Zadranima gori pod nogama, ali pobjeda treba i Baranima

Jadranski derbi u 19. kolu ABA lige: Sa imperativom pobjede, košarkaši Mornara večeras (20 sati) gostuju Zadru
1778 pregleda 1 komentar(a)
Derik Nidam je sa 21 poenom bio najefikasniji u pobjedi Mornara protiv Zadra u “Topolici”, Foto: Mornar/Media Pro
Derik Nidam je sa 21 poenom bio najefikasniji u pobjedi Mornara protiv Zadra u “Topolici”, Foto: Mornar/Media Pro

Ako u preostalih pet kola upišu pobjede, košarkaši Mornara će drugi put u klupskoj istoriji zaigrati u plej-ofu ABA lige. Možda i jedan poraz ne bi pokvario plasman među četiri najbolje ekipe, ali je jedino prva varijanta sigurna.

Ali, u redovima Ponosa Bara misle samo na prvu prepreku, večerašnje gostovanje timu koji se bori za opstanak, Zadru (20 časova).

- Mnogo puta sam govorio da je svaka utakmica u Zadru nešto posebno. Uvijek nastupamo sa velikom dozom emocija kad igramo u Zadru i pružamo maksimum. Ova utakmica je mnogo bitna, i za njih i za nas. Oni se bore za goli život, svaka pobjeda im je suvo zlato, mi se borimo da ponovimo istorijski uspjeh i opet se plasiramo u plej-of. Očekuje nas izuzetno teška utakmica - ističe Mihailo Pavićević.

5:2 vodi Mornar u pobjedama protiv Zadra u ABA ligi. U Zadru je skor 2:1 u korist Barana. Zadar je dobio prva dva duela, u sezoni 2016/17, a Mornar posljednjih pet u prethodne tri sezone u regionalnom takmičenju

Iako je na začelju tabele, Zadar je tri od četiri pobjede upisao protiv tri od četiri prvoplasirane ekipe ABA lige (Crvena zvezda, Budućnost Voli, Cedevita Olimpija). To dovoljno govori da Zadrani znaju i te kako motivisano i nadahnuto da igraju protiv favorita.

- Znamo šta nas čeka. Nemamo kud nazad, samo su nam pobjede u igri do kraja i to svih pet ako mislimo da se dokopamo plej-ofa - dodaje Pavićević.

U posljednjem meču FIBA Lige šampiona, u debaklu protiv Nimburka, šest igrača nije igralo protiv češkog tima, zbog lakših povreda ili bolesti. Pavićević se nada da će, ipak, imati na raspolaganju Derika Nidama, Džejkoba Pulena, Lensa Herisa, Milka Bjelicu, Uroša Lukovića i Seada Šehovića. Ostaje da se vidi da li će se u rosteru naći i dvojica novajlija, Amerikanci Ajzea Vajthed i Dario Hant, koji su se ove sedmice priključili ekipi.

- Volim da igram u pravoj košarkaškoj atmosferi kakva je u Zadru. Domaćinu gori pod nogama, ali i nama je pobjeda neophodna. Ukoliko ponovimo igru kao protiv Primorske, Cedita Olimpije i FMP-a, mislim da imamo dobre šanse da još jednom slavimo u Zadru - naglašava Vukota Pavić, krilni centar Mornara.

Duel u dvorani “Krešimir Ćosić” počinje u 20 sati.

Infobox (Boks): Jusup: Mornar je iskusan i kvalitetan, ali igra se pet na pet

Trener Zadra Danijel Jusup kazao je da se na meču sa Mornarom njegovi igrači moraju “bacati na glavu za svaku loptu i s velikom energijom”.

- Probaćemo ovu utakmicu da riješimo pozitivno. Naravno, uz pomoć naše publike. Nema tu velike mudrosti, angažman i fokus moraju biti na visokom nivou ako protiv ekipe s takvim rosterom želimo doći u šansu da dobijemo utakmicu. Kao i one utakmice koje smo dobili, na jedno veliko nadahnuće - ističe Jusup.

Za Mornar kaže da je iskusan sastav, sa puno kvalitetnih igrača.

- Upravo su doveli Hanta i Vajtheda. Tek ćemo vidjeti hoće li uopšte biti u rosteru, jer ima ih dosta. Ali, ja polazim od nas, igra se pet na pet, gledamo sebe da budemo na maksimumu i u utakmicu uđemo s nadahnućem - zaključio je Jusup.

Bonus video: