Čovjek koji je spasio NBA ligu

Na čelu lige je proveo 30 godina – od 1984. do 2014. ali je prve velike promjene pravio još dok je bio „samo“ potpredsjednik
2680 pregleda 0 komentar(a)
Majkl Džordan i Dejvid Stern, Foto: Beta/AP
Majkl Džordan i Dejvid Stern, Foto: Beta/AP

Dejvid Stern je čovjek koji je spasio NBA ligu i od nje napravio spektakularno takmičenje koje je izašlo daleko van američkih granica. Prvo slikom, a onda i fizički. Kada se pridružio NBA, gašenje lige nije bilo nerealno, ali je pod njim sve otišlo u potpuno suprotnom pravcu - Džeri Rajnsdorf je Čikago Bulse 1985. kupio za 16 miliona dolara, a Stiv Balmer Kliperse 2015. za čitave dvije milijarde.

Na čelu lige je proveo 30 godina – od 1984. do 2014. ali je prve velike promjene pravio još dok je bio „samo“ potpredsjednik. Tada se oštro zalagao za uvođenje „seleri kepa“ koji je značio ograničenje plata i veću konkurentnost svih timova, a insistirao je i na obaveznom uvrštavanju doping testova igrača.

Igrači u prvom planu

Sternova „vladavina“ je počela svega nekoliko nedjelja prije nego će na draftu predstaviti najvećeg košarkaša svih vremena – Majkla Džordana. Komesaru je bilo jasno da treba da insistira na igračima, tadašnjim zvijezdama kao što su bili Medžik Džonson, Leri Bird, Čarls Barkli...

Sam Bowie, David Stern, Akeem Olajuwon
Stern na svom prvom draftu sa Semom Bouvijem i Akimom Olajdžuvonom(Foto: Beta/AP)

Igrači kažu da je Stern uspio da interese vlasnika timova upari sa interesima igrača i da ih učini da se osjećaju kao vlasnici lige, a ulaganje u igrače je doprinijelo ogromnom rastu njihove popularnosti. Nije se bojao ni da se suprotstavi igračima i uvijek je imao njihovo poštovanje, a i brojke su jasne – 250 hiljada dolara je bila prosječna plata igrača, sada je oko 8 miliona. Međutim, bio je tvrd pregovarač i NBA je dva puta doživjela lokaut dok je on bio na čelu.

Širenje NBA lige

Za vrijeme Sterna je liga narasla na 30 timova, sedam više nego što je zatekao kao komesar. Šest franšiza je promijenilo grad, a liga je stigla i do Kanade kada su se pridružili Toronto i Vankuver (mada je Vankuver potrajao svega šest sezona). Od toga da se finale NBA lige gleda na kasetama došlo je do velikih televizijskih dilova, pa su sada prihodi 40 puta veći nego kada je Stern preuzeo komandu. Skoro da nema države gdje se NBA liga ne prenosi, a sada se i NBA utakmice tokom regularne sezone igraju u Evropi, Aziji, Meksiku... U njegovo vrijeme počinju da dolazi i prvi evropski igrači, a danas je MVP lige Grk Janis Antetokumpo.

Bill Russell, David Stern
Legendarni Bil Rasel i Stern(Foto: Beta/AP)

Kontroverze i borbe

Sternov posao nije bio ni malo lak. Borio se sa “lokautima”, tučama na terenu, tučama između fanova i igrača, sudijskim skandalima, seljenjima franšiza, ekonomskom recesijom, ali i implicitnim rasizmom gdje se često podvlačilo da je NBA liga “previše crna”.

Kada je Medžik Džonson objavio da ima HIV, Stern je poslao doktore u svaki od timova da objasni igračima šta ta bolest znači i Medžik je zaigrao na All-Star utakmici 1992. godine.

David Stern, LeBron James
Stern i LeBron Džejms(Foto: Beta/AP)

Mnogo manje popularan potez je bio da uvede pravila oblačenja 2005. godine, da bi udaljio ligu od gangsterskog imidža, a pamtiće se i da je stavio veto na trejd kojim bi Kris Pol došao u Los Anđeles Lejkerse koje je predvodio Kobi Brajant.

Korak dalje

Sternova uloga je bila ključna i da SAD počne da šalje profesionalne igrače na Olimpijske igre. Tako smo dobili i originalni Drim Tim u kom su bili Džordan, Džonson, Bird, Barkli, Petrik Juing… Komesar je napravio i WNBA ligu 1997. godine, a zatim i razvojnu ligu za NBA početkom 2000-ih.

Uveo je pravilo da igrači moraju imati najmanje 19 godina da bi zaigrali u NBA i da to ne mogu da urade direktno iz srednje škole.

Naslijedio ga je dugogodišnji zamjenik Adam Silver.

Bonus video: