Vrijeme je za prvu pobjedu Mornara

Peristeri vodi Ilijas Zuros, koji je u „Topolici” imao neprijatno iskustvo sa tadašnjim trenerom, a sada predsjednikom Mornara Đorđijem Pavićevićem u sezoni 2016/2017, kada je vodio Budućnost
1427 pregleda 0 komentar(a)
Vjeruje da će ovaj meč biti prekretnica za Mornar: Uroš Luković, Foto: ABA liga
Vjeruje da će ovaj meč biti prekretnica za Mornar: Uroš Luković, Foto: ABA liga

Pred početak FIBA Lige šampiona, Mihailo Pavićević je u svom stilu poručio: „Napadamo svaki trofej ove godine. Ne smijemo da preskačemo Fibinu Ligu šampiona, a da mislimo na ABA ligu”.

Poslije četiri utakmice u trećem po rangu kontinentalnom takmičenju, Mornar još stoji na nuli. Poražen je u gostima od VEF Rige, Nižnjeg Novgoroda i Brose basketsa, kao i od Tenerifa u „Topolici”, pa sada više nema izbora - mora da pobjeđuje sve na svom terenu kako bi ostao u igri za osminu finala.

Prvi od mečeva u kojima je Pavićevićev tim pod imperativom igra se večeras (20 časova), kada u Baru gostuje Peristeri. Grci su odlično počeli Ligu šampiona, savladali Gacijantep u gostima (70:64) i Rigu u predgrađu Atine (91:83), ali je onda ušao u seriju tijesnih poraza - od Tenerifa (72:68) u gostima i Nižnjeg Novgoroda (74:71) na svom parketu, te od Promiteasa u grčkom šampionatu (64:60). Loš niz je prekinuo prije tri dana u Kupu Grčke protiv Ifaistos Limnua (57:51).

- Grci će nastojati da u našoj dvorani prekinu tu mini seriju poraza, ali i mi imamo veliki motiv da prekinemo našu dvostruko veću seriju neuspjeha u Evropi. Nije lijepo vidjeti tabelu grupe C Lige šampiona, na kojoj smo na posljednjem mjestu, kao jedina ekipa bez pobjede. Mislim da je vrijeme da je uknjižimo, bez obzira na to što igramo protiv veoma kvalitetnog protivnika - istakao je centar Barana Uroš Luković.

Peristeri vodi Ilijas Zuros, koji je u „Topolici” imao neprijatno iskustvo sa tadašnjim trenerom, a sada predsjednikom Mornara Đorđijem Pavićevićem u sezoni 2016/2017, kada je vodio Budućnost. Tada je izgubio 78:71, ali u „Topolici” ima i pobjedu sa Gruzijom u kvalifikacijama za Eurobasket 2017 (90:84).

U njegovom timu je nekoliko solidnih igrača. Kapiten je 35-godišnji Panajotis Vasilopulos, koji je bio šampion Evrope sa Olimpijakosom 2012. godine, ali se igra vrti oko Amerikanaca. Ključne uloge imaju bivši košarkaš Partizana Vil Hečer, te Stiven Grej (nosio dres Zadra), Skuči Smit i Majk Morison, kao i grčki bek Hristos Salustros. Sva petorica imaju prosječno dvocifren broj poena u Ligi šampiona.

- Nekad je ishod naših utakmica sa jakim rivalima zavisio uglavnom od njegove igre, sada zavisi od naše. Ukoliko konačno zaigramo kako znamo i umijemo, dobićemo utakmicu. Vrijeme je da pokažemo šta znamo i možemo. Ne bi trebalo naglašavati da nam je pomoć publike neophodna. Znam da nas naši vjerni navijači neće razočarati ni ovog puta. Nećemo ni mi njih. Vjerujem da će utakmica sa Peristerijem označiti prekretnicu Mornara i da će od nje sve krenuti na bolje - zaključio je Luković.

Bonus video: