SJUTRA SAHRANA U NIKŠIĆU

KSCG se oprostio od jednog od najboljih: Željko je duboko utkao sebe u košarkaški sport

Održana komemorativna sjednica povodom smrti Želimira-Željka Cerovića, bivšeg dugogodišnjeg predsjednika Košarkaškog saveza Crne Gore i Košarkaškog saveza Jugoslavije
1808 pregleda 0 komentar(a)
Sa današnje komemoracije, Foto: KSCG
Sa današnje komemoracije, Foto: KSCG
Ažurirano: 11.12.2019. 18:31h

Košarkaški savez Crne Gore oprostio od jednog od najboljih, poručio je predsjednik KSCG-a Veselin Barović na današnjoj komemorativnoj sjednici povodom smrti Želimira-Željka Cerovića.

Cerović, bivši dugogodišnji predsjednik Košarkaškog saveza Crne Gore i Košarkaškog saveza Jugoslavije preminuo je u 71. godini, međutim toliko je utkao sebe u crnogorsku košarku da nikada neće biti zaboravljen, ističe Barović.

"Danas se Košarkaški savez Crne Gore oprašta od jednog od najboljih iz svojih redova, od jednog koji je duboko utkao sebe u košarkaški sport. Opraštamo se od Željka koji je veliki dio svog života posvetio magičnoj igri pod obručima. I kao inženjer i kao sportski radnik, Željko je znao da nema velikog rezultata ako se po onoj riječi iz Biblije ne „veseliš onijem što radiš“. Znao je da bez truda nema ni čuda. Imao je rijetku osobinu da se obraduje tuđem uspjehu. Željko je jedan od najplemenitijih ljudi koje sam upoznao. Po onoj mudrosti iz Talmuda činio je dobro s radošću", istakao je Barović.

Željko Cerović je od 1984. do 1990. godine bio je član Uprave KK Budućnost da bi 1989. godine bio izabran za predsjednika Košarkaškog saveza Crne Gore. 

Funkciju predsjednika KSCG obavljao je do 1998. godine. Kao aktivni košarkaški poslenik ostaje u Košarkaškom savezu Crne Gore kao član Predsjedništva sve do januara 2019. godine.

Veselin Barović
Veselin Barović

Izabran je za predsjednika Košarkaškog saveza Jugoslavije 1999. godine. 

"Na toj funkciji bio je do 2003. godine, a tokom njegovog mandata seniorska reprezentacija je osvojila zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Turskoj 2001. godine i zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u Indianopolisu 2002. godine. Kao igrač i kao funkcioner, Željko je proveo u košarci više od 50 godina. Tokom tog perioda ostavio je duboki i neizbrisivi trag, naročito na funkcijama predsjednika Košarkaškog saveza Crne Gore i Jugoslavije. Biće upamćen po temeljnom pristupu svakoj košarkaškoj aktivnosti, kao i po analitičkom i kritičkom stavu tokom dugogodišnjeg rada u najvišim košarkaškim organima Crne Gore i Jugoslavije", naglasio je Barović i zaključio.

"Nasljeđe koje je Željko ostavio za sobom može da služi na ponos i sjećanje njegovoj porodici, Košarkaškom savezu i svima koji su ga poznavali i poštovali njegov rad. Dragi prijatelju, počivaj u miru i neka ti je vječna slava i hvala."

Želimir Željko Cerović biće sjutra sahranjen u Nikšiću.