru, zbog incidenta u prošlom kolu protiv Cedevita Olimpije.

"Nama je teško palo to što se desilo. Jer, ja tvrdim da je u Baru najljepša atmosfera za igru. To je uradio klinac, maloljetnik, koji je po čitav dan oko sale. On više voli Nidama neko bilo koga u familiji. Njega je to, valjda, povuklo što je Boutrajt uzeo tu loptu Nidamu na nekorektan način i uradio što je uradio. Naravno, ne da to ne opravdavam, nego najoštrije osuđujem. Ja to nisam vidio na utakmici, jer sam se pozdravljao sa protivničkim trenerom. Međutim, kada sam ujutro vidio na snimku šta je uradio, ostao sam bez riječi. Mogu samo da se za takav postupak izvinim u ime kluba i ljubitelja košarke u Baru. Za ono nema opravdanja. Kazna je takva, kakva je, i uopšte je ne bih komentarisao. Jeste da sada svi ispaštamo, ali to se desilo na našem terenu, nezavisno što je taj klinac nezreo, maloljetan, ali je napravio glupost od koje je sve nas, iskreno, sramota. To nije lice koje Mornar želi da pokaže region i šire, to je sigurno", zaključio je Pavićević.

Trener FMP-a, Vladimir Jovanović čeestitao je svojim igračima na pobjedi.

"Kao i svaka do sad, ova pobjeda je veoma važna za nas. Mislim da smo poprilično kontrolisali ritam koji nama odgovara, a i rezultat. Imali smo neke padove što je i normalno, posebno kada se igra protiv ekipe kakva je Mornar, koja za minut može da stigne veliku razliku. U nekim situacijama smo odigrali mudro, zrelo i kontrolisali smo skok što me raduje. Mogli smo da imamo neku izgubljenu loptu manje. Treba da budemo skromni i da nastavimo da radimo", rekao je Jovanović.

Bonus video: