Poručnik Ivanović: "Umor ne postoji" ili promjena metoda

"To nije bio umor, to je bila bol. Fizički i mentali zahtjevi bili su brutalni. Kada bih se probudio ujutro, nisam mogao da hodam. Trenirali smo ujutro, zatim se peli po planinama, zatim na stazu, pa u teretanu, pa opet u salu na novi trening", podsjeća "Marka" na riječi Serđija Vidala, koga je Ivanović trenirao u Baskoniji ranije
1848 pregleda 0 komentar(a)
Duško Ivanović na klupi Baskonije
Duško Ivanović na klupi Baskonije

Duško Ivanović, proslavljeni crnogorski košarkaški trener, treći put je došao na klupu Baskonije.

Klub, koji je sa njim ostvario najveće uspjehe u istoriji, sada je u krizi, u nizu od tri poraza, na nezadovoljavajućem mjestu u Evroligi (skor 6-9) i ACB ligi (7-7).

"Predsjednik Kereheta uvijek je volio čvrstu ruku. Zbog toga je uvijek volio Duška i njegov moto 'umor ne postoji'. U komplikovanim situacijama, kada se svlačionica raspada, kada svako vodi neke svoje ratove, uvijek se poteže za trenerima-poručnicima. A malo je takvih kao Ivanović. Međutim, da li se njegova filozofija uklapa u današnju evropsku košarku, koja se mnogo promijenila prethodnih godina", pita se novinar "Marke" Naćo Duke.

"Crnogorac je najuspješniji trener u istoriji Baskonije. Ali, to je prošlost. On ih je vodio u vremenu kada ekipe nisu igrale toliko utakmica. Sada, onaj ko se bori za trofeje mora da ih odigra preko 80, uključujući i dupli nedjeljni program u Evroligi. Iako je Ivanović, kako kažu, ublažio svoje metode, da li su one kompatibilne sa aktuelnim kalendarom", navodi se u tekstu.

"To nije bio umor, to je bila bol. Fizički i mentali zahtjevi bili su brutalni. Kada bih se probudio ujutro, nisam mogao da hodam. Trenirali smo ujutro, zatim se peli po planinama, zatim na stazu, pa u teretanu, pa opet u salu na novi trening", podsjeća "Marka" na riječi Serđija Vidala, koga je Ivanović trenirao u Baskoniji ranije.

On, međutim, ističe da su mu takve metode pomogle.

"Ako imaš nekoga da te nauči kako da patiš uvijek ćeš napraviti naredni korak. Ne dijelim Duškove ideje 100 posto, ali saglasan sam sa njim oko mnogo stvari i ponosan na ono što me naučio u Baskoniji", rekao je Vidal.

Međutim, danas postoje drugačije trenerske vizije, kakve propagira, recimo, Etore Mesina.

"Odmor je dio treninga. Ne možeš da treniraš umorne ljude. Boravak u NBA mi je otvorio oči po tom pitanju. Ne možeš na umor da dodaješ umor, sve će da se slomi. Danas moraš više da treniraš glave igrača i da im dopustiš da oni treniraju svoju glavu", kazao je Mesija za "El Pais".

Na kraju novinar "Marke" se pita "da li će se ponovo osvajati planinski vrhovi na treninzima Baskonije, da li su se Ivanovićeve metode promijenile? Odgovori će biti poznati kada se vidi da li su momci iz Vitorije izašli, ili nisu, iz depresije".

Bonus video: