Budućnost napravila odličnu uvertiru pobjedom u Trentu: Brejk uvod u paklenu seriju

U Južnom Tirolu, tim Petra Mijovića je do pobjede došao receptom kojim je u posljednje vrijeme trijumfovao u ABA ligi.
1722 pregleda 3 komentar(a)
Sad je u mislima gostovanje Igokei: Suad Šehović, Foto: Savo Prelević
Sad je u mislima gostovanje Igokei: Suad Šehović, Foto: Savo Prelević

Poslije 15 utakmica u sezoni 2019/2020, košarkaši Budućnost Volija su konačno upisali dvije pobjede u nizu.

Nakon što su u „Morači” rutinski savladali Cibonu i ostali na vrhu ABA lige, „plavi” su u Trentu slavili 76:69 i izbrisali epitet najgore ekipe Evrokupa.

U Južnom Tirolu, tim Petra Mijovića je do pobjede došao receptom kojim je u posljednje vrijeme trijumfovao u ABA ligi.

Ovog puta, za razliku od duela sa Krkom, Mega Bemaxom i Cibonom, kada je sve rješavano u 2. četvrtini, ključni je bio 3. kvartal - Budućnost je taj dio igre dobila 31:8 i minus osam (41:33) pretvorila u plus 15 (64:49).

Time je izbjegnut scenario iz pet od prethodnih utakmica u Evrokupu, koje je Budućnost gubila u neizvjesnim završnicama, gotovo uvijek na jednu loptu.

- Bilo je dosta sličnih utakmica koje smo gubili, ovu smo „okrenuli” u 3. četvrtini. Zaigrali smo dosta agresivnije, odbrana je funkcionisala, a i lopta je išla veoma dobro. Dolazili smo u situaciju da imamo čovjeka na otvorenom šutu, što smo koristili i kaznili Trento. I na prethodnim utakmicama smo isto ostajali sami, ali nismo pogađali - ističe Suad Šehović.

Utisak iz Italije bi bio još bolji da je Budućnost dobila bar devet razlike, jer bi u tom slučaju imala bolji međusobni skor od Trenta (u Podgorici izgubila 77:68). Imala je sve u rukama, plus 17 (76:59) na tri i po minuta do kraja, ali je dozvolila domaćinu da joj serijom 10:0 umanji ionako teoretske šanse za plasman u Top 16 fazu.

- Sigurno nam je žao, da smo dali još jedan koš imali bismo bolji međusobni skor zbog više poena u gostima. Nažalost, napravili smo nekoliko koraka, brzo šutirali, ali pobjeda je pobjeda. Vidjećemo kako će se razvijati situacija u grupi, jer postoji i dalje šansa da ostanemo u igri, ali je najbitnije da smo priveli ovaj meč kraju, da nismo ponovo došli u situaciju da se rješava na jednu loptu. A nadam se da nam na kraju neće presuditi ovaj koš minusa, to bi bilo previše bolno - priznaje kapiten crnogorskog šampiona.

Budućnost je jedan od tragičara Evrokupa, jer je četiri utakmice pred gostovanje Trentu izgubila sa ukupno sedam razlike. Zbog toga je tek 12. novembra stigla do druge vezane pobjede u sezoni.

- Mogli smo više, nedostajalo nam je da potvrdimo trijumfe iz ABA lige. Bilo je zaleta da se napravi serija pobjeda, prvi put poslije utakmice sa Crvenom zvezdom, ali smo sve poništavali u Evrokupu. Sad se nadam kontinuitetu, iako nam slijedi serija teških gostovanja i domaćih utakmica.

Pred Mijovićevim izabranicima je paklen raspored - do kraja godine preostala su tri meča Evrokupa, te dueli sa Partizanom, Mornarom, Cedevita Olimpijom, FMP-om i Crvenom zvezdom u ABA ligi. Ni prvi sljedeći ispit neće biti lak, jer u subotu „plavi” gostuju Igokei.

- Igokea se pojačala, a sigurno će željeti da pokaže reakciju nakon ubjedljivog poraza od Zvezde. Dovela je dva nova igrača, koji će donijeti ogroman kvalitet, jer su provjereni i iskusni. Očekujem tešku utakmicu i drugačiju Igokeu nego na posljednjih nekoliko utakmica.

To je samo još jedan veliki ispit u seriji, jer nas potom čeka gostovanje Arki u Poljskoj, pa duel sa Partizanom u „Morači”, gostovanje Mornaru i dolazak Olimpije. Sve teže od težeg - zaključio je Šehović.

Bonus video: