Crnogorski derbi na Jadranu: Serija Budućnosti ili prekretnica Mornara

Mornar u promjenljivoj, a Budućnost Voli u odličnoj formi dočekuju prvi crnogorski derbi u ABA ligi ove sezone (Bar, 20 časova). Domaćin još traži ritam uoči devetog kola, Podgoričani čuvaju vrh
3015 pregleda 0 komentar(a)
Mirza Begić (Mornar) i Hasan Martin (Budućnost Voli), Foto: Savo Prelević
Mirza Begić (Mornar) i Hasan Martin (Budućnost Voli), Foto: Savo Prelević

Prvi od bar sedam velikih derbija crnogorske košarke u ovoj sezoni igra se večeras (20 časova) u Baru. Biće to sudar ekipa koje su loše počele sezonu, nanizale preveliki broj poraza, pogotovo u FIBA Ligi šampiona, odnosno Evrokupu, ali je jedna izvukla i uhvatila pravi ritam.

U pitanju je, naravno, Budućnost Voli, koja u „Topolicu” stiže sa ciljem da produbi muke Mornara, upiše šestu vezanu pobjedu i učvrsti se na 1. mjestu ABA lige.

- Nama je svaki naredni meč derbi. Tako smo pristupali svakoj, tako ćemo i ovoj utakmici. Godinama unazad razvilo se ozbiljno rivalstvo između Budućnosti i Mornara, što je doprinijelo i podizanju crnogorske košarke na veći nivo. Utakmice u Baru su uvijek bile izuzetno teške i zahtjevne. Očekujem da tako bude i ovog puta, spremamo se za meč na jednu loptu - istakao je Petar Mijović. Trener Podgoričana je nakon preuzimanja kormila od Slobodana Subotića uigrao ekipu, dok Mihailo Pavićević ima mnogo problema da uklopi brojne individualce u Mornaru.

- Nije lako spojiti potpuno novu ekipu, to zahtijeva vrijeme. Nekad se spoji ranije, nekad je potrebmno mnogo više vremena. Neće nam donijeti nikakve benefite ako budemo razmišljali šta je Mornar uradio prije utakmice sa nama. Ima izuzetno respektabilan tim, veliki kvalitet, prevashodno u spoljnjoj liniji i ako budemo mekani, kao što smo znali da budemo, utakmica može da ode na vodenicu Mornara.

Mijović priznaje da njegov tim ima prednost i da će pokušati da je iskoristi.

- U ovom momentu smo čvršći, što je velika stvar. Ne bih otkrivao svoje ideje, ali na određenim pozicijama imamo prednost i pokušaćemo da je implementiramo na terenu. Trener Pavićević, uz osnovnu igru čovjek na čovjeka, zna da iznenadi zonom, meč-ap odbranom, zonskim presingom. Za sve to smo se pripremili, nadam se da ćemo se adaptirati na svaku zamku - zaključio je 37-godišnji Baranin na klupi podgoričkog kluba.

Vatreno krštenje u crnogorskim derbijima imaće četvorica Amerikanaca, Letonac Martinš Mejers i 23-godišnjak iz Bjelovara, Luka Božić. Kao igrač iz ex-YU dobro zna koliko napeti mogu da budu ovakvi okršaji.

- Upoznat sam dovoljno da znam da je veliki derbi i da će doći puno ljudi da isprati meč. To je derbi i crnogorske košarke i ABA lige - naglasilo je hrvatsko krilo.

Božić je prošle sezone bio statistički najkorisniji igrač ABA lige sa prosječnim indeksom 21,7, ali je u Budućnosti na svega 5,1. Doduše, i Podgoričani su mnogo bolji od Zadra...

- Mogu puno bolje, ali što se ekipe tiče ovo je odlično, jer ulazimo u zbilja dobar ritam i nadam se da ćemo nastaviti to i u Baru. Pobjeda bi nam bila veliki podsticaj, jer imamo bitnu utakmicu u Evrokupu, a onda i još dva derbija.

5:2 vodi Budućnost Voli u pobjedama protiv Mornara kada je u pitanju ABA liga i ABA Superkup. U ABA ligi je skor 4:2 u korist Podgoričana, i to zahvaljujući pobjedama u oba meča prošle sezone, u Baru sa 99:95. Mornar je posljednji put u “Topolici” savladao Podgoričane 28. januara 2018. godine, sa 87:81

Barani su nanizali čak 11 poraza ove sezone, daleko su od prave forme.

- To je šansa za nas, ali i oni se dižu iz meča u meč. To je skup odličnih pojedinaca, od Lukovića, koji je najbolji bloker, do prvog strijelca Pulena. Ne bih nikoga izdvajao, ali mislim da je spoljnja linija najbitnija za njih - zaključio je Božić.

Barani (ne) prijete Budućnosti: Možemo svakog da dobijemo

Džastin Kobs (Budućnost Voli) i Derik Nidam (Mornar)
Džastin Kobs (Budućnost Voli) i Derik Nidam (Mornar)(Foto: Savo Prelević)

Za košarkaše Mornara mečevi protiv Budućnosti uvijek imaju posebnu draž, posebno je to izraženo posljednjih nekoliko godina, kada dva tima vode neizvjesne borbe za trofeje u Kupu i prvenstvu Crne Gore.

Za izabranike Mihaila Pavićevića večerašnji duel protiv lidera regionalnog takmičenja (20 časova) značajan je i na psihološkom planu, nakon serije poraza u FIBA Ligi šampiona (svih šest poraza), te ubjedljivog poraza od Crvene zvezde u prethodnom kolu ABA lige. Trijumf protiv Budućnosti, ekipe koja je u formi i seriji pobjeda, imala bi dvostruki značaj...

- Gledajući tabelu i rezultate, normalno je da je Budućnost, u ovom trenutku, favorit. To je ekipa sastavljena od provjerenih igrača. Sad su se pojačali novim igračem, njihove su ambicije najveće i tu ne treba ništa više dodati. Mi smo još u fazi traženja - i igre i navikavanja jednih na druge, i to ide dosta sporo. Već sam mnogo puta rekao da smo mi ekipa koja može od svakog da izgubi, ali može svakog i da dobije.

Pavićević priznaje da njegova ekipa “ima problema sa formom, kao i malih zdrastvenih problema”, ali ističe da “nije trener koji to stavlja u prvi plan”.

- Dolazi nam ekipa koja je vodeća na tabeli, koja je u seriji dobrih rezultata i sa velikim samopouzdanjem. Ali, i mi imamo svoje adute. Važno je da igrači daju sve od sebe. Nadamo se da će biti dobra košarkaška predstava u lijepoj atmosferi, kao što je uvijek u Baru. Očekujem da pružimo svoj maksimum, a neka pobijedi boljii - kaže Pavićević.

Mornar je trenutno u sredini tabele u ABA ligi, sa polovičnim skorom - po četiri pobjede i poraza. Barani u prethodnih osam kola na svom terenu imaju polovičan uspjeh u derbijima, poraženi su od Partizana (jedini poraz u “Topolici” u dosadašnjem toku ABA lige), a savladali su Cedevita Olimpiju.

- U ABA ligi ove sezone nema lakih protivnika. Kao što vidite, ko je god pomislio da ga čeka laka utakmica, platio je skup račun. Nema favorita, svako je spreman svakog da dobije. Za ovu utakmicu se pripremamo kao i za svaku drugu, potpuno isto kao da igramo protiv Partizana, Zvezde, Krke ili Primorske. Kažu, ovo je crnogorski derbi i to je istina, radi se o jedinom derbiju u crnogorskom sportu već godinama i ima svoju draž. Meni je drago da to sportsko rivalstvo postoji i lijepo je da se tradicija nastavi i podigne na još veći nivo - zaključio je trener Barana, uz napomenu da je neizvjestan nastup povrijeđenog centra Uroša Lukovića.

Mornar je u prvih osam kola ofanzivno bio na nivou Budućnosti (83,6 poena po meču, Podgoričani 83,8), ali je defanzivno mnogo iza “plavih”. Barani, naime, imaju treću najgoru odbranu u ligi (prosječno primaju 87 poena po meču), a Budućnost najbolju (69,6). Mornar je u prvih osam kola slabiji i u skoro svim ostalim elementima, a jedino je trenutno bolji u ofazivnom skoku i blokadama.

Večerašnji duel biće i okršaj prošlosezonskih saigrača iz Cedevite, američkih bekova, Džejkoba Pulena iz Mornara i Džastina Kobsa iz Budućnosti. Pulen (18,6 poena po meču) i Kobs (16,6) su najbolji poenteri dva tima, ali u ovom trenutku Mornar je mnogo više zavisan od igre i učinka Pulena, nego što je slučaj u Budućnosti sa Kobsom, posebno od kada je Nikola Ivanović ušao u prepoznatljiv ritam.

- Sigurno je da nas očekuje teška utakmica.Oni su lideri na tabeli i u jako dobroj formi. Međutim, dolaze kod nas, a u „Topolici“ je tradicionalno težek meč za njih. Očekujem da i mi malo dignemo formu pred domaćom publikom i suprotstavimo se Budućnosti na pravi način. Kažem opet, neće biti lako, ali naša obaveza je da damo sve od sebe i da pokušamo da ih savladamo - ističe Sead Šehović, kome će meč protiv Budućnosti biti poseban, jer će igrati protiv kluba iz kojeg je ljetos stigao u Bar, a u kojem igra njegov stariji brat, Suad.

Bonus video: