Košarkaški klasik u "Morači": Uz krcate tribine do važne pobjede

Nakon što su sve velike pobjede ove sezone (protiv Zvezde u ABA ligi, Trenta i Arke u Evrokupu) ostvarili u gostima, košarkaši Budućnost Volija žele da obraduju i navijače koji će večeras napuniti “Moraču” - u velikom derbiju regionalnog takmičenja “plavi” dočekuju Partizan (18 h)
6292 pregleda 23 komentar(a)
Žele pobjedom da se učvrste na vrhu ABA lige, Foto: Savo Prelević
Žele pobjedom da se učvrste na vrhu ABA lige, Foto: Savo Prelević

Košarkaši Budućnost Volija upisali su pobjede u posljednja četiri meča u ABA ligi (Krka, Mega Bemax, Cibona, Igokea), dobili su i posljednja dva duela u Evrokupu, oba u gostima (Trento i Arka). U prethodne dvije sedmice, izabranici Petra Mijovića ne znaju za poraz na dva fronta (četiri trijumfa).

S druge strane, Partizan je u seriji od tri pobjede u ABA ligi, u prošlom kolu je pobijedio Crvenu zvezdu, dok je u Evrokupu, sa skorom 6:2, dva kola prije kraja osigurao plasman u Top 16 fazu ovog takmičenja.

Sve to nagovještava spektakl u večerašnjem derbiju „Morači“, pravi košarkaški „rat” dva tima koja su u dobroj formi, sa obostranom željom za nastavak dobre serije. Budućnost, naravno, ima i prednost domaćeg terena, što želi da iskoristi…

- Čeka nas izuzetno težak meč, možda najteži i najzahtjevniji do ovog momenta. Partizan igra jako dobro, jako su zahtjevna ekipa za pripremu. U dva, po meni jako važna aspekta košarkaške igre, u ovom momentu su na visokom nivou. Prvi, u smislu fizičke košarke koju mogu da igraju na jako dobrom nivou, jer su na taj način selektirani, sa dosta atleticizma. Isto tako, nekoliko vodećih igrača ekipe ima izuzetan talenat. Sve ih to visoko pozicionira u Evrokupu i ABA ligi. Sa druge strane, a to sam pominjao i u prethodnom periodu i sa porazima na jednu loptu, posebno u Evrokupu, mi smo imali izuzetan trenažni proces rada. To nas je sve dovelo u situaciju da nakom mjesec i po dana i mi izgledamo dosta bolje, na fizičkom planu, i planu neke hijerarhije koja je sada u timu mnogo jasnije postavljena - ističe trener Podgoričana Petar Mijović. Budućnost je u dosadašnjem toku sezone ostala dužna podgoričkoj publici, jer je izgubila sve evropske mečeve, čak je poražena i od slovenačke Primorske u ABA ligi. Sve velike pobjede ove sezone, protiv Crvene zvezde u ABA ligi, te Trenta i Arke u Evrokupu, ostvarila je ugostima.

19:11 vodi Partizan u pobjedama protiv Budućnosti u ABA ligi, odnosno ABA Superkupu. Skor u “Morači” je, međutim, izjednačen 7:7. Budućnost je dobila pet posljednjih duela pred svojim navijačima, Partizan je posljednji put slavio u “Morači” 24. marta 2014. godine

- U utakmicu ulazimo, prevashodno, sa izuzetnim motivom i željom da se pokažemo u što boljem svijetlu. Želimo da odigramo što bolji meč, sa visokim ambicijama da savladamo Partizan - nastavlja Mijović.

Od Partizana kreće serija teških mečeva sa timovima iz vrha ABA ligi, jer nakon duela sa „crno-bijelima“, Podgoričani gostuju Mornaru, pa dočekuju Cedevita Olimpiju, a onda idu u goste FMP-u.

- Pritisak sigurno postoji, ni manji ni veći u odnosu na neke ranije utakmice. Derbi sam po sebi nosi, za nijansu, specifičniju psihološku pripremu. Nadam se da će nam navijači biti ozbiljan vjetar u leđa i da će nam pomoći da dođemo do važnog trijumfa. Mijović ističe da je teško predvidjeti šta može da odluči derbi sa Partizanom.

- Zavisi od dosta faktora. Mi smo u posljednjih mjesec dana uspjeli da u svoju korist privedemo dvije utakmice na veći broj poena, isto tako smo odigrali drugo poluvrijeme u Trentu, i protiv Unikahe ovdje drugo poluvrijeme, te posljednju utakmicu protiv Arke na mali broj poena. Ovo što je sigurno, Partizan će pokušati da taj njihov fizički status protiv nas dođe do izražaja, a na nama je da odgovorimo, jer mislim da u tome leži jedan osnovni ključ što se tiče pobjede. Protiv Partizana u dresu Budućnosti debitovaće i američki bek, Šon Kilpatrik, nesuđeno pojačanje “crno-bijelih”.

- Prvo i osnovno, radi se o velikom profesionalcu, igraču koji će u određenom momentu da nam, sigurno, donese veliki kvalitet na spoljnim pozicijama u oba pravca. Ali, uvijek je rizik kada se pridoda igrač u ovakvom momentu. Međutim, mi od njega protiv Partizana očekujemo da minute na terenu potroši sa visokom koncentracijom i energijom. Sve preko toga, a za šta sam siguran da će doći u narednom periodu, dovešće nas u situaciju da za korak budemo bliži pobjedi. On je došao u izuzetno dobrom fizičkom stanju, došao je iz punog treninga, ali jedno je situacija kada se pripremate za ugovor, a drugo kada uđete u timski trening. Sigurno da će mu trebati određeni period da se adaptira - zaključio je Mijović.

Šehović: Ovo je prilika da se odužimo i našim navijačima

Suad Šehović ističe da je gostujućim ekipama teško da pobijede u “Morači”.

Suad Šehović na prošlosezonskom meču sa Partizanom u “Morači”
Suad Šehović na prošlosezonskom meču sa Partizanom u “Morači”(Foto: KK Budućnost VOli)

- Mali je broj tih pobjeda Partizana, Crvene zvezde, Cedevite... I iz Partizana su u izjavama kazali da je ovo teško gostovanje. Mi ćemo se potruditi da tako i bude. Nismo ni mi lako dobijali te utakmice, to su pravi derbiji, i želimo da i ovaj bude na visokom nivou, ali da mi pobijedimo - kaže Šehović.

Kapiten Budućnosti kaže da se ekipa nalazi u “boljoj situaciji nego prije desetak dana”.

- U seriji smo dobrih igara i pobjeda, i sigurno je da to želimo da nastavimo u ovom derbiju. Derbi je specifična utakmica, odlučiće male nijanse, neki pojedinac, ili želja, borbenost, serija dobrih pogođenih šuteva. Ja sam ubijeđen da nam uz našu publiku želje i požrtvovanosti neće nedostajati. Nadam se našem dobrom izdanju i nastavku niza pobjeda - dodaje Šehović.

Šehović kaže da je Budućnosti u dosadašnjem toku sezone bolje igrala u gostima.

- Ovo je prilika da se odužimo i našim navijačima, publici koja će na ovom meču doći u najvećem broju ove sezone. Daćemo sve od sebe da popravimo svoju sliku, i da vratimo nepobjedivnost “Morače”, kao što je bio slučaj prošle sezone.

Šehović je svjestan da posao neće biti nimalo lak protiv Partizana.

- Partizan je odlična ekipa, koja je, takođe, vezala važne pobjede, protiv Crvene zvezde i u Evrokupu za prolaz u Top 16. I oni su, dakle, u dobrom momentu, u naletu, to je ekipa koja je popunjena dobrim strancima i dobrim domaćim igračima, kao što je slučaj i kod nas. Očekujem dobru, kvalitetnu utakmicu, i nadam se, uz punu dvoranu, želju i volju saigrača, da ćemo doći do nova dva boda - zaključio je Šehović.

Za tili čas rasprodato 500 karata u slobodnoj prodaji

Košarkaški klub Budućnost Voli rasprodao je sve karte za derbi susret osmog kola ABA lige protiv Partizana. Juče rano ujutru su se stvorili redovi ispred sportskog centra “Morača” gdje su navijači probali da nabave karte za meč sa “crno bijelima”.

Red ispred SC "Morača"
Red ispred SC "Morača"(Foto: KK Budućnost Voli)

U prodaji se našlo 500 karata, jer je ostatak raspoređen navijačima sa sezonskim kartama, kao i putem trebovanja.

Koliko vlada interesovanje za meč najbolje govori podatak da je čak 7.000 zahtjeva za trebovanje stiglo na adresu kluba iz Njegoševog parka.

Bonus video: