Umor, godine, drugačija energija ili loša procjena?

"Ali, definitivno, ne igramo sa istom energijom u FIBA Ligi šampiona kao u ABA ligi - kazao je Pavićević
5743 pregleda 2 komentar(a)
Igra najviše, postiže najviše poena, ali i najviše gubi lopte: Džejkob Pulen, Foto: Championsleague.basketball
Igra najviše, postiže najviše poena, ali i najviše gubi lopte: Džejkob Pulen, Foto: Championsleague.basketball

To što Mornar ima jednu od najslabijih odbrana u FIBA Ligi šampiona (šestu najgoru) nakon šest kola, i nije neka vijest, s obzirom na to da Barani i u ABA ligi, gdje im ide mnogo bolje nego na evropskoj sceni (četiri pobjede i tri poraza), imaju četvrtu najslabiju defanzivu.

Izabranici Mihaila Pavićevića su u prvih šest kola u grupi C FIBA Lige šampiona prosječno primali 82,5 poena po meču, nešto manje od prosjeka u ABA ligi (84,4), pa onda i ne čudi da je crnogorski vicešampion i dalje jedina ekipa bez pobjede u FIBA LŠ (jedna od tri u svim evropskim takmičenjima, pod okriljem Fibe ili Uleba), sa sedam poraza u nizu, računajući i revanš drugog kola kvalifikacija protiv Benfike.

Djeluje, međutim, krajnje iznenađujuće da je ekipa koja, po opštem mišljenju, ima veliki napadački arsenal, u FIBA Ligi šampiona na posljednjem mjestu, od 32 ekipe, po broju postignutih poena - svega 72 po meču.

Za slab poenterski učinak Barani mogu da „zahvale“, naravno, ukupnom šutu iz igre (40,2 odsto, slabiji je jedino Brose baskets), a naročito šutu za dva poena (43,3 odsto, opet samo bolje od Brosea). U šutu za tri poena (35,8 %) i slobodnim bacanjima (71,2), Mornar je na 13, odnosno 18. mjestu u ovom takmičenju.

Naš predstavnik je posljednji i kada su asistencije u pitanju, u prvih šest kola imao je 13,5 uspješnih dodavanja po meču, a na začelju je i po broju ukradenih lopti - 4,3, a ukupno je i posljednji kada je ekipni indeks u pitanju (68,5 po meču).

Što se skokova tiče, Barani su na 20. mjestu sa 35,8 uhvaćenih lopti po meču (26 u odbrani, 9,8 u napadu), a bolje su plasirani, na 14. mjestu, po broju blokada (2,5 po meču).

- Moramo da sjednemo i vidimo šta je stvarni problem sa našom igrom u ovom takmičenju. Košarka koju mi igramo je zabavna za gledanje u nekim mečevima, u nekim drugim uopšte nismo fokusirani. Možda i sva ova putovanja utiču na naš umor, ali, definitivno, imamo problem sa igranjem dva teška meča sedmično. Nadam se da ćemo proraditi i u FIBA Ligi šampiona i pokušati da se borimo do samog kraja. Takođe, nisam zadovoljan ni sa ponašanjem nekih igrača, kako igramo ove utakmice. Već sam govorio o tome, ali, možda je vrijeme da nešto mijenjamo - ističe trener Mornara, Mihailo Pavićević.

Mornar u prvih šest kola FIBA Lige šampiona ima devet igrača (Pulen, Nidam, Šehović, Rejli-Ros, Begić, Voler, Markota, Bjelica, Luković) koji su na terenu prosječno po meču proveli 10 i više minuta. Kao Brose baskets, Sasari, Antverpen, Anvil, Bešiktaš, Šombatelj, Brindizi, Dižon, Rasta i Strazbur. Samo Hapoel, Bandirma i Turk Telekom imaju manje igrača sa prosječno 10 i više minuta na terenu - po osam.

Osim što ne koristi kompletan roster, Pavićević ima problema i sa prosjekom godina igrača koji nose najveći teret - njih devet prosječno imaju 31,5 godinu. Zato se postavlja pitanje da li je Mornaru, u takvim okolnostima, a imajući u vidu da je ostalo još osam kola do kraja, bila potrebna ova avantura u FIBA Ligi šampiona?

- Ne znam u čemu je problem. Da li se umaramo zbog svega, da li je to previše utakmica za nas, dvije teške utakmice sedmično, jer imamo dosta starijih igrača... Ali, definitivno, ne igramo sa istom energijom u FIBA Ligi šampiona kao u ABA ligi - kazao je Pavićević.

Pulen prvi poenter ekipe, ali i prvi po izgubljenim loptama u takmičenju

Džejkob Pulen je najbolji poenter Mornara u FIBA Ligi šampiona, sa 17,2 poena po meču, po tome je 13. igrač takmičenja. Međutim, Pulen je prvi po broju izgubljenih lopti u takmičenju (4,2 po meču). Američki plej je 10. u konkurenciji izvođača slobodnih bacanja (86,4 odsto).

Derik Nidam ima najbolji procenat šuta iz igre (40 odsto), na diobi je 76. mjesta, a prvi je igrač tima po indeksu korisnosti (12,5 prosječno), na diobi 69. mjesta u Ligi šampiona. Crnogorski reprezentativac je na diobi 16. mjesta po asistencijama (pet po meču).

Milko Bjelica ima najbolji procenat šuta u ekipi za dva poena (37,3 odsto), ukupno je na 68. mjestu, a i najbolji je skakač ekipe sa 5,2 skoka po meču (na diobi 47. mjesta).

Damir Markota je najbolji “mornar” u šutu za tri poena (42,1 odsto), ukupno na 48. mjestu, Uroš Luković je 10. bloker lige (1,4 po meču), dok je Nemanja Vranješ (odigrao tri meča) najbolji “kradljivac” ekipe, na diobi 41. mjesta, sa 1,3 ukradenom loptom po meču.

Bonus video: